• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Bir ülke kendi üretimini yapamıyor, gıdasını üretemiyorsa tam bağımsız sayılamaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeşitli temaslar için Kayseri'ye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Şeker Fabrikası 63'üncü Pancar Alım Kampanyası Açılış Töreni'ne katıldılar.

Törende yaptığı konuşmada, daima üreticinin yanında olacaklarını vurgulayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Esasında tarım bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Eğer bir ülke kendi üretimini yapamıyor, gıdasını üretemiyorsa tam bağımsız ve özgür sayılamaz. Bu bağlamda çiftçilerimize ne kadar önem versek onları ne kadar desteklesek emin olun az diye düşünüyorum." dedi.

Çiftçilere ne kadar önem verilse az olduğunu ifade eden Fakıbaba, "Esasında tarım bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Eğer bir ülke kendi üretimini yapamıyor, gıdasını üretemiyorsa tam bağımsız ve özgür sayılamaz. Bu bağlamda çiftçilerimize ne kadar önem versek onları ne kadar desteklesek emin olun az diye düşünüyorum. Onun için buradan çiftçi kardeşlerimize özellikle emeklerinden dolayı yürekten teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar." diye konuştu.

Fakıbaba, Kayseri Şeker'in çalışmalarının önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İki aydan beri arkadaşlarla bir çalışma yapıyoruz ve bunu mutlaka Türkiye'nin gerçekleştirmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir taraftan toprağın toplulaştırılması devam ederken yönetimde de toplulaştırmanın olması gerektiğine inanıyorum. On bin çiftçiyi bir araya getirip, bunları beraberce kâr ortağı yapmak, üretim ortağı yapmak gerçekten çok büyük fedakârlık isteyen, çok büyük bir organizasyon isteyen, çok büyük bir liderlik isteyen bir olay. Kendini yürekten kutluyorum. Kaldı ki bunu sadece şeker pancarında yapmıyor. Benim anladığım kadarıyla tarım ve hayvancılıkta da yapıyor."

Kayseri Büyükşehir Belediyesince yaptırılacak besi bölgesi için Belediye Başkanı Mustafa Çelik'i de kutlayan Fakıbaba, şöyle devam etti:

"Kaç tane hayvancılıkla uğraşan aile varsa onları birleştiriyor. Birden bütün yemlerini kendisi satın alıyor. Sağlığını sağlıyor, en son pazara kendisi çıkarıyor ve kâr ortağı olarak hayvancılıkla uğraşan ailelere daha fazla para kazanma imkânı sağlıyor. Burada halkımız kazanıyor, üreticimiz kazanıyor ve ülkemiz kazanıyor. Allah'ın izniyle bu modellerle ben şahsen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak Türkiye'nin çok ileriye gideceğine yürekten inanıyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Biz her zaman bu desteklerimizi devam ettireceğiz. Halkımızın, üreticimizin ve çiftçimizin hep emrinde olacağız. Hep onlarla beraber olacağız."

Konuşmaların ardından Bakanlar Fakıbaba ile Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ve diğer ilgililer, okunan duanın ardından Kayseri Şeker Fabrikası 63'üncü Pancar Alım Kampanyası'nın açılışını gerçekleştirdiler.

Beydeğirmeni Besi Bölgesi'nin temeli atıldı

Alım kampanyası açılışının ardından "Beydeğirmeni Besi Bölgesi" temel atma törenine geçildi. Bakan Fakıbaba, burada yaptığı konuşmada, artık gıda, tarım ve hayvancılıkta ithalat yapmamaları gerektiğini belirtti.

Fakıbaba, böyle bereketli topraklarda, çalışkan insanların olduğu yerde hayvan ithalatının kendisini üzdüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

"Yılda ortalama bir milyon 200 bin ton et tüketiyoruz ve kişi başı düşen et miktarı 14,7 kilogramdır. Normalde bunun çok daha yükselmesi lazım. Bakanlığa gelir gelmez de ilk işim, 2018'de bütün vatandaşlarımız önemli bir gıda maddesi olan bu proteinden acaba daha fazla nasıl faydalanır diye bürokrat arkadaşlarımızla hesap yaptık. İnşallah, 2018'de bunu 16 kilograma çıkarmayı düşünüyoruz. Yani 2018'de yine ithalat olacak ama bu sefer daha planlı, programlı olacak. Yani bizler şu andan itibaren hesaplarımızı yapmışız, talep ve arzın ne olduğunu biliyoruz bu konuda inşallah. Bu sene Kurban Bayramı'nda çok az uyudum diyebilirim. Çünkü acaba Kurban Bayramı nasıl geçecek, kurbanlık fiyatları nasıl olacak ama şimdiden şu müjdeyi verebilirim ki bu bayrama planlı ve programlı gireceğiz. 2018 yılında planlı, programlı bir et tüketimimiz olacak ve inşallah kişi başına düşen et tüketiminin artacağı müjdesini buradan vermek istiyorum."

Türkiye'de 5 milyon 5 bin anaç inek bulunduğunu aktaran Fakıbaba, kendi hesaplarına göre 750 bin anaca daha ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Bakanlık ve belediyelerin çalışmalarıyla 750 bin damızlık hayvan ihtiyacını giderdiklerinde zaten ithalatın biteceğini ve ihracat yapmaya başlayacaklarını anlatan Fakıbaba, "Bunun süresi de 2,5 ile 3,5 yıl arasındadır. Bu konuda programlarımızı yapmışız. Bunda başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Fakıbaba ve Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve diğer ilgililer, temel atma törenini gerçekleştirdi.

Temel atma töreninden sonra İncesu ilçesinde düzenlenen "24. Kültür Turizm ve Üzüm Festivali"ne geçildi. Burada da bir konuşma yapan Bakan Fakıbaba, daima üreticinin yanında olduklarına belirterek, "Üzüm için salı günü Manisa'daydım bugün Kayseri'deyim ve bütün üreticileri kutluyorum. Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak şunu söyledim. Salı günü gittiğimde 3 lira civarında üzüm satıyorlardı. Biz hükümet olarak şuna karar verdik. Dedik ki üreticilerimizi ezdirmeyeceğiz. Fiyatı 4 liranın altında sattırmayacağız. O andan itibaren 4 liradan bizim tema olarak alımlarımız başlamıştır. Onun için sizler rahat olun sizleri yürekten kutluyor tebrik ediyorum. Kolay değil, 45 çeşit üzüm cinsi yaratmak. Sizler üretici, çalışkan insanlarsınız. Sizleri seviyorum ve kutluyorum." ifadelerini kullandı.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir