• DOLAR 32.489
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2441.803
  • ...
Erdoğan: İslam ülkeleri Arakan için birlikte mücadele etmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ASTANA - (AA) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Zirvesi açılış oturumunda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlar hakkında, "Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile çalışmak istiyoruz." dedi.

Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentisi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik. Uluslararası kuruluşlar, bilhassa da İslam ülkeleri olarak bizler elimizden gelen tüm imkanlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz."

"Zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz"

Myanmar'daki Müslümanların çektiği zulüm, işkence ve sürgünlerin son bulması için de hep birlikte gayret gösterilmesinin önemini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye olarak bu doğrultuda attığımız çeşitli adımlar var. Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile birlikte çalışmak istiyoruz. Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentimizi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik. Uluslararası kuruluşlar, bilhassa da İslam ülkeleri olarak bizler elimizden gelen tüm imkanlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi yanında bu yöndeki çalışmalara siyasi bir yön de verilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Aldığımız kararların uygulanmasını takip etmek maksadıyla bilim ve teknoloji zirvelerinin düzenli olarak tertiplenmesi teklifini destekliyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toplantımızın sonuçlarının hayırlara vesile olmasını ümmetin ve tüm insanlığın huzuruna, refahına, geleceğine olumlu katkılarda bulunmasını Allah'tan niyaz ediyorum. Aziz kardeşim Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'e samimi ev sahipliği, Genel Sekreterlik ile Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesine de toplantının tertiplenmesine katkıları için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Harem-i Şerif'in kutsiyetinin ihlal edilmesine asla izin veremeyiz"

Dünyanın her yerinde Müslümanların sıkıntı içinde yaşadıkları bir dönemden geçildiğine dikkati çeken Erdoğan, "İslam ülkeleri olarak bizim birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı seferber etmemiz gerekirken enerjimizi bu tür krizlerle heba etmemeliyiz. Diğer taraftan ilk kıblemiz Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in kutsiyetinin ihlal edilmesine de asla izin veremeyiz. Mescid-i Aksa'ya yönelik saygısızlıkların, tahriklerin ve provokasyonların önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya koymalıyız." ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir