• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
TÜBA Biyoteknolojiye Odaklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

TÜBA ve Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi (The Korean Academy of Science and Technology-KAST) ikili iş birliği anlaşması çerçevesinde düzenlenen II. TÜBA-KAST Ortak Sempozyumu “Biyoteknoloji ve Biyoteknoloji Uygulamaları”, 20 Eylül 2017 tarihinde Yeditepe Üniversitesi ev sahipliği ve katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Araştırma Sonuçlarının Açıklanacağı Bir Platform

Üniversite`nin 26 Ağustos Kampusu içerisindeki Rektörlük binasında bulunan Mavi Salon`da düzenlenecek olan Sempozyum; tıbbi ve endüstriyel biyoteknoloji, biyoproses ve protein mühendisliği, iş geliştirme, stratejik ortaklıklar, ürün fırsatları, büyüme iş modelleri ve stratejileri, farmasötik biyoteknoloji alanında lisanslama, biyolojik iyileştirme, bitki ve çevre teknolojileri, transgenik bitki ve hayvanlar ile tüm bunların etik ve toplumsal kaygıları konusunda gerçekleştirilen araştırma sonuçlarının açıklanacağı bir platform sağlayacak.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, birincisi KAST ev sahipliğiyle Güney Kore`nin başkenti Seul`de yapılan Sempozyum`un ikincisinin TÜBA Konsey üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin'in bilimsel koordinatörlüğü ile bu yıl Yeditepe Üniversitesi`nde gerçekleştirileceğini, araştırmacılar ve karar vericiler için biyoteknolojideki en son bulguların sunulacağını belirtti.

Yeşil Beyaz Ve Mavi Biyoteknoloji

Prof. Acar, yeşil, beyaz ve mavi biyoteknolojinin farklı içeriklere sahip olduğunu dile getirdi ve konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu: “Yeşil biyoteknoloji, beslenme kalitesi, niceliği ve üretim ekonomisini geliştirmek için bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar gibi yaşayan organizmaları değiştirmek için genetik mühendisliği, moleküler belirleyiciler, moleküler teşhis, aşılar ve doku kültürü gibi bilimsel araç ve teknikleri de içeren tarımsal süreçlere uygulanır. Beyaz biyoteknoloji, yeni kimyasallar, biyomalzemeler ve alternatif enerji kaynakları için sürdürülebilir üretim için kullanılan endüstriyel süreçleri içerir. Mavi biyoteknoloji ise suda yaşayan organizmaların sağlığını, çoğalmasını, gelişimini ve büyümesini arttırmak, zararlı su kaynaklı organizmaların çoğalmasını kontrol altına almak ve yeni ilaçlar geliştirmek için kullanılan biyoteknolojinin deniz ve su uygulamalarını kapsar.” dedi.

Güney Kore Ve Türkiye Arasındaki Bilimsel İş Birliği

Modern biyoteknolojinin geliştirilmesi ve kullanımının; yalnızca enerji, gıda, sağlık ve uygun çevre yönetimi için hızla artan ihtiyacı ve talebi karşılamakla kalmayacağını, aynı zamanda üretkenliği artırdığını ve yeni iş yaratmaya yardımcı olduğunu ifade eden Prof. Acar, bu alandaki ilerlemenin, biyoteknolojinin etik, yasal ve sosyal etkileri hakkında bazı endişeler ve tartışmalara yol açan kötüye kullanma potansiyeli olduğunu söyledi ve “Bu sebeple, biyoteknolojide Güney Kore ve Türkiye arasındaki olası bilimsel iş birlikleri II. TÜBA-KAST Ortak Sempozyumu`nda tartışılacaktır.” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir