• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
KİMİNİ KINADI KİMİNİ ÖVDÜ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Emine Erdoğan Bangladeş'te

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet, Arakanlı sığınmacıların Bangladeş'te barındıkları Kutu Palong Kampı'nı ziyaret etmek ve Türkiye'nin oluşturacağı insani yardım köprüsü için ön hazırlıkları tamamlamak üzere Bangladeş`e vardı.

 

Emine Erdoğan'a, oğlu Bilal Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan refakat ediyor.

Heyette, TİKA Başkanı Serdar Çam, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın ve KADEM Başkanı Sare Aydın da yer alıyor.

Bu Çağda Böyle Bir Vahşet İnanılır Gibi Değil Ve Dünyanın Gözü Önünde Cereyan Ediyor

Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet, Arakanlı sığınmacıların Bangladeş'te barındıkları Kutupalong Kampı'nı ziyaret ederek yardım dağıttı.  

Yaşanan olaylar hakkında mağdurlardan bizzat bilgi alan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "İnsan olarak etkilenmemek mümkün değil. Allah yardımcıları olsun. İnşallah bütün dünya bu konuya eğilir, dikkate alırlar hem yardım olarak hem de siyasi çözüm olarak. Çözülmesi gereken mesele. Bu çağda böyle bir vahşet inanılır gibi değil ve dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Eğer suçlu varsa suçluya yönelik yapılmalı bu yapılanlar ama normal insanlara, halka bu yapılmamalı."

Dünya Kamuoyuna Duyurmak İçin Geldik

Erdoğan, uluslararası topluma çağrı yaparak, "Hepimizin çoluk çocuğu var. Bizim çocuğumuz değil diye görmezden gelemeyiz. Hepimiz sorumluyuz bunda. Buraya bunun için geldik. Dünya kamuoyuna duyurmak için geldik. Yardım için geldik. Lütfen elinden gelen her şeyi yapsın herkes." diye konuştu.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuyu Birleşmiş Milletler`de anlatacağını ama hepsinin bu konuya duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Bu İnsanlara Birlikte Yardım Edelim

Heyette yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Myanmar`daki şiddet olaylarından kaçarak kampa gelen Arakanlı Müslümanların yanında olduklarını göstermek için Bangladeş'e geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Buradaki insanların yanında olduğumuzu göstermek istedik. Bunu düzenli bir şekilde Uluslararası Göç Örgütü ile beraber sürdüreceğiz. Ayrıca Bangladeşli dostlarımıza da şu mesajı veriyoruz: Bu insanlara birlikte yardım edelim.

Arakan Sorununa Kalıcı Bir Çözüm Bulmak İstiyoruz

Buradan tüm dünyaya, buradaki durumu göstermek istiyoruz. Sadece göstermek yetmez. Çabalarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın başından beri sürdürdüğü çabalardan artık sonuç almak istiyoruz. Astana'da İslam dünyasından gelen liderlerle toplantı yapacağız. Sonra New York'ta genişletilmiş toplantı yaparak Arakan sorununa kalıcı bir çözüm bulmak istiyoruz."

Myanmar makamlarıyla da temasa geçtiklerini belirten Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suu Çii (Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı) ile görüştü. Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların durması gerektiğini söyledik. Bize, ellerinden geleni yaptıklarını söylediler. Ancak bizim gördüğümüz bazı fotoğraflar ve görüntüleri görmezden geliyorlar. Ama bu konuya birlikte bir çözüm bulmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kampta Kalan Ailelerin Yaşadıkları Acıları Dinlediler

Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet, Arakanlı sığınmacıların kaldığı Kutupalong Kampı'nı ziyaret ettikten sonra kamp yetkililerinden bilgi aldı.

Kampta kalan Arakanlı Müslümanlara yardım dağıtan Emine Erdoğan, Bakan Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya kampta kalan ailelerin yaşadıkları acıları dinledi. Sığınmacıların yaşadıkları zorlukları anlatmasının ardından duygulanan Erdoğan, bazı çocukları kucağına alarak sarıldı.

Kampı ziyaret eden Türk heyete büyük ilgi gösteren Arakanlı Müslümanlar, dağıtılan yardımların ardından heyetle fotoğraf çektirdi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina İle Görüşme

Emine Erdoğan, ziyaretin ardından başkent Dakka'ya geçti. Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet burada Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina Vecid ile bir araya geldi. Görüşmeye Ravza Kavakcı Kan ile Bilal Erdoğan da katıldı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmede Türkiye'nin Arakanlı Müslümanlara yardımlarının yanı sıra Bangladeş'te sel felaketine uğrayan bölgelere yapılacak yardımlar ele alındı. Heyet, görüşmenin ardından Dakka'dan ayrıldı.

Yusuf el-Karadavi 'den İslam Dünyasına "Arakan" Çağrısı

Öte yandan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik katliamlara karşı İslam dünyası ve Arap ülkelerine harekete geçme çağrısında bulundu.

Karadavi yaptığı yazılı açıklamada, "Myanmar'daki kardeşlerinden Allah katında sorumlu olan, Allah'ın bu pasiflikten dolayı hesaba çekeceği Arap ve İslam ülkelerine sesleniyorum. İslam ülkeleri, eğer isterse zalim Myanmar hükümetine uluslararası ilişkilerini kullanarak ekonomik ve siyasi baskı yapabilir." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, "Diğer bazı azınlıkların büyük devletlerden ilgi bularak, Myanmar hükümetini kendileriyle uzlaşma yoluna gitmeye zorladığını gördük. İslam dini bize onlarla beraber savaşarak da olsa zulmü ve saldırıları yok etmek için mazlum kardeşlerimize yardım etmeyi emreder." ifadelerine yer veren Karadavi, katliamı durdurmak için İslam ülkelerini adım atmaya çağırdı.

Türkiye'ye Övgü Arap Ülkelerinin Tutumuna Eleştiri

Öte yandan Türkiye'nin Rohingya Müslümanlarına yönelik tutumundan övgüyle söz eden Karadavi, "Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıklarını, aktif diplomasisini ve önemli rolünü selamlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Karadavi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın beraberindeki heyetle Arakanlı Müslümanların Myanmar'dan kaçarak sığındığı Bangladeş'e gitmesini hatırlatarak, Rohingya Müslümanlarının yaralarını sarmak ve acılarını gidermek için yapılan bu çalışmaların önemini vurguladı.

Arap ülkelerinin tutumunu eleştiren Karadavi, kendi aralarındaki anlaşmazlıklar ve önemsiz konularla meşguliyetin Arap ülkelerini Müslüman kardeşlerine yönelik sorumluluğundan alıkoyduğunu kaydetti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir