• DOLAR 35.43
  • EURO 36.535
  • ALTIN 3048.78
  • ...
BİZ NE ZAMAN EV SAHİBİ OLACAĞIZ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dar ve orta gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmak gitgide zorlaşıyor. Öyle ki bir dönem dar gelirli için adres gösterilen TOKİ konutları bile milyonluk evlerin satıldığı alanlara dönüştü. Duruma tepki gösteren asgari ücretli vatandaşlar, yetkililere seslenerek biz ne zaman ev sahibi olacağız ifadelerini kullandı.

Mehmet Erkan Yavuz/DOĞRUHABER

Hem normal geliri olan, hem de alt gelir grubunu ev sahibi yapmak ve zorlanmadan ev sahibi olmalarını sağlamak için kurulan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi`nden (TOKİ) ev almak imkânsız hale geldi. Gazetemize konuşan asgari ücretli vatandaşlar, bu şartlarda 1.500 TL maaş ile ev sahibi olmanın mümkün olmadığını belirterek, TOKİ`nin tekrar kuruluş gayesine dönmesi gerektiğine dikkat çekti. 

“ASGARİ ÜCRETLİLER DEĞİL EMLAKÇILAR EVLERİ ALIYOR”

Konutlara asgari ücretli vatandaşların başvuramadığını, emlakçı ve fırsatçıların başvurabildiğini belirten Abdullah Tural, “TOKİ`nin konut satışlarında bir kuralı var. ‘Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, başvuru sahibinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması gerekmektedir.` Ama biz duyuyoruz ki emlakçılar bile İstanbul kaya şehirdeki TOKİ evleri için bir şekilde başvuruyor. Bunun çok ciddi bir denetiminin ve ağır müeyyidelerinin olması gerekir. Çünkü bu bir tür gasptır. Sosyal bir proje olan TOKİ evlerine nasıl olur da kesinlikle hak etmeyen kimseler yolunu bulup ta başvurabiliyor. Burada TOKİ, denetimleri artırarak bunu önlemeye çalışacağına evlerin rayiç bedellerini yükselterek kendince buna bir önlem almaya çalışıyor. Oysa rayiç bedel yükselince asıl mağdur yine dar gelirli olacak.” diye konuştu.

“TOKİ EVLERİNİN ÖNEMLİ BİR KISMINDA KİRACILAR OTURUYOR”

TOKİ`nin yapılan konutlarda ciddi anlamda bir denetim yapması gerektiğine vurgu yapan Tural, “TOKİ idaresi rantın önüne geçemediğini itiraf ediyor. Buna yönelik sıkı tedbirlerin ve denetimlerin getirilmesi gerekir.  Alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir.” Buna rağmen İstanbul kaya şehirdeki TOKİ evlerinin önemli bir kısmında kiracılar oturuyor. En ufak bir denetimle bu tespit edilebilir. Her evini kiraya vereni suçlamak elbette doğru değildir. Bazıları hakikaten bu vasıflara sahiptir. Ama sonra taşınmak zorunda kalmış olabilir.” dedi.

“BU ŞARTLARDA EV SAHİBİ OLMAK HAYAL”

Yapılan konut fiyatlarının neredeyse özel inşaat firmaları ile aynı olduğuna dikkat çeken bir başka asgari ücretli Mehmet Kahraman, “Yıllardır İstanbul`da yaşayan ve bir ev sahibi olmak isteyip de olamayan insanların sayısı o kadar çok ki. Ben de onlardan biriyim. Çünkü aldığımız ücret asgari ücretten biraz fazla. Özellikle TOKİ`nin 2010`da Kayaşehir`de dar gelirlilere yönelik yapmış olduğu sosyal konutlara başvuru şartları çok iyiydi. Ancak o projeye de herkes başvuramadı, sınırlıydı ya da şartları müsait olmayanlar oldu. Ardından TOKİ uzun bir süre İstanbul`da konut yapmayı durdurdu ama TOKİ`nin sosyal konut yapacağı alanlara bu kez özel inşaat firmaları girdi ve çok yüksek bedellerle evler yaptılar. Şimdi ise TOKİ 1800 sosyal konut projesini halka arz etmiş durumda. Ancak fiyatlar adeta özel inşaat firmalarından biraz daha düşük tutulsa da, asgari ücretli bir ailenin alabileceği, peşinat verebileceği paralar değil. Dolayısıyla bir taraftan asgari bir ücretle ev geçindirirken dar gelirli biri olarak kira öder gibi bir daire sahibi olmak hayal bence.” şeklinde konuştu.

“NE DİYEYİM; TOKİ AMACINDAN SAPMIŞ DURUMDA”

Fatura ödemek için bankaya gittiğinde bir emlakçının TOKİ evlerine başvuracağını, çıkarsa da satacağını duyduğunu söyleyen Kahraman, sözlerine şöyle devam etti: “Öte taraftan bir fatura ödemek için bankanın kapısında mesai saatinin başlamasını beklerken ilginç bir diyaloga da şahit oldum. Şöyle ki; TOKİ`nin dar gelirlilere yönelik başlatmış olduğu sosyal konutlara başvurmak için banka kapısında sıra bekleyen iki kişiden birinin diğerine “Ben emlakçıyım biz de başvuracağız, çıkarsa satacağız” demesiyle TOKİ`nin fiyatı yüksek tutarak aslında düşük gelirlilerin başvurmamasını, ciddi bir takip yapmayarak da işi fırsatçılığa çevirenlere bir kapı açtığını geçirdim aklımdan ve üzülerek ayrıldım oradan. Ne diyeyim; TOKİ amacından sapmış durumda”

“BAKALIM ÖLMEDEN ÖNCE BİZİ EV SAHİBİ YAPABİLECEKLER Mİ?”

Asgari ücretli bir başka vatandaş Mehmet Kaçar, ise, “2004`ten beri İstanbul`da oturuyorum. Defalarca TOKİ dar gelirliye ev yapacağız deyip kampanyalar başlattılar. Ancak ben bir asgari ücretliyim. Aldığımız maaş, yol yardımı vs. ile 1600-1700 civarında oluyor. Başakşehir`de yeni bir kampanya başlatmışlar. Bakıyorum 1+1 600 tl, 2+1 en az 1000 tl aylık istiyorlar. Başta istedikleri paralar da cabası. Ne birikim yapabiliyoruz ki bu parayı da onlara verelim. Düşünün üç çocuk okutuyorum, kıt kanaat geçiniyoruz. Sosyal devlet dediğin gelir seviyesi en düşük olana imkanına göre ev kazandırabilmelidir. Bakalım ölmeden önce bizi ev sahibi yapabilecekler mi?” diyerek yaşanan haksızlığa tepki gösterdi.

“TOKİ`NİN KURULUŞ GAYESİ DAR GELİRLİLERİ EV SAHİBİ YAPMAKTI”

TOKİ`nin Kuruluş gayesinin dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak olduğunu ifade eden Yılmaz Kaya ise şöyle konuştu: “TOKİ`nun kuruluş gayesinin dar gelirlileri ev sahibi yapmak olduğunu biliyordum. Öyle sanıyorum ki, uzun bir süre böyle devam etti. Ancak son dönemlerde ortaya koyduğu politika ile kar elde etmekten başka bir şey için çalıştığını düşünmüyorum. Kira öder gibi ödeme ile ev sahibi olmaktan söz eden TOKİ şu anda normal 2+1 daireler için bile astronomik peşinatlar ve dar gelirli için yüksek taksitler belirliyor. Bu durumda böyle evlere de ancak ya maddi durumu iyi olanlar yatırım yapmak, evi kiraya vermek ya da satmak için başvuruyorlar. Dar gelirli içinse yine kira ödemek kalıyor. TOKİ elde ettiği kârlarla başarılı olduğunu iddia ediyor; ama bu arada kuruluş gayesinden uzaklaşıyor.”

“ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORUM BU ŞARTLARDA ASLA EV SAHİBİ OLAMAM”

Uzun zamandır projeleri takip ettiğini, ancak kedilerine göre açıklanan rakamların astronomik olduğunu belirten Hüseyin Demir, “Uzun süredir TOKİ`den uygun bir proje çıkar diye bekliyordum. Ancak proje açıklanınca çok şaşırdım. Çünkü eski projelere göre, çok yüksek fiyata ev satıyorlar. 1+1`lik daireler için bile çok fahiş fiyatlar belirlenmiş. Ben asgari ücretle çalışıyorum ve bu şartlarda İstanbul`da asla ev sahibi olamam. Tek beklentim TOKİ`ydi ancak son kampanyayı gördükten sonra buradan da ümidimi kestim.” ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir