• DOLAR 32.483
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2439.675
  • ...
Gayt`tan `IKBY`deki referandum ertelensin` talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERBİL - Irak Kürdiistanı Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın referandumu ertelenme talebine, “Referandum ertelenmeyecek ve zamanında yapılacak” yanıtını verdiği bildirildi.

Mesud Barzani, bu akşam Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve beraberindeki heyeti kabul etti.

IKBY'den yapılan açıklamada, görüşmede Erbil - Bağdat arasındaki ilişkilerin yanı sıra, Kürdistan Bölgesi'nde 25 Eylül'de yapılacak olan referandum masaya yatırıldı.

Radaw'ın haberine göre IKBY Başkanı Barzani, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında güvenin kalmadığını belirterek, “Bu yüzden Kürdistan halkı referandum kararını verdi” dedi.

Ahmed Ebu Gayt, IŞİD'in yenilgiye uğratılması konusunda Peşmerge Güçleri'ne teşekkür ederek, Musul zaferinden dolayı Barzani'yi tebrik etti.

Arap Birliği Genel Sekreteri, görüşmede, “Kürdistan Bölgesi Arap Birliği için önemlidir. Bölgenin istikrarlı ve güçlü olmasını arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.
Mesut Barzani'nin kendisine gönderdiği mektup üzerine Erbil'e geldiğini dile getiren Ebu Gayt, Kürdistan halkının başından geçen kötü olayları hatırlatarak, şunları söyledi:

“Buraya Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın geleceğini görüşmek için geldim. Kürdistan Bölgesi Arap Birliği için önemlidir ve birlik Kürdistan halkının korunmasını arzu ediyor. Bir arada yaşamaları için Kürdistan Bölgesi ile Irak'a bir fırsat daha verilmeli.”

Arap Birliği Genel Sekreteri, referandumun bir süre ertelenmesini ve uluslararası toplumun gözetiminde Erbil - Bağdat arasında müzakerelerin başlatılmasını talep etti.

IKBY Başkanı Barzani ise, “Referandum öyle kolay ertelenecek kişisel bir karar değil. Bu Kürdistan halkının ve siyasi partilerin kararıdır. Referandum zamanında yapılacak” dedi.

Kürdistan halkı ile Irak devletinin ortak tarihine dikkat çeken Barzani, “Başarısız tecrübelerle tarihte ortaklık uygulanmadı. Uzlaşı, anayasa ve anlaşmalar da ihlal edildi. Bu yüzden Kürdistan halkı referandum kararını verdi” ifadesini kullandı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir