Elmas Yağmurları!
Dev gezegenlerin içindeki koşulların oluşturulduğu deneylerde ilk kez elmas yağmurları gözlemlendi.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Uranüs ve Neptün gibi dev gezegenlerin merkezindeki katı çekirdek çeşitli türde “buzlarla” çevrilidir. Hidrojenin karbon, oksijen ve azot gibi hafif elementlerle bağ yapmasıyla oluşan bu bileşikler yoğun bir katman oluşturur. Geçmişte dev gezenlerin içindeki yüksek basıncın, buzlardaki karbon atomlarını bir araya getirerek elmas oluşumuna yol açabileceği ileri sürülmüştü. Ancak bu durumu deneylerle doğrudan gözlemlemek mümkün olmamıştı.
Elmasların Ağırlığı Milyonlarca Karata Ulaşabilir
Araştırmacılar, dev gezegenlerin içindeki yüksek basınç ve sıcaklık koşullarını oluşturmak için ABD`deki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı`ndaki lazer kaynaklarını kullanmış. Dev gezegenlerin ana bileşenleri olan karbon ve hidrojenden oluşan polisitren adlı plastik malzeme üzerinde yapılan deneyler, tahmin edildiği gibi aşırı yüksek basınç altında elmasların oluştuğunu gösteriyor.
Araştırmacıların deneylerde gözlemlediği elmasların boyutları sadece nanometre ölçeğinde. Neptün ve Uranüs`teki doğal koşullar altında oluşan elmasların ağırlığınınsa milyonlarca karata ulaşabileceği belirtiliyor. Tahminlere göre bu elmaslar tıpkı Dünya`da yeryüzüne düşen yağmur damlaları gibi yavaş yavaş gezegenlerin içlerine doğru ilerliyor.
Kaynak TÜBİTAK