"Yeniden yargılanma yolunun acilen açılması gerekiyor"
İnsan Hakları ve Adalet Hareketi Başkan Yardımcısı Gülden Sönmez, 28 Şubat ve FETÖ yargısının mağdur ettiği Müslümanlara yeniden yargılanma yolunun açılması gerektiğini belirtti.
28 Şubat ve FETÖ yargısının kumpasları sonucu yıllardır cezaevinde suçsuz yeren yatanların bulunduğuna dikkat çeken İnsan Hakları ve Adalet Hareketi Başkan Yardımcısı Gülden Sönmez, mağduriyetlerin giderilmesi için yeniden yargılanma yolunun açılması gerektiğini belirtti.
Ortaya konulan tüm çabalara rağmen 28 Şubat ve FETÖ'nün mağdur ettiği Müslümanların mağduriyetinin kamuoyunda bilinmediğini söyleyen Sönmez, o dönem yargılamayı yapan hakim ve savcıların çoğunun FETÖ'den cezaevine atıldıklarını hatırlattı.
FETÖ'cü hakim ve savcıların belli bir amaç ve politikayla o süreci yönettiklerini söyleyen Sönmez, "O dosyalar yargılamalar muhatap olan yıllardır hapishanelerde olanların çok doğal olarak yargılamaların bir şekilde yeniden yapılması, en azında o kararların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Yeterince mağduriyetlerin bilinmediği ve anlaşılmadığını söyleyebilirim. Diğer taraftan ise tamamen politik bir bakış açısıyla gidiliyor. FETÖ'yle mücadelede en öndeki bir kriter olarak ortaya konmuş ama bir taraftan FETÖ'nün mağdur ettiği ve ortaya koyduğu mağduriyet, sadece Ergenekon ve Balyoz meselesi ve 15 Temmuz darbesi değil, yıllardır devam eden nice vakalar ve olaylar ortaya koydu. Doğal olarak bu dosyaların daha farklı bir bakış açısıyla değerlendirme yapılması gerekiyor." dedi.
Farklı komisyonlar oluşturularak adaletin aydınlanabileceğini belirten Sönmez, "Şu an yıllardır hapishanelerde olan kişilerin dosyalarıyla ilgili nasıl bir değerlendirme yapıldığını bilmiyorum. Hangi gerekçeyle, eğer sadece kanun maddesi suç yönünden bir değerlendirme yapılırsa bu şekilde adaletin tecellisi mümkün değil. Bu şekilde bu dosyaların gerçekten aydınlanması mümkün değildir. Özel farklı bir komisyon oluşturularak bunun yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak öncesinde kanaatimce çok daha geniş ve yaygın birçok sivil toplum kuruluşunun ve hukukçunun içinde olduğu bir çalışmayla mevcut sorunun daha yaygın açık bir şekilde topluma izah edilmesi lazım. Kanaat önderleri ve medyaya izah edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 28 Şubat sürecini çok iyi bildiğini aktaran Sönmez, "Hepimiz yargılamalardaki garabetlerin, yanlı ve politik duruşları, insanlara yapılan muameleleri, orada kendilerini savunma anlamında elindeki bütün imkânların kaldırılması ve birçok şeyi biliyoruz ve yaşadık. Bugün siyasette ve bürokraside aktif olanlar DGM'lerdeki mantaliteyi ya unuttular ya da görmediler ve şahit olmadılar. Yetkili bir şekilde mekanizmaların bu yolu açması gerekiyor. Bu yolu açmanın da sözlerdeki iradenin pratiğe yansımasıyla mümkündür. Eğer pratiğe yansımasa gördüğümüz kadarıyla bu adaletsizlikler devam edecektir. Bir toplum, birilerin haksızlığa uğradığını düşünüyorsa o toplumun ses çıkarması gerekiyor ki herkesin bu konuda vicdanını dile getirip yetkili makamlar bir şey yapsın." (Emrah Deniz-İLKHA)