• DOLAR 34.666
  • EURO 36.36
  • ALTIN 2930.981
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sürekli tekrar etmelerine rağmen, enflasyonun sorumlusunun çiftçi olarak görülmeye devam ettiğini bildirerek, “sanki fiyat artışlarının sorumlusu çiftçimizmiş gibi gerçekle ilgisi olmayan açıklamalar bizi rencide ediyor. Son 10 yılda çiftçimizin ürettiği 166 üründen 99`undaki fiyat artışı enflasyonun altındadır” dedi.

Reel Ürün Kayıpları

2006-2016 döneminde enflasyonun, yıllık ortalamalar karşılaştırıldığında tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) yüzde 118,12 artarken, tarım üretici fiyatlarında (Tarım ÜFE) artışın 12,04 puan daha altta yüzde 106,08`de kaldığı bilgisini veren Bayraktar,  Çiftçinin ürün bazında son 10 yıldaki reel kaybının, koyun derisi, muz, nar, yapağı, kivi, kırmızı turp, satsuma mandalina, starking elma, Washington portakal, zerdali, diğer elmalar, golden elma, clementin mandalinada yüzde 50`nin üzerinde olduğunu söyledi. Bayraktar açıklamasında, ürünlerdeki reel kayıplara ayrıntılı olarak yer verdikten sonra, “Acı olanın 2016 yılı ortalama fiyatlarının, 2006 yılı ortalamasının, koyun derisinde yüzde 40,2, muzda yüzde 38, narda yüzde 25,4, yapağıda yüzde 20,3, kivide yüzde 7,2, kırmızı turpta yüzde 1,5 altında kalması olduğunu bildiren Bayraktar, “çiftçimiz bazı ürünlerde, 10 yıl önceki fiyatı bile bulamıyorsa önemli bir sorun var demektir” dedi.

Reel Kayıp Yaşanmayan Ürünler

Fiyat artışı enflasyonun üzerinde gerçekleşen, bundan dolayı da reel kazanç sağlayan 66 ürün içinde, ilk üç sırayı yüzde 261,5 artışla çerezlik kabak, yüzde 163,2 ile ipek kozası ve yüzde 123,4 ile manda sütünün aldığını belirten Bayraktar yine ayrıntılı rakamlar verdikten sonra, şunları kaydetti: “Durum buğdayında yüzde 3,2, diğer buğdayda yüzde 5,2, kütlü pamukta yüzde 0,6 gibi çiftçimizin refah seviyesini artırmayan, enflasyona yakın oranda düşük artışlar yaşandı. Sığır etinde 10 yıllık dönemde reel artış yüzde 11,5`de, sofralık domateste yüzde 11`de, Antep fıstığında yüzde 10,9`da, bademde yüzde 9,9`da, koyun etinde yüzde 9,8`de, soyada yüzde 7,3`de, keçi etinde yüzde 6,9`da kaldı.”

Girdilerdeki Artış

Bayraktar, 2006-2016 döneminde mazot ve üre gübresi hariç temel girdilerdeki fiyat artışının tarım ÜFE`deki artışın üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bayraktar, tarım ÜFE`deki yüzde 106,08`lik artışa karşın birinci grup ekmeklik buğday tohumu fiyatının yüzde 123,73, DAP gübresi fiyatının yüzde 128,57, süt yemi fiyatının yüzde 160,06, elektrik fiyatının yüzde 161,76 arttığını, buna karşın üre gübresinde yüzde 81,72, mazotta yüzde 72,97 artışın tarım ÜFE`deki artışın altında kaldığını bildirdi.