• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ANALİZ

15 Temmuz hain darbe girişimi ardından kara haberler veren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ve bankalarının kehanetleri tek tek çöp oluyor. FETÖ`nün darbe girişimi ile Türkiye`yi teslim alamayınca, uluslararası ekonomi tetikçilerini devreye sokan emperyalist otoritenin piyonları tek tek devriliyor.

Kervancıbaşı Jp Morgan Chase`e Moody`s`te Katıldı

Hatırlayın 20 gün önce JP Morgan, Türkiye için 2017 GSYH büyüme tahminini yüzde 3,8'den 4,6'ya yükselttiğini açıklayarak kehanetini çöp katarına yüklemek zorunda kalmıştı. Şimdi de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's "Küresel Makro Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye'nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6`dan 3,7 seviyesine yükseltildiği açıklayarak çöp kervanına katılmış oldu.

Moody`s`ın "Küresel Makro Ekonomik Görünüm" Raporu

Moody`s`in Türkiye ekonomisine ilişkin raporunda, “Türkiye ekonomisi, 2016 yılının son çeyreğinde büyümenin yeniden artmasını takiben 2017 yılının ilk yarısında iyileşmesini sürdürdü. Bunun sonucunda Türkiye için bu yıl büyüme tahminimizi yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükselttik. 2018'de ekonomik büyümenin yaklaşık yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi. Türkiye ekonomisinin beklenenden daha yüksek büyüme kaydetmesine gerekçe olarak Rusya ve İsrail'den gelen turist sayısının artışı, vergi indirimleri ve kredi teminatı gibi teşviklerin uygulanması, fiyat rekabeti çerçevesinde Avrupa Birliği'ne olan ihracatın artması gösterildi. Raporda ayrıca nisan ayındaki referandumun ardından yerel gerilimlerin kısmen azaldığı, geçen yıl ve bu yılın başında görülen sert değer kayıplarının ardından Türk Lirası'nın ise büyük oranda istikrar kazandığı vurgulandı.”

İnsan İşkillenmiyor Değil Hani!

Peki, hem uluslararası hem de çok “saygın!” olan bu kuruluşlar, nasıl oluyorda bu kadar kısa zamanda bu dar alanda, böyle kıvrak hareketler yapabiliyorlar. Daha 7-8 ay öncesine kadar peşpeşe Türkiye`nin kredi notlarını kıran, büyüme tahminlerini düşüren bu kurumlar nasıl birden bire böyle iyimser kehanetlerde bulunmaya başladılar? Moody`s`in Türkiye`nin yatırım yapılabilecek seviyede olmadığına dair kredi notu değerlendirmeleri daha dün gibi gözümüzün önünde duruyorken, şimdi bu güzellemeler neyin nesi? İnsan işkillenmiyor değil hani!

Sırada Fitch Ratings Var

Daha iki gün önce Katar'ın kredi notunu 'AA' dan 'AA-' ye indiren ve görünümünü 'negatif'te bırakan bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings`te 7 ay önce, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-"den "BB+" seviyesine düşürmüş, not görünümünü "durağan" olarak belirlemişti. Biliyorsunuz bu not kırmanın açıklamasında; siyaset ve güvenlik konusunda yaşanan gelişmelerin Türkiye'de ekonomik performansı olumsuz etkilediği belirtilmişti. Ayrıcada 2016-2018 arasında ülke ekonomisinin ortalama yüzde 2,3 büyümesinin beklendiği kaydedilmişti.

Gelin Siz De Çöp Kervanına Katılın!

Buradan Fitch Ratings`e çağrı yapıyoruz: “Gelin siz de çöp kervanına katılın!” Çünkü Hakk`ın yarattığı yeryüzünün tüm kurallarıda Haakk`a boyun eğiyor. Siz istediğiniz kadar güneşe balçık sıvayın, en fazla 7-8 ay dayanıyor. Sonra eriyip buhar oluyor tüm tahminleriniz gibi. Bir an evvel siz de Türkiye`ye yağ çeken bir açıklama yapın yoksa “deveyi alan Üsküdar`ı geçiyor!” Buradan şu sonuç çıkıyor, İslam ülkelerinin kulağına küpe olsun: demek ki bu uluslarası ekonomik emperyalist baskılara 7-8 ay bilemedin bir yıl dişinizi sıkıp dayanırsanız sonra büyüme tahminleriniz yükselebilir!

“Din” İle!

Ah bir gün de İslam Ümmeti`nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının dünya ekonomisini hizaya çektiği günleri görebilecek miyiz? Bizler göremesek de İslam ülkelerinin ekonomik yapılarının hedefi bu olmalı. Düşünün, altı-üstü, dört biryanı altın gibi olan Katar`ın kredi notu nasıl düşürülür? Dünyanın bir numaralı sıvılaştırılmış doğalgaz devi Katar`ın notunu düşür, Yunanistan gibi iflas eden bir dilencinin kredi notunu yükselt! Bu ne ile izah edilebilir? Öyle görünüyor ki  “din” ile!