• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Yemekhanesi olmayan okulda öğrenciler koridorda yemek yiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son yıllarda inşa edilen yüzlerce okul projesinde yemekhanenin olmaması, taşımalı öğrenci sayısının yüksek olduğu Şanlıurfa'da hem öğrencilerin hem de velilerini mağdur ediyor.

Her ne kadar bu sorunun giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle; yeni açılacak okullarda yemekhane, kütüphane ve mescit gibi yerler zorunlu hale getirse de daha önce yapılan okulların durumunun ne olacağı ise hâlâ belirsizliğini koruyor.

Taşımalı eğitim sistemi nedeniyle başka köylerden gelen çok sayıda öğrenci öğle yemeğini eğitim gördüğü okulda yemek zorunda kalıyor. Okullarda yemekhanenin bulunmamasından dolayı öğrenciler, koridorlarda ve yerde yemek yemek zorunda kalıyorlar.

Yaşanan soruna tepki gösteren Haliliye ilçesine bağlı Göktepe Mahalle Muhtarı Hüseyin Yalçın, İLKHA'ya konuştu.

2014 yılından beri muhtarlık yaptığını belirten Göktepe muhtarı Hüseyin Yalçın, birçok köy okulunda yemekhane olmadığından dolayı çocukların yerlerde yemek yediğini yetkililerin buna bir çözüm getirmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanılan yemekhane sorununun çözümü için milletvekilleri dâhil birçok yetkiliyle görüştüğünü ifade eden Yalçın, çözüm noktasında hiç kimsenin kendisine olumlu cevap vermediğini ifade etti.

2011 yılında yapılan yaklaşık 200 okulun projesinde hiçbirisinde yemekhane olmadığını belirten Yalçın, şöyle konuştu:

"2011 yılında yapılan 200 okulun hiçbirinde yemekhane yapılmamıştır. Bizim köy okulunu örnek verelim. Komşu köylerden bizim okula çok sayıda taşımalı olarak öğrenci geliyor. Bu çocuklar için öğle yemeği geliyor. Ama yer olmadığı için bu çocuklar yerlerde yemek yiyorlar. Ben bunları kendi çocuğum için söylemiyorum. Benim çocuğum zaten evi köyde olduğu için evde yemek yiyor. Ama diğer çocuklar, maalesef yerlerde yemek yiyorlar."

Uzun süredir bu sorunun çözülmesi için birçok kuruma dilekçe verdiğini söyleyen Yalçın, "İl Milli Eğitim Müdürüne gittim, Kaymakama gittim, Vali Yardımcısına gittim ama bir türlü sonuç alamadım. Ondan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı A. Eşref Fakıbaba'nın meseleden haberi var. Milletvekilimiz Mahmut Kaçar'a söyledim. Fakat ne hikmetse hiç kimse bana bir şey söylemiyor." şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili ismini vermek istemeyen bir Milli Eğitim yetkilisi ise içerisinde yemekhane olmayan 8 derslikli söz konusu projelerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanıp hayata geçirildiğini, bazı okullarda boş bir sınıfın yemekhaneye çevrildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişimler sonucu yeni projelerde yemekhanenin bulunduğunu belirten yetkili şunları söyledi:

"Bizde genelde taşıma merkezi çok. Diğer illerde taşıma oranı çok azdır. Bizim bölgemizde taşımalı eğitim gören öğrencisi sayısı çoktur.  Dolayısıyla bunu ciddi bir sorun olarak gördük. Biz Bakanlığa bu konuyu ilettik.  Sadece yemekhane değil okullarda kütüphane yeri yok, mescit yok. Biri müdür odasıdır, diğerleri hepsi sınıftır.  Bu öğrencilere bir küçük kütüphane, mescit ve dinlenecekleri bir yer lazım."

Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle; Her kurumda yeteri kadar müdür yardımcısı odası, idari oda, abdesthane, doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit, mutfak/ yemekhane /kantin/ kafeterya, teshin/ısı merkezi, su deposu, sistem odası zorunlu olacağı, okullarda; yeteri kadar kütüphane, beden eğitim salonu, laboratuvar ve okul aile birliği odası ile dersliğin yer alacağı belirtilmişti. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında belirtilen sayıda çalışan bulunan kurumlarda işyeri sağlık ve güvenlik birimi ve revir odası bulunacağı, okulların mimari projesinin bakanlık tarafından onaylanacağı ifade edilmişti. (Osman Gülebak-İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir