Van'da oteller İranlı turistlerle doldu
Van'daki oteller, İranlı turistlerin bayramdan sonra Van'a akın etmesiyle doldu, taştı.
İranlı turistlerin, Kurban Bayramı'ndan sonra yoğun bir şekilde Van'a gelmesiyle otellerde yer kalmadı. Otellerde yer kalmayınca, İranlı turistler Van Valiliğinin talimatıyla misafirhanelere götürüldü.
Konuyla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, "Çarşamba akşamı itibariyle 32 bin insan Van'a geçiş yapmış, çarşamba gününden sonra da gelen konuklarımız var. 35 bin kişiyi bulur diye düşünüyoruz. Yoğunluk pazartesi gününe kadar devam eder. Pazartesi onların mesaileri başlıyor, tatilleri de bitiyor. Van'da özellikle bu bayram çok büyük sıkıntı çektik. Dün birkaç tane otel işletmecisiyle de görüştük, otellerinde fazla misafirlerin olduğunu, hata yaptıklarını, fazla misafir aldıklarını, yer bulamadıklarını beyan ettiler. Biz de gittik kendileriyle görüştük, Erciş'te beş yıldızlı bir otel kompleksimiz var, oraya yönlendirdik. Dün Erciş'e neredeyse 100 odayı dolduracak şekilde misafir gönderdik. Evimize misafir götürdük. Sağ olsun valimiz misafirhanesini açtı, büyükşehir belediyesinin misafirhanesini açtılar. İnsanlar deyim yerindeyse sokakta kalmıştı. Bizim halkımız sokakta bırakmaz hiç kimseyi, halkımıza teşekkür ediyorum. Bu yıl turizm patlaması yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. İnşallah sonuna kadar da böyle devam edecek." ifadelerini kullandı.
Turizmde en zengin dönemi yaşadıklarına dikkat çeken Özgökçe, "Türkiye'de maalesef isterdik ki her coğrafya, her turizm beldesi bizim gibi yoğun, dolu dolu olsun fakat turizm Türkiye'de dibe vurmuş. Biz ayda birkaç defa toplantılara gidiyoruz, bütün Türkiye'de turizm dibe vurmuş. İşletmeler, çalışanlarını işten çıkartıyor, ya da kapatma aşamasına gelmişler. Allaha hamd olsun biz Van'da bu sene çok iyiyiz. Bunun sebebi de halkımızın duyarlılığıdır." dedi.
İlimizin tek geçim kaynağı turizm
Özgökçe, "Türkiye'de ben her platformda, her toplantıda bunu söylüyorum: Van; yeme, içme, konaklama ve alışverişte Türkiye'nin en ucuz şehridir. İranlılar da o yüzden bizi tercih ediyorlar. Arada birde olsa şikâyetleri geliyor. 'Bize Van'da turist gözüyle bakılmıyor' diyorlar. Halkımıza sesleniyorum; lütfen gelen konuklara daha nezaketli, daha nazik, daha hoşgörülü olalım. Çünkü bu insanlara ihtiyacımız var. Bugün ilimizin tek geçim kaynağı turizm diyebilirim. 35 bin insandan bahsediyoruz. 35 bin insan, her biri bin dolar getirmişse 3 buçuk milyon dolar eder. Bu para Van'da kaldı. Yani bunu götürüp başka şehirde, başka ülkede harcamadılar. Bizim buradaki esnafa verdiler. Bu konuda halkımızın duyarlı olmasını istiyorum." şeklinde konuştu.
Otellerin yeterli olmadığını vurgulayan Özgökçe, "Otellerde ruhsatlı, ruhsatsız konaklama yapabileceğimiz 5 bine yakın yatağımız var. Van için yeterli mi? Yeterli değil. Biz geçen yönetim kurulu toplantımızda da arkadaşlarımızla da görüştük bu konuyu. Türkiye'de markalaşmış birkaç otel işletme sahibiyle görüşeceğiz. Van'da acilen 5 yıldızlı birkaç otelin yapılması lazım. Van için gerçekten çok büyük bir ihtiyaç. Düne kadar da gördük. Bugün hâlâ otellerimizde yer yok. Gelen konuklar başka şehirlere, başka ilçelere gitmek zorunda kalıyor ya da yer bulamayınca bazıları belki geri gidiyor. Bu bizim için nahoş bir durumdur. Konaklama bacağında bizim biran önce bir şeyler yapmamız gerekiyor." diye konuştu.
Özgökçe, son olarak şu ifadeleri kullandı: "Bizim İranlılara gerçekten ihtiyacımız var. En son gittiğim toplantıda da TÜRSAB yönetim kurulundan bir istekte bulundum. 'Gürcistan, Batum ve Ukrayna'da bizim halkımız veya o ülkelerin halkları sadece kimlikle geçiş yapabiliyor. 3 ay kadar bir süre kalabiliyor. Biz neden İran'la bunu yapamıyoruz.' dedim. Biran önce bunu yapmamız lazım. Çünkü bunu matematiksel hesaba döktüğümüzde bakıyoruz ki bugün Türkiyeli 5 kişilik bir aile, pasaport çıkartıp İran'a gitmek istese 10 bin lira civarında maliyet önüne çıkıyor. 5 bin lira pasaport masrafı, 5 bin lira da yeme, içme ve konaklamaya ayırırsanız 10 bin lira gibi bir rakama tekabül ettiği için birçoğumuz gitmek istesek bile bu rakam nedeniyle geri adım atıyoruz, gidemiyoruz. Bu engeli aşmanın tek bir yolu var kimlikle geçişlerin sağlanması." (Suat Tink - İLKHA)