• DOLAR 32.459
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2437.865
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ANALİZ

ABD İslam coğrafyasının ve yeryüzünün diğer mazlum coğrafyalarının yeraltı- yerüstü zenginliklerini talan ederken, adeta göklerden gelen bir karar ile kendi ülkesi de kasırgalarla tarumar olmakta. Merkezleri ABD`de olan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ve bankalar da Türkiye için tutmayan kehanetlerine bu sefer kendi ülkeleri için devam etmeye başladılar.

Öyle ki Harvey Kasırgası'nın 108 milyar dolar, Irma'nın da 64-92 milyar dolar aralığında bir zarara yol açabileceğini öngören uzmanlar, toplamda 150-200 milyar dolar aralığında bir hasarın oluşabileceğini tahmin ediyorlar

Moody`s Bu Sefer Doğru Tahminde Bulundu

15 Temmuz Hain darbe girişimi sonrası Türkiye`ye aslan kesilen ve not kırıp ülkemizin büyüme beklentilerini yerin dibine sokan Moody`s bu sefer kendi ülkesi için doğru bir tahminde bulundu. Moody's Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, ABD'nin Teksas ve Florida eyaletlerini vuran Harvey ve Irma kasırgalarının yarattıkları toplam maliyetin 2005 yılında ABD'nin Meksika Körfezi kıyılarını vuran Katrina Kasırgası'nın yol açtığı maliyete ulaşmasını beklediğini ifade etti.

Harvey Kasırgası'nın 108 milyar dolar, Irma'nın da 64-92 milyar dolar aralığında bir zarara yol açabileceğini tahmin ettiklerini dile getiren Zandi, toplamda 150-200 milyar dolar aralığında bir hasarın oluşabileceği öngörüsünde olduklarını söyledi.

Zandi, Katrina Kasırgası'nın ise 2005 yılında 160 milyar dolar büyüklüğünde bir zarar verdiğini hatırlattı.     

Irma Ve Harvey Kasırgaları Faizci Fed`e de Engel Oldu

Uzmanlara göre ABD'deki Irma ve Harvey kasırgaları ikide bir faiz artırmak hevesinde olan ABD Merkez Bankası (Fed)'in tüm heveslerini de kursağında bıraktı. Irma ve Harvey kasırgaları Fed`in bu yıl bir faiz artırımı daha yapmasını engelleyebilir.

Aberdeen Standard Investments'tan Hugh Young kasırgalara atıfta bulunarak "Bu durum Fed'in faiz artırmaması için sebep olabilir." diye konuştu.

Bu sene Mart ve Haziran aylarında faiz artıran Fed yetkilileri son tahminlerinde bu yıl bir faiz artışı daha olacağı sinyalini vermişti.

Hep Türkiye`nin mi Büyüme beklentileri düşecek?

Analistler ayrıca Kasırgaların sigorta sektörüne de zarar vereceğine dikkat çekiyor. Wells Fargo Hisse Senedi Araştırma Analisti Elyse Greenspan, yılın tamamında bu şirketlerin kar açıklamayabileceğini öngördü. Uzman söz konusu şirketlerin toplam 60 milyon dolar civarında zarar edebileceği tahmininde bulundu.

Hatırlayın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları 15 Temmuzda başaramadıkları darbeyi ekonomik darbelerle telafiye gitmişlerdi. Bu bankalar peş peşe Türkiye`nin kredi notlarını düşürürken bir taraftan da Türkiye`nin büyüme beklentilerini düşürüyorlardı.

Fakat bugün durum tersine döndü. Rüzgara tükürenler misali Irma ve Harvey onların bu tükürüklerini yüzlerine vurdu. Ve sonuç:

Goldman Sachs ve Bank of America-Merrill Lynch ABD'nin 3. çeyrek büyüme beklentilerini düşürdü.