• DOLAR 32.443
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2441.89
  • ...
Toplu iş İlişkileri Tasarısı Komisyondan Geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA - TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen Toplu iş İlişkileri Kanunu Tasarısı, bazı maddelerinde değişiklik yapılarak kabul edildi.
 
Toplu iş sözleşmesi yapılmasında yetkiyi düzenleyen maddede yapılan değişiklikle, bir işçi sendikasının işyeri veya işletme için toplu iş sözleşmesi yapması için 2 bin üyesinin bulunması, kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde birinin üyesi bulunması, toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek işyerinde başvuru tarihinde çalışan işçilerin yarısından fazlasının, işletmede ise yüzde 40`nın kendi üyesi olması şartı aranacak.
 
Ayrıca yapılan düzenlemeyle 15 yaşını dolduranların işçi sendikalarına üye olabilmelerinin de önü açılıyor. Ancak İşçi veya işverenler, aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamayacak. Aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler ise birden fazla sendikaya üye olabilecek.
 
Bir Toplu İş Sözleşmesi Birden Çok İşyerini Kapsayabilecek
Bir toplu iş sözleşmesi, aynı işkolunda bir veya birden çok işyerini kapsayabilecek. Buna göre, grup toplu iş sözleşmesi, tarafların anlaşması üzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılacak.
 
Tasarıda ayrıca toplu iş sözleşmesinin en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabileceği de belirtiliyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir