• DOLAR 32.445
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2442.632
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul BM merkezi olmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kuruluna katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nin New York'ta kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Türkevi binasının temel atma törenine katıldı.

BM binasının karşısında inşa edilecek olan Türkevi'nin temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un Birleşmiş Milletleri merkezi olması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm aşamalarıyla yakından ilgilendiğini söylediği yeni Türkevi projesinin bir an önce tamamlanarak hizmete gireceğine inandığını kaydetti ve şöyle konuştu: "Türkevi Amerika'da yaşayan on binlerce vatandaşımız yanında dost ve kardeş olarak gördüğümüz tüm halklara da hizmet verecektir. Hedefimiz, bu binayı sadece işi olanların geldiği bir yer olmanın ötesinde, sıkıntıya düşen herkes için güvenli bir liman, ferahlatıcı bir vaha hâline getirmektir. Türkevi'nin tam karşısında yer aldığı Birleşmiş Milletler'e asıl misyonunu, asıl görevini hatırlatacak bir kucaklayıcılıkla hizmet vereceğini ümit ediyorum."

Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası düzeyde barışın, istikrarın, güvenliğin ve refahın tesisi için tüm gücüyle, tüm imkânlarıyla mücadele ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu doğrultuda sürdürdüğümüz yapıcı ve aktif girişimlerimizle dünyadaki halkların büyük bölümünün takdirini kazandık. Bölgesel düzeyde üstlendiğimiz etkin roller sayesinde milyonlarca insanın hayatına olumlu yönde katkıda bulunduğumuza inanıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: "Birleşmiş Milletler Teşkilatı tüm eksikliklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildiği yegâne küresel çatıdır. Ancak dünya artık Birleşmiş Milletlerin kurulduğu dönemdeki dünya değildir, İkinci Dünya Savaşı artık gerilerde kaldı. Ve o dönemdeki beş ülkenin daimi üyeliğiyle geleceğe yürümek, bu adaletle bağdaşır bir durum değil. Dünya barışını da sağlamaya yönelik bir yapı asla değil. Ülke sayısı misliyle artarken tehditler de biçim ve ölçek de artık değişmiştir. Bu tehditlerle mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Birleşmiş Milletlerin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır. Örneğin bu yılki gündemde reform var, ama bu reform yine bizim anladığımız manada bir reform değil. Aslolan, Birleşmiş Milletlerin yapısı üzerindeki reformdur. Bu reform gerçekleşmediği sürece sağlıklı bir Birleşmiş Milletler yapısı veya çalışması görmek de mümkün değildir."

İstanbul'un, BM merkezi olması gerektiğini belirten Erdoğan, "Bölgesel merkez olma yolunda hızla ilerleyen İstanbul'un, aynı zamanda bir Birleşmiş Milletler merkezi olmasını teklif ettik, teklif ediyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 hedeflerini de hatırlatarak bu hedeflerin, Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma standartlarını yükseltmesinin yanı sıra, Türkiye'nin kendi coğrafyasına ve dünyaya yaptığı katkıları da güçlendireceğinin altını çizdi. Türk insanının girişimci ruhunun ve insani değerlerin üzerinde inşa ettikleri dış politikanın, bu konuda güçlü bir altyapı oluşturduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birleşmiş Milletler ve diğer çok taraflı örgütler nezdinde yürüttüğümüz etkin diplomasiyi güçlendirmek istiyoruz. Yeni Türkevi binası, dünyanın en önemli diplomatik merkezlerinden biri olan New York'ta dış politika hedeflerimizi hayata geçirmemizi kolaylaştıracaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda, projenin hayata geçirilmesinde emeği bulunanları ve katkı verenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi'nin inşasını 36 ayda bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı ve 36 ay sonra yine temel atma töreninde bulunanlarla birlikte binanın açılışını yapmayı umduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)
 







Bu haberler de ilginizi çekebilir