• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye`nin dünya yaş incir üretiminin yüzde 26,1`ini yaptığını, Türkiye`yi üretimde Mısır, Cezayir, İran, Fas, Suriye, ABD ve İspanya`nın takip ettiğini belirtti. Yaklaşık 105-107 bin ton civarında gerçekleşen dünya kuru incir üretiminin yüzde 57,8`ini Türkiye`nin karşıladığını bildiren Bayraktar, “Türkiye`nin son on yıllık kuru incir üretimi ortalama 60-61 bin tondolaylarında gerçekleşiyor. Üretimde Türkiye`yi yüzde 20,3 ile İran, yüzde 9,8 ile ABD izliyor” dedi.

“Kuru İncir İhracatının Yüzde 61,9`u Türkiye Kaynaklı”

Dünya piyasalarına ihraç edilen kuru incirin yüzde 61,9`unun Türkiye kaynaklı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “son 10 yıllık dönemde yıllık ortalama 48 bin ton kuru incir ihraç ettik. İncir ihracatında yıllık döviz geliri 200 milyon doları buluyor. Bu incirlerin yüzde 82`lik kısmı sofralık kuru incirden oluştu. İhracatın yaklaşık yarısı Fransa, Almanya, İtalya, ABD ve İsviçre`den oluşan 5 ülkeye yapıldı” bilgisini verdi. 2015-2016 sezonunda 300 bin 600 ton olan üretimin 6 bin 613 tonunun üretimde, 3 bin 895 tonunun piyasada kaybedildiğini, 44 bin 789 tonunun tüketildiğini, 2 bin 405 ton ithalat, 247 bin 465 ton da ihracat yapıldığını bildiren Bayraktar,  yeterlilik derecesinde yüzde 603,9 ile ürünler arasında birinci olan incirde, üretimin yüzde 84,2`sinin ihracata gittiğini belirtti.

Yapılması Gerekenler

Bayraktar, “Kuru incirde yaşanan en önemli ve her dönemde güncelliğini koruyan sorun temiz, gerekli standartlara uygun ve kaliteli üretimin sağlanamamasıdır. Kaliteli üretim yapılabilmesi için üretici bilinçlendirilmeli, eğitim çalışmalarına ağırlık verilmelidir. İncirlerde aflatoksin oluşumunun engellenmesi için gerekli önemler alınmalıdır. İhracatımızın büyük bir kısmının AB ülkelerine yapıldığı göz önünde bulundurularak, AB`ye ihracat yapan rakip ülkelere karşı rekabet gücümüzün arttırılabilmesi için iyi tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ürünün fazla olduğu yıllarda ürünün stoklanması için ABD ve AB`de uygulandığı gibi bir stok kurumunun oluşturulmasına ihtiyaç bulunmaktadır.