• DOLAR 34.479
  • EURO 36.587
  • ALTIN 2922.399
  • ...
"Kahvaltı yapmadan derse gitmeyin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tatil döneminden okul dönemine geçişler, çocukların hayatında en çok beslenme alışkanlıklarını etkiliyor. Ailelerin okul dönemi ile birlikte çocuklarına yeniden düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalıştığı bu dönemde önemli beslenme hatalarının yapıldığını belirten Diyetisyen Kübra Öztürk, en çok yapılan hatalara dikkat çekerek, önemli tavsiyelerde bulundu.

Özellikle okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin artık daha fazla ev dışında beslenmeye başladığını belirten Öztürk, ailelerin bu konuda dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Yapılan beslenme hatalarına değinen Öztürk, "Genelde bu dönemde yapılan en büyük beslenme hataları öğün atlama, öğün geçiştirme ve hatalı besin seçimidir. Bunlar sonucunda da çocuklarda zayıflık, şişmanlık gibi kilo sorunları, demir eksikliği anemisi ve vitamin-mineral yetersizlikleri görülmektedir." dedi.

Fast-food yiyeceklere dikkat!

Okulda doğru beslenmenin önemine değinen Öztürk, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: "Okulda öğlen yemeği verilmiyorsa fast-food besinler yerine okula götüreceğiniz beslenme çantasını 4 besin grubunda bulunan besinlerden seçerek hazırlayabilirsiniz. Bu çantada sulu yemekleri taşımak zordur. Dengeli bir şekilde hazırlanmış ekmek arası yiyeceklerle de sağlıklı beslenebilirsiniz. Ayrıca okulda veya evde dinlenirken ya da ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat etmek gerekiyor. Şeker ve yağ içeriği fazla olan yiyeceklerle gereksiz yere fazla enerji almış olursunuz. Örneğin; şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır."

"Kahvaltı yapmadan derse gitmeyin"

Öztürk, öğrencilerin bütün gece süren açlık döneminden sonra vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için mutlaka güne kahvaltı ile başlamaları gerektiğini kaydederek,"Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Kahvaltı olarak peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu ve ekmek ya da kaşarlı tost ve süt alternatif kahvaltı menüsü olabilir. Bu dönem kemik ve diş gelişiminin yoğun olduğu bir dönem olduğu için öğrencilerin özellikle günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Kahvaltı yapmadan derse gitmeyin." ifadelerini kullandı.

Gelişmiş ülkelerdeki ölümlerin koroner kalp hastalıkları, ateroskleroz, bazı kanser tipleri, serebrovasküler hastalıklar, diabetes mellitus gibi hastalıkların çoğunun başlangıcının çocukluk dönemindeki yanlış beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olduğunun saptandığını anlatan Öztürk, bu dönemde gerek ailenin gerek öğretmenlerin çocukların beslenme durumunu takip etmeleri ve onlara rehber ve iyi bir örnek olmaları gerektiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir