Yeni tehlike salgın hastalıklar
Bangladeş`e varan Arakan Müslümanları`nı, kamplarda da kolera, tifo gibi hastalıklar bekliyor. İçme suyu yokluğu ve kamplardaki hijyen koşulları, en çok çocukları tehdit ediyor...
UNICEF'in Arakan'dan Bangladeş'e sığınan 370 bin mültecinin 200 binden fazlasını çocukların oluşturduğunu açıklaması, gözleri çocuk ve kadınların zor şartlar altındaki yaşam mücadelesine çevirdi. Açlık ve susuzlukla mücadele eden çocuklar kamplardaki hijyen koşulları yüzünden hastalık riskiyle de karşı karşıya...
MÜLTECİLERİN YÜZDE 60'I ÇOCUK
Sabah'ta yer alan habere göre, Myanmar sınırı yakınlarındaki Cox Bazar'da konuşan UNICEF'in Bangladeş'teki Çocuk Koruma Misyonu Koordinatörü Jean Lieby, "Burada gittikçe büyüyen bir insani kriz ve bu krizin merkezinde de çocuklar var. 370 bin mültecinin yüzde 60'ı çocuk. Kamplarda, ailelerinden ayrılmış bin 128 çocuk olduğunu tespit ettik" dedi. Çamur deryası içinde günlerce süren yolculuğun ardından ulaşılan Bangladeş'teki kamplarda, temizlik ve içme suyu ihtiyacının karşılanması her dakika zorlaşıyor. Yüzbinlerce Arakanlı, tifo ve dizanteri gibi hastalıklarla karşı karşıya.
18 GÜNDE SÜRÜNEREK GELDİ
Çocuklarıyla birlikte Arakan'dan gelen Fatima Samir, kamplarda yaşadığı dramı şu sözlerle anlattı:
"Burada yüzbinlerce kardeşimiz var, bir o kadarı da yollarda. Yiyecek bir lokma ekmeğimiz yok. Temiz içme suyu yok. Saatlerce yardım sıralarında bekliyoruz. Çoğu zaman bir şey alamadan elimiz boş dönüyoruz. Bambu ağaçlarını yan yana çakıp, üstüne bir naylon atarak kalacak bir yer yaptık. Bizi sadece yağmurdan koruyor. Burada tuvalet yok. Temizlik yeterli değil. Çocuklar çok çabuk hastalanıyor. Her gün yeni ölüm haberi duyuyoruz." Arakan'dan Bangladeş'e doğru yapılan hayata tutunma yürüyüşleri zaman zaman insanüstü gayretlere sahne oluyor. Zulümden kaçan Arakanlı yürüme engelli Abdullah, sürünerek 18 günde Bangladeş'e geldi. Abdullah, "Yanıma aldığım yiyecekler 6'ncı günde bitti. 6 gündür de hiçbir şey yemedim" dedi.
RESMİ RAKAM 3 BİN ÖLÜ
Bu arada, Myanmar'da 3 bin Arakanlı Müslüman'ın öldürüldüğü açıklandı. Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Hasan Mahmud Ali, "Bu sadece kayıtlara geçen rakam. Gerçekte öldürülenlerin sayısı daha da fazla" ifadelerini kullandı. Myanmar yönetimi de Arakan'da yakılan Müslüman köylerinin durumunu "terk edilmiş" olarak açıkladı. 176 köyün boşaldığını, 34'ünden kaçanlar olduğunu savunan yönetim, Bangladeş'e sığınan 370 bin Müslüman'ın ülkeye geri alınmayacağının sinyalini verdi.
LİDERLERE AÇIK MEKTUP
Nobel ödülü sahibi 12 kişi, BMGK başkanı ve üye devletlere açık mektup göndererek Arakan'daki 'insani krize' müdahale edilmesi çağrısında bulundu. 1995'te Srebrenitsa'daki katliamda 22 yakınını kaybeden Bosnalı Munira Subasic de, Myanmar lideri Suu Çii'ye yazdığı mektupta zulmü durdurmasını istedi.