• DOLAR 34.688
  • EURO 36.684
  • ALTIN 2939.634
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile beraberindeki heyet Kayseri Şeker Fabrikası 63. Pancar Alım Kampanyası Açılış Töreni'nın ardından "Beydeğirmeni Besi Bölgesi" temel atma törenine geçtiler. Sadece ülkemizin değil Avrupa`nın en büyük besi bölgesi olacak olan Beydeğirmeni bölgesinde 100 baştan 2 bin başa kadar büyükbaş hayvan alacak şekilde parsel planı yapıldı. Bakan Fakıbaba, burada yaptığı konuşmada, artık gıda, tarım ve hayvancılıkta ithalat yapmamaları gerektiğini belirtti.

Halkımız Kazanıyor Üreticimiz Kazanıyor Ve Ülkemiz Kazanıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesince yaptırılacak besi bölgesi için Belediye Başkanı Mustafa Çelik'i de kutlayan Fakıbaba, şöyle devam etti: "Kaç tane hayvancılıkla uğraşan aile varsa onları birleştiriyor. Birden bütün yemlerini kendisi satın alıyor. Sağlığını sağlıyor, en son pazara kendisi çıkarıyor ve kâr ortağı olarak hayvancılıkla uğraşan ailelere daha fazla para kazanma imkânı sağlıyor. Burada halkımız kazanıyor, üreticimiz kazanıyor ve ülkemiz kazanıyor. Allah'ın izniyle bu modellerle ben şahsen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak Türkiye'nin çok ileriye gideceğine yürekten inanıyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Biz her zaman bu desteklerimizi devam ettireceğiz. Halkımızın, üreticimizin ve çiftçimizin hep emrinde olacağız. Hep onlarla beraber olacağız." Konuşmaların ardından Bakanlar Fakıbaba, Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ve diğer ilgililer, okunan duanın ardından Kayseri Şeker Fabrikası 63. Pancar Alım Kampanyası'nın açılışını gerçekleştirdiler.

Yılda Ortalama Kişi Başı Düşen Et Miktarı 14,7 Kilogram

Fakıbaba, böyle bereketli topraklarda, çalışkan insanların olduğu yerde hayvan ithalatının kendisini üzdüğünü vurgulayarak, şunları söyledi: "Yılda ortalama bir milyon 200 bin ton et tüketiyoruz ve kişi başı düşen et miktarı 14,7 kilogramdır. Normalde bunun çok daha yükselmesi lazım. Bakanlığa gelir gelmez de ilk işim, 2018'de bütün vatandaşlarımız önemli bir gıda maddesi olan bu proteinden acaba daha fazla nasıl faydalanır diye bürokrat arkadaşlarımızla hesap yaptık. İnşallah, 2018'de bunu 16 kilograma çıkarmayı düşünüyoruz. Yani 2018'de yine ithalat olacak ama bu sefer daha planlı, programlı olacak. Yani bizler şu andan itibaren hesaplarımızı yapmışız, talep ve arzın ne olduğunu biliyoruz bu konuda inşallah. Bu sene Kurban Bayramı'nda çok az uyudum diyebilirim. Çünkü acaba Kurban Bayramı nasıl geçecek, kurbanlık fiyatları nasıl olacak ama şimdiden şu müjdeyi verebilirim ki bu bayrama planlı ve programlı gireceğiz. 2018 yılında planlı, programlı bir et tüketimimiz olacak ve inşallah kişi başına düşen et tüketiminin artacağı müjdesini buradan vermek istiyorum."

750 Bin Damızlık Hayvan İhtiyacı Biterse İthalatta Biter

Türkiye'de 5 milyon 5 bin anaç inek bulunduğunu aktaran Fakıbaba, kendi hesaplarına göre 750 bin anaca daha ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Bakanlık ve belediyelerin çalışmalarıyla 750 bin damızlık hayvan ihtiyacını giderdiklerinde zaten ithalatın biteceğini ve ihracat yapmaya başlayacaklarını anlatan Fakıbaba, "Bunun süresi de 2,5 ile 3,5 yıl arasındadır. Bu konuda programlarımızı yapmışız. Bunda başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum." diye konuştu. Konuşmaların ardından Fakıbaba ve Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve diğer ilgililer, temel atma törenini gerçekleştirdi.