• DOLAR 34.459
  • EURO 36.427
  • ALTIN 2922.799
  • ...
Bingöl'ün Yedisu fasulyesini susuzluk vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde yetişen ve lezzetiyle kendinden söz ettiren bölgeye has fasulyenin hasat zamanı yaklaşırken, çiftçiler susuzluk nedeniyle verim düşüklüğünden yakınarak, zor günler yaşıyorlar.

Yedisu bölgesinde yetiştirilen ve horoz, şeker ile dermansoy gibi çeşitleri bulunan fasulyenin diğer bölgelerde yetişen ürünlerden çok farklı olduğu ve lezzetinin yanı sıra bölgede yetiştirilen kuru fasulye normal fasulyeden daha erken piştiği için tercih ediliyor.

İlçe merkezi başta olmak üzere Yedisu'ya bağlı köylerde çiftçilerin kimi verim düşüklüğü nedeniyle geçim kaynakları olan kuru fasulyenin ekimini yapmazken kimileri de eskisi gibi verim alamamaktan şikâyet ediyorlar.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Yedisu Belediye Başkanı Salih Uçan, Yedisu denilince ilk akla gelenin su olduğunu belirterek, "Temiz suları, soğuk suları, dağlardan akan verimli ve kaliteli güzel sularından dolayı elbette ki ürünleri de kaliteli olur. İlçemizde yetiştirilen ürünlerin başında kuru fasulye geliyor. Ancak burada her ürün yetişiyor. Elması, domatesi, salatalığı, kavun, karpuzu yani burada sadece yetişmeyen tek narenciyedir. Onun dışında her şey yetişiyor. Etrafı dağlarla çevrili güzel bir vadi. Kalitesini ve tadını bu güzel toprak ve suyundan alıyor." dedi.

"Sulama kanalımız bittiğinde insanımız tekrar fasulye üretimine dönecektir"

Eskiden ilçenin merkezi dâhil bütün köylerinde fasulye ekildiğini anlatan Uçan, sözlerine şöyle devam etti: "Fasulye meşakkatli bir iştir. Tabi, bu son zamanlarda halkın ekonomik gücü biraz daha rahatlayınca bir kısmı ondan dolayı terk etmişler. Gelecek yıl basınçlı kapalı cazibe sulama kanalımız bittiğinde insanımızın tekrar fasulye üretimine döneceğini umuyoruz. Toprak temiz, su kaliteli olunca fasulye de etsiz dahi tadıyla güzel olur ve bunu herkesin tatmasını, kullanmasını ve denemesini istiyoruz."

"Üretimsiz bir toplum mutlaka birilerine muhtaç olur"

Eskisi gibi Yedisu halkının kuru fasulye üretimine geçmesi için çağrıda bulunan Uçan, "Yedisu halkının ekonomisinin daha da gelişmesi ve düzelmesi için üretime yönelmesi gerekir. Üretimsiz bir toplum mutlaka birilerine muhtaç olur ama üreten toplum da elbette ki kalkınır, gelişir ve güzelleşir. Biz halkımızdan yoğunlukla eski dönemde olduğu gibi fasulye üretimine dönmesini arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"15 dönüm fasulye ektim, verim alamadım"

Yedisu'daki çiftçilerden Mehmet Doğan, "1970 yılında yapılan su kanalları yıkıldığı için tarlalarımıza su gelmiyor. Su olmadığı için kuru fasulye ekemiyoruz. 15 dönüm fasulye ektim, susuzluktan verim alamadım. Su olmadığı için tarlamdaki fasulye kurudu. Bizim için en önemli şey sudur. Diğer sıkıntımız ise ulaşımdır. Su ve ulaşım sıkıntısı olmazsa ilçemiz gelişir. Tarlalara yeteri kadar su gelmediği için kurudu. Yeni su kanalı yapılacağını duyduk. Bol su gelirse tekrar eskisi gibi fasulye ekeceğiz. Yedisu eski günlerine dönecek." şeklinde konuştu.

Tarlaları sulama noktasında su sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Mehmet Acıklı, şunları söyledi: "Bunun yanında, yol olmadığı için hayvanlarımızı yaylalara götürürken çok sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda yetkililerden yardım talep ediyoruz."

"Verim alabilmek için doğru ve bilinçli üretim yapılması gerekir"

Ürünlerden iyi verim alınabilmesi için doğru ve bilinçli üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Kenan Toğru, "Yedisu kuru fasulyesi eskisi gibi ekilmiyor. Fasulye mayısta ekilir. İlk su çok önemli. İlk su fasulyenin alt yaprakları sararmaya başladığı zaman verilir, sararmadığı zaman su verilirse kısır olur ve iyi bir verim vermez, tutmaz fasulye." dedi.

Son olarak Toğru, "Köyümüzde su olduğu için kuru fasulye, taze fasulye, kavun, karpuz, her şey yetişiyor ama bazı köylerde ve merkezde su sıkıntısı var. Burada her şey yetişiyor. İyi bir bakım ve bilinçli bir üretim olduktan sonra her şey yetişir. Şu an burada ektiğim taze fasulyeyi Bingöl ve Erzurum başta olmak üzere bu çevreye pazarlıyorum. Taze fasulyenin kilosunu toptan 4 TL'den veriyorum. Yedisu kuru fasulyesinin meşhur olmasının nedeni çabuk pişmesi ve çok lezzetli olmasındandır. Yaklaşık olarak 40 yıldır üreticilik yapıyorum. Özelikle herkesin Yedisu kuru fasulyesini ekmesini istiyorum ama işi bilerek yapmak lazım. Bugün İspir fasulyesi marka olmuş, kilosunu 20 TL'den veriyorlar. Yedisu kuru fasulyesini 10 TL'den satıyoruz. Bizim Yedisu fasulyesi daha güzel, İspir fasulyesinden daha büyük ve daha kalitelidir." ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat - İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir