• DOLAR 35.333
  • EURO 36.782
  • ALTIN 3004.34
  • ...
Taksi uygulamaları taksiciliği bitiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Teknoloji ile birlikte yaşam kalitemiz de artıyor, giderek akıllı yaşama daha çok ayak uyduruyoruz.

Akıllı telefonlardaki uygulamalar hayatımızı kolaylaştırırken, bazı iş sektörleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Taksicilik onlardan sadece biri.

ABD'nin New York kentinde yüksek fiyatlara satılan taksi çalıştırma ruhsat ve plakaları, Uber gibi akıllı taksi uygulamalarından dolayı batma noktasına geldi.

TAKSİCİLİK CAN ÇEKİŞİYOR

ABD'nin metropol bölgelerinden olan New York'da taksicilik yapan Burkina Faso'lu sığınmacı Issa Isac 2005 yılında taksi çalıştırma ruhsatını satın aldı. 335 bin dolara borç ile satın aldığı taksi ruhsatını bir çeşit emeklilik birikimi olarak görmüş, ancak o gün yaptığı hamle neredeyse hayatının hatası oldu.

Aradan geçen 12 yıla rağmen borcunu ödeyemediğini belirten Isac'ın kazancı gecelik 200 dolar. Borcunu ödeyebilmek için günde 13 saat çalışması gerektiğini belirten adam, kazancının Uber ve benzeri olarak yaygınlaşan taksi platformları sebebiyle büyük düşüş yaşadığını ve batış noktasına geldiğini belirtti.

Isac, içinde bulunduğu durum için şu sözleri kullanıyor. "Aylık olarak ödemem gereken 2700 dolarlık taksidi maalesef ödeyemedim. Her gün uykularım kaçıyor, huzursuz oluyorum. bu batağın içinden nasıl çıkacağımı bilemiyorum. Geleceğimin mahvolduğunu görüyorum."

TAKSİ SAHİPLERİ BATIYOR

Plaka sahipleri artık eskisi gibi kar edemedikleri için farklı ticari yollara yönleniyor, plakalarını elden çıkartıyorlar. Isac'da onlardan biri oldu. Geçtiğimiz günlerde borcunu ödemek için plakasını sattı, ancak halen borcunu kapatamadı.

Borçlarını ödemeye çalışan plaka sahipleri bankaların önünde kredi kuyrukları oluştururken, kredilerini ödeyemeyenler ise evlerine, araçlarına gelen  haciz bataklığına doğru sürükleniyor.

PLAKALAR EL DEĞİŞTİRİYOR

Haciz sebebiyle el konulan bazı plakalar belediye yetkililerince yeniden satışa çıkartılıyor. Bununla birlikte kar edemeyen taksiciler de ellerindeki plakaları yok pahasına satışa çıkartıyor. 1996 yılından bu yana en çok el değiştirme olayının yaşandığı belirtilirken bu zamana kadar sadece 1800 plakanın herhangi sebeplerden dolayı el değiştirdiği belirtildi.

DÜZENLEME İSTİYORLAR

Taksiciler ülke dünya genelinde yaygın olan bu uygulamalara tepki gösteriyorlar. Zira yüksek meblağlara satın alınan plaka, araç ve çalışma ruhsatlarının akıllı uygulamalar karşısında hiç şansı olmadığı, bunun için de bir düzenlemenin yapılması gerektiğini söylüyor.

TÜRKİYE'DE TAKSİCİLİK NE DURUMDA

Türkiye'de de giderek yaygınlaşan bu uygulamalardan şikayetçi olan taksicilerin talebi de diğerleriyle benzer.

TAKSİCİLER KISITLAMA İSTİYOR

Kazançlarının azaldığını belirten taksiciler uygulamalara kısıtlama talebinde bulunuyorlar.

Bu tür uygulamalar korsan taksi gibi görülmüyor, özel araç statüsünde bulunduları için farklı fiyatlandırma tarifesiyle hizmet veriyorlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir