• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...

Yaklaşan Kurban Bayramı'yla birlikte yoğun bir mesaiye başlayan tatlıcı esnafı, yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor.

Kurban Bayramı için imalathanede çalışmalar yaptıklarını belirten İşletme Müdürü Adnan Altunhan, bayram için bin 500'e yakın tatlı siparişleri aldıklarını söyledi.

Altunhan, "Genelde bizim Güneydoğu'da tatlıya baya rağbet var. Halkımıza daha iyi hizmet sunabilmek için çalışıyoruz. 400 tepsi kadayıf ve bin tepsi kadar baklava çıkarmayı düşünüyoruz. Yeni makineler çıktığı için fazla mesaiye gerek duymuyoruz. Eski süreçte olsaydı çok zorlanırdık. Şu an sıkıntı yaşamıyoruz ama fıstık fiyatlarının yükselmesi bu kadar kişinin emeğinin heba olması demektir. Buna karşı biz halkımıza aynı kaliteyi sunmaktan çekinmiyoruz. Bugün zarar da olsa önemli olan halkımızı kazanmaktır. Bu tada insanlar alıştı. Büyüklerimiz bu fıstık fiyatına el atsaydılar. Bu kadar kişinin emeğinin heba olması bizi çok zor duruma sokuyor." dedi.

Daha önceki yıllarda cevizli tatlı yaptıklarını şu anda ise fıstıklı tatlıya rağbet olduğunu belirten Altunhan şunları söyledi:

"Genelde fıstığa rağbet var. Biz eskiden kadayıfı sürekli cevizli yapardık son zamanlarda fıstığa yöneldik. Bu ürün yetmediği zaman ise sıkıntılar doğuyor. Dışarıdan da ihraç olmuyor. Şu anda Türkiye'de ürünler yetersiz kalınca sorunlar çıkıyor. 3 tepsi tatlı satılıyorsa 2 tepsisi fıstıklıdır. Kızaran yağı süzgeçten geçiriyoruz ve başka yağ kullanıyoruz. Atık yağı belediye alıp götürüyor."  

Fıstıklı kadayıf yapımını anlatan Altunhan, "Hamur ilk başta yoğruluyor. Hamurun dökülmesi sonucu hamur burma haline geliyor. Daha sonra içi hazırlanıyor. Tepsilere diziliyor ocak üzerinde piştikten sonra çevrildikten sonra şekeri aynı kıvamda dökülüyor ve hazırlanıyor." şeklinde konuştu. (Emrah Deniz, Abdurrahman Tetik - İLKHA)