• DOLAR 32.588
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2456.306
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği`nin (Türkiye İMSAD), sektörün en önemli çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Ağustos 2017 Sektör Raporu`nda, 2016 yılı Temmuz ayında yaşanan olaylar sonrası üçüncü çeyrekte ekonominin küçülmesi üzerine Hükümetin, ekonomide yeniden büyümeyi sağlamak adına önemli destekler verdiği vurgulandı. İnşaat ve konut sektörünün en önce ve en çok desteklenen sektörlerin başında geldiğinin belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi: 

2016`da Başlayan Destekler Eylül 2017`de Sona Eriyor 

“2016 yılı Eylül ayından itibaren başlayan kampanyalara ek olarak KDV indirimleri, konut kredi faizlerinin yüzde 1`e çekilmesi, harçlardaki indirimler, sektörde yaşanan olumsuz etkilerin azalmasını ve sektörün yeniden canlanmasını sağladı” denilen raporda, 8 Eylül 2016`da başlayan ve 30 Eylül 2017`de sona erecek KDV indirimi uygulamasının, konut sektöründeki stokların önemli ölçüde erimesinde etkili olduğu belirtildi. Tapu harçlarındaki indirimlerin de gayrimenkul sektöründe canlılık sağladığı, tüketicilerin satın almalarında, KDV indirimi ile birlikte fiyatlarda yüzde 9-10 arasında gerileme yarattığı ifade edildi. Aynı dönemde sektör tarafından uygulanan fiyat indirimi ve ödeme kolaylıklarını kapsayan kampanyaların etkisinin ise artık en aza indiği söylendi. 

Desteklerin Sürmesi Konusunda Beklenti Var

Desteklerin sürmesinin sektöre sağlayacağı katkılara değinilen raporda şu ifadelere yer verildi

“Konut kredilerinde düşük kredi faizleri de giderek azaldı. Bu nedenle Hükümetin desteklerinin sürmesi sektördeki iş aktivitesi açısından önemli ölçüde belirleyici olacaktır. Bu çerçevede KDV ve harçlardaki indirimlerin sürmesi, ilave olarak ofisler ve perakende binaları gibi ticari alanlarda uygulanan KDV oranının da yüzde 8`e indirilmesi ve inşaatlardaki arsalar üzerinde yer alan yüzde 18 KDV`nin de yüzde 1`e indirilmesi gibi sektör talepleri bulunuyor. Hükümetin, desteklerin sürmesi ve yeni desteklerle ile ilgili kararını Eylül ayı içinde açıklaması bekleniyor.” 

İnşaat Sektörü İstihdam Verileri Geçen Yılın Üzerinde   

İnşaat sektörü istihdamının mevsimsellik ile birlikte mayıs-eylül aylarında en yüksek seviyelerine çıktığına dikkat çekilen raporda şu bilgiler yer aldı “2017 yılı Mayıs ayı itibariyle inşaat sektöründe istihdam 2 milyon 146 bin kişi ile yine en yüksek seviyelerinden birine çıktı ve geçen yılın mayıs ayı istihdamının üzerinde gerçekleşti. İnşaat sektöründe mayıs ayındaki istihdam seviyesi inşaat faaliyetlerinin de yüksek gerçekleşmiş olduğunu gösteriyor. Ayrıca inşaat sektöründe, istihdamın teşviklerden çok etkilenmediği ve kendi dinamikleri ile hareket ettiği görülüyor”…   

Konut Satışlarında Temmuzda Yüzde 42,4 İle Sıçrama Yaşandı                  

Konut satışlarında temmuz ayında, yılın en yüksek aylık artışı gerçekleştiğine dikkat çekilen rapor şöyle devam etti “Geçen yılın aynı ayına göre konut satışları, yüzde 42,4 artışla 115 bin 869 adet olarak gerçekleşti. Bu artışta iki önemli unsur bulunuyor. Bunlardan biri geçen yıl temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonucu ortaya çıkan baz etkisi, ikincisi ise geçen yıl temmuz ayında kutlanan Ramazan Bayramı`nın haziran ayına kaymış olması. Bununla birlikte temmuzda ulaşılan satış verisi konut alım talebinin halen yüksek olduğunu gösteriyor. Temmuz ayındaki sıçrama ile birlikte yılın ilk 7 ayında konut satışları geçen yıla göre yüzde 8,2 artarak 770 bin 232 adede ulaştı.”