Binlerce balığın telef olduğu göletin bulunduğu köy sakinlerinden DSİ`ye çağrı
Diyarbakır`da suyun çekilmesinden dolayı binlerce balığın telef olduğu göletin bulunduğu köy sakinleri, risk altında olan balıkların telef olmaması için DSİ`ye su kanallarının açması çağrısında bulundu.
Diyarbakır'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan, 65 hekto ve ar rezervuar yüzeyine sahip olan Gözegöl Göletyi'nde binlerce balık karaya vurarak telef oldu. Toplam 550 hektar alanı sulayan gölette, az miktarda kalan suda bulunan binlerce yavru balık ise risk altında.
Balıkların suyun az olmasına bağlı oksijensizlikten telef olduğu iddia edilen gölettin bulunduğu Cankatran köyü sakinleri, Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğüne yakınında bulunan bir gölet ile Kral Kızı Barajının su kanallarının açması çağrısında bulundu.
Köy sakinlerinden Alattin Çakır, gölette yaşayan yavru balıklar için suyun akıtılması için Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğüne çağrıda bulundu.
Önlem alınması halinde balıkların telef olmayacağını dile getiren Çakır, yavru balıklar için daha geç olmadığını belirtti.
Gölette gelen suyun Camran köyünde kapatıldığını ileri süren Çakır, "Gölümüz balçık olduğundan dolayı bu hale gelmiş. DSİ bu duruma el atsaydı bu balıklar ölmezdi. DSİ'den bize su aktaracaklarını söylüyorlar ama bir şey yapılmıyor. Su bırakmadıkları için bu balıklar telef oldu. Buraya akan su ilerideki köyde kapatılmış, yetkililer oradan da su açılabilirler. O gölette su var. DSİ bu gölette hiç kulak vermedi. Çevre köyler hepsi bu göletten fayda görüyordu. Gölettimize çok yazık oldu." dedi.
"DSİ buraya su getirebilir, zaten su getirmediklerinden dolayı balıklar ölmüş"
Camaran köyünde 30 yıldır suyun kapatıldığını dile getiren Çakır, "Abdullah İleri adında bir şahıs suyu kapatıp köyünde gölet yapmış. Ona devletin müdahale etmemesi lazım. 30 yıldır oradan su kesilmiş ve gölet yapılmış. Haliyle su gelmeyen göletimizde 2 metre derinlikte balcık var. Balcık suyun çok olduğunu gösteriyor ama su çekilince balcık olduğu belli ediyor ve su kuruyor. DSİ buraya su getirebilir. Zaten su getirmediklerinden dolayı balıklar ölmüş." ifadelerini kullandı.
"DSİ'nin buna sahip çıkılması lazım"
Gölette telef olan balıkların çevreye kötü koku yaydığını ifade eden Çakır, "Orada kötü koku yayılıyor. İnsanlar orada hastalanmış. Kimse kokudan dolayı o bölgeye gidemiyor. Çobanlar oraya gidiyor kokunun geldiğini söyleyerek dönüyor. Gölet perişan haldedir. Buna bir çare bulunması lazım. Su çevrede çoktur, buraya su getirilsin. DSİ'nin buna sahip çıkılması lazım. Büyük balıklar öldü, şu an gölette küçük balıklar var. Küçük balıklar için daha geç değil. Buraya suyu bıraksınlar yavru balıklar kurtulsun." şeklinde konuştu.
Öte yandan gölette ayın 22'sinde su bırakılacağı öğrenildi. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz - İLKHA)