• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Telafer operasyonunda mahsur kalan aileler için yardım bekliyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul'dan IŞİD'e katılan ve daha sonra Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesine giden Muş nüfusuna kayıtlı Orhan Sazak, geçtiğimiz hafta Telafar'e başlatılan operasyon sonrası ailesiyle beraber teslim olmak istediğini, ama Peşmerge birliklerinin çıkışlarına izin vermediğini Türkiye'deki ailesini arayarak haberdar etti.

Ağustos 2015'te İstanbul'dan IŞİD'e katılan 35 yaşındaki Muş doğumlu Orhan Sazak, babası Abdulkerim Sazak'ye telefonla ulaşarak 3 kızı, eşi ve toplam 11 kişi ile birlikte Telafer'de IŞİD'ten ayrılarak İyyadiye (Abğani) köyünde Peşmerge güçlerine teslim olmak istediklerini fakat geri çevrildiklerini, iki ateş arasında kaldığını belirterek yardım istedi.

İddiaya göre, Peşmerge güçleri, Orhan Sazak ve ailesinin içinde bulunduğu 7'si çocuk, 2'si kadın, 2'si de erkek olmak üzere toplam 11 kişinin Kürdistan Bölgesi sınırları içerisine girmesine izin vermiyor.

Orhan Sazak'ın baba ve amcası Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı'na gelerek Irak'ın Erbil kentinde Türkiye Konsolosluğu ve Peşmerge yetkilileri görüşmek üzere Irak'a geçti. Torunları, oğlu ve gelinini kurtarmak için İstanbul'dan karayolu ile gelen baba Abdulkerim Sazak, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan konu hakkında kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

3 gündür aç bir şekilde Peşmerge güçlerine teslim olmak için çaba harcadıklarını aktaran Orhan Sazak, babasıyla yaptığı telefon görüşmesinde şunları ifade etti:

"Biz teslim olmak istiyoruz. Bizi kurtarın. Biz Türkiye vatandaşıyız. Türkiye askerlerine teslim olmak istiyoruz. Türkiye'ye gelmek istiyoruz. Ölmek istemiyoruz. Yaşamak istiyoruz. Çoluk çocuklarla burada perişanız. 3 gündür hiçbir şey yemedik. Yaşamak için geldik. Peşmergeye şu an teslim olduk. Peşmerge bizi istemedi tekrar kovdu. Bizi kurtarsınlar."

Baba Abdulkerim Sazak ise şöyle konuştu: "Oğlum pişmanlık yasasından yararlanmak için Peşmerge güçlerine sığınmak istiyor. Onlarda kabul etmiyorlar. Kuzey Irak'a gideceğim. Yetkililerden rica ediyoruz. Yardım etsinler. Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan yardım istiyoruz."

Gaziantep'ten yeğenini kurtarmak için Habur Sınır Kapısına gelen Mehmet Karacağ ise "Yeğenim IŞİD tarafından kandırılarak Irak'a götürüldü. Pişman olmuşlar. Defalarca kaçmaya teşebbüs etmişlerdir. Fakat başarılı olamamışlar. Dün IŞİD'den kaçıp Peşmergeye teslim olmak istemişler. Önde Peşmerge ateş ediyor onlara. Arkalarında Irak ordusu, Haşdi Şabi birlikleri ateş ediyor. 7'si çocuk, 2'si kadın toplam 11 kişi iki ateş arasında kalmışlardır. Bizim devletimizden, hükümetimizden talebimiz Dışişleri Bakanlığı kanalıyla devreye girerek bu insanların ölümünü engellemeleri, bu insanlık dramına engel olmalarıdır." dedi. (Ahmet Uçar - İLKHA)

 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir