• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Van`a İki Yeni Hastane Yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Deprem süresince çok büyük yoğunluğun yaşandığı kurumların başında gelen Sağlık sektörünün sıkıntılarını ve deprem süresi içerisinde yaptıkları faaliyetleri konuştuğumuz Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, deprem süresince gerek Van`da bulunan sağlık personelinin gerekse dışarıdan destek amacıyla gelen sağlık personellerinin büyük fedakârlıklar gösterdiğini belirtti. Acar bu vesileyle bu yıl 14 Mart Tıp Bayramında Van`a bir jest yapılacağını ve 20 kişilik bir ekibin takdir verilerek ödüllendirileceğini söyledi.
 
Deprem süresince sağlık personelinin büyük çoğunluğunun ailelerinden uzak, gecesini gündüzüne katarak deprem bölgesinde insanlara hizmet ettiğini belirten Acar, "insanlarımızın işlerinin haledilmesi adına ellerinden geleni yaptılar. Yaptıkları işlerin takdir edilmesi ve görmezden gelinmemesi personelimiz için önemli" dedi.
 
Kovduğumuz Halde İşi Bırakıp Gitmediler
Batıdan Van`a sağlık personellerinin gelmesinin kendilerini çok memnun ettiğini ve bu gönüllü gelmelerin halen devam ettiğini belirten Acar, "Deprem sonrası 5 bin 700 civarında sağlık personeli buraya geldi. Bu çok dehşet bir rakam. Bunlardan bazıları 15 gün kalırken, bazıları 2 ay hatta 3 ay kadar kalıp burada bize destek olanlar da vardı. Hatta bizim kendi personellerimiz içerisinden aileleri dışarıda olanlar vardı. Bunlara gidin, siz de depremzedesiniz. Ailelerinizi gidin görün dediğimiz halde, tabir caizse kovduğumuz halde işi bırakıp gitmediler. Bu deprem sürecinde öyle hikâyeler var ki. Bir personelimizin annesi vefat etmişti. Annesini defnedip bir sonraki gün buraya, işinin başına gelmişti" diyerek yaşanan güzellikleri anımsattı.
 
Şu Ana Kadar Ulaşamadık Dediğimiz Bir Olayımız Olmadı
Bölgenin zorlu kış şartlarında sağlık hizmeti vermeleri için hiçbir engel tanımadıklarını belirten Acar, "Paletli araçlarımız ve snowtrak dediğimiz kepçe türü araçlarımızla yolları kapalı olan köylere, yerleşim birimlerine ulaşmaya çalışıyoruz. Bölgenin zorlu şartlarıyla mücadele ediyoruz. Özellikle geceleri teyakkuz halinde bekliyoruz. Ani bir vaka çıktığında karayollarıyla, gerektiğinde silahlı kuvvetlerinden helikopter isteyerek o olaya müdahale etmeye gayret ediyoruz. Bu konuda valilikten de çok büyük destek görüyoruz. En son Başkale taraflarında yaşadığımız bir vakada ekiplerimiz hastaya ulaşana kadar çalıştılar. Tabi hastaya ulaşmak kolay olmadı. Sabahın ilk ışıklarında ancak ulaşabildikleri hastayı hemen hastaneye kaldırdılar. Ve şu ana kadar ulaşamadık dediğimiz bir olayımız olmadı" dedi.
 
Yeni Hastaneler İçin Yeni Projeler Üzerinde Çalışıyorlar
Deprem sonrası yıkılan veya hizmet veremeyen sağlık kurumlarının yükünün de Bölge Hastanesine yüklendiğini belirten Acar, "Bu hastanenin nüfusu gün içerisinde bir ilçe nüfusunu geçiyor. Dolayısıyla büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Bu yoğunluktan kurtulmamız için Üniversite Hastanesinin de bir an önce açılması gerekiyor. Üniversite hastanesinin faaliyete geçmesi için biz de YÖK`e elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Üniversite hastanesinin açılmasıyla beraber Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde meydana gelen yoğunluk bir nebze olsun ortadan kalkmış olacak. Bunun yanı sıra bakanlık bünyesinde çalışan mühendisler zaman zaman buraya geliyorlar ve projeleri gözden geçiriyoruz. Yeni hastaneler için yeni projeler üzerinde çalışıyorlar. En yakın zamanda yeni hastanelerimizin yapımına başlanacak. Bu hastaneler arasında Kadın Doğum Hastanesi, Cardio Vasculer Cerrahi Hastanesi yapılacak ve hizmete sokulacak. Bunların dışında başka hastaneler de var. Ancak bu saydığım iki hastane öncelikli olan ve en geç 2 yıl içinde bitecek olan hastanelerimiz. Bu hastanelerle beraber diğer yapılacak olan hastanelerin de yapımlarına ve küçük sağlık kuruluşlarımızın da yapımına" başlanacağı müjdesini verdi.
 
Deprem sonrası oluşturulan Çadır ve Konteyner kentlerde birinci basamak sağlık hizmeti ve acil 112 hizmeti verildiğini belirten Acar, bu mekânların sosyal durumunu da göz ününde bulundurarak Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin de devam ettiğin belirtti. Acar, "Burada haledilemeyen sıkıntılar ikinci basamak sağlık kuruluşlarına yani hastanelere sevk edilerek tedavi altına alınmaları sağlandı. Çok şükür şu ana kadar bu gibi yerlerde kötü bir durumla karşılaşmadık. Ancak yaz mevsiminin yaklaşmasıyla bazı sıkıntılar olabileceğini göz önünde bulundurarak çalışmalarımıza şimdiden başlamış durumdayız" dedi.
 
İhtisas Hastanesi Faaliyetlerine Devam Edecek
Edremit`te bulunan Yüksek İhtisas Hastanesinin kapatılacağı haberlerine de değinen Acar, İhtisas hastanesinin kapatılmasına yönelik çıkan söylentilerin çok speküle edildiğini söyleyerek, bu konuda bir şey söylemesinin doğru olmayacağını belirtti. Acar, "Ancak dediğim gibi bu hastanenin kapanması ya da lağvedilmesi gibi bir şey yok. İhtisas hastanesi faaliyetlerine devam edecek. Aksine yeni bir binada, daha güzel imkânlarla yeniden inşası söz konusu. Ancak bu konuda Sağlık Bakanlığının çalışmaları devam ediyor. Binada güçlendirme çalışmaları yapılacak. Ancak, şu an düşünülen yeni bir binada ve yeni yerinde hizmete girmesi. Hastanenin yeni yeri ise Bölge Araştırma Hastanesi kampusun de yapılacak. Ve dediğim gibi ilk yapılacak 2 hastaneden biride Cardio Vasculer Cerrahi Hastanesi yani yeni kalp hastanesi olacak" Bilgisini verdi.
(Fikret Özkan, Mahmut Aytekin - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir