• DOLAR 32.718
  • EURO 35.278
  • ALTIN 2448.7
  • ...
Malcolm X
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

El-Hac Malik Eş-Şahbaz / Malcolm X [1925–1965] (Araştırma)
 

Her Müslüman, İslam dininin canlılığını, güzelliğini, direnişçi ruhunu ayakta tutmaya çalışmış olan mücahit ve mücahidelere çok şey borçludur. Onlar gibi olabilmenin öncelikli yolu onları tanımaktan, onları anlamaktan geçer. Bu bağlamda Malcom X`in ibret dolu yaşamı bilinmeli ve örnek alınmalıdır.
 

Doğumu
İslam mücahitlerinin ve şehitlerin önde gelen isimlerinden biri olan Malcolm X 19 Mayıs 1925 yılında Nebraska eyaletinin Omaha şehrinde dünyaya geldi.
 

Çocukluğu
1929 yılında Malcolm, 4 yaşındayken, evleri yakıldı. Bunu yapan elleri meşaleli iki beyaz adamdı. Bir gece babası bir suikasta uğramış, adamlar onu ölünceye kadar dövmüş, sonra, gelip geçen arabalar ezsin diye yolun ortasına atmışlardı.
Artık sekiz kardeşle ortada kalmışlardı. “Aile Refah Kurumu” aileyi dağıtma kararı aldı. Malcolm`u, durumu iyi bir aile aldı. Sonunda bütün kardeşlerini bir yere verdiler. Annesini de akıl hastanesine yatırdılar.
Malcolm okulu terk edip çalışmak istiyordu. Bu yüzden öğretmeni tahtada bir şeyler yazarken, öğretmenin sandalyesine gizlice bir raptiye koydu, öğretmenin sandalyeye oturması ve çığlıklarıyla Malcolm dışarıya fırladı. Ancak olaylar Malcolm’un tasarladığı gibi olmadı. Mahkeme artık bir ıslah evinde kalmasına karar verdi. Malcolm sınıfta tek siyah öğrenciydi. Bir gün baş başa kaldığında çok sevdiği İngilizce öğretmeni: “Artık büyüyorsun, ne olmak istersin?” demişti. Malcolm bunu daha önce hiç düşünmemişti. Birden “Avukat olmak istiyorum” deyince İngilizce öğretmeni iyice şaşırmıştı. Malcolm’a: “Biraz gerçekçi olmalısın, sen bir zencisin. Bunun için doğru düşünmen lazım. Niçin bir marangoz olmayı düşünmüyorsun? demişti. Sekizinci sınıftayken ıslah evinden ayrılması gerekiyordu. Ablası onu yanına davet etti. Malcolm artık Boston`a ablasının yanına taşındı. Malcolm burada bir çok işe girip çıkmıştı. En sonunda Boston-New York arasında gidip-gelen trende çalışmaya başladı. New York’u özellikle de Harlem’i çok sevmişti.
 

Gençliği
Yalnız 1942 yılında 17 yaşındayken şikayetler üzerine demir yollarındaki işinden atıldı. Malcolm bir barda çalışmaya başladı. Amerika`da yaşayan siyahiler üniversite mezunu ise ancak bir hademe ya da hastanelerde ayak işlerini yapıyorlardı. Hal böyle olunca Amerika`da yaşayan, hele Harlem`de yaşayan zenciler için erdem, ya bir çete kurmak, ya en iyi hırsız olabilmek, ya da bir düzen kurup öylece kendine göre hayatı geçirip gitmekti. Malcolm da artık çetesini kurmuş, hırsızlıklara başlamıştı.
 

Hapse Girişi
Hırsızlık suçundan dolayı 10 yıl hapse mahkum olduğunda henüz 21 yaşında bile değildi. 1946 yılının Şubat ayında, Charlestown eyalet hapishanesine havale edildi. Hücreye girdiğinde avazının çıktığı kadar bağırıp devamlı İncil`e ve Tanrıya küfürler yağdırıyordu. Bundan dolayı Malcolm`a hapishanedekiler "İblis" demişlerdi. Hapishaneden biri dinsizliğe karşı bir konuşma yaptı. Artık Malcolm dine, kitaba v.s. küfretmez olmuştu.
 

Müslüman oluşu
1948 yılında Malcolm, Concord Hapishanesine nakledilmişti. Bir gün ağabeyinden bir mektup almıştı. Mektupta "İslam Cemaati" diye bir şeye katıldığını yazıyordu. Ayrıca kurtuluşa ermesi için Allah`a dua etmesini istiyordu. Kardeşi ise “Malcolm sakın domuz eti yeme ve sigara içme artık.” diyordu. Daha sonra kardeşi gelip Malcolm`a Elijah Muhammed’i anlattı. Aradan birkaç gün geçtikten sonra kardeşi tekrar gelip Malcolm`un kafasında ilk kez yer bulan ciddi düşünceler bırakarak gitti.
 

Malcolm, günde sadece beş saat uyur ve saatlerce kitap okurdu. Hapishanede diz çöker ve Allah’tan af dilerdi. Kendisi bunu şöyle anlatacaktı: "Yaşantım boyunca gördüğüm imtihanların en zoruydu. Bir günahkarın Allah`tan mağfiret dilemek için diz çökmesi, diz çöküp günahını kabullenmesi dünyanın en zor işi olsa gerek."
1952 baharında tahliye kurulunun salıverilme kararıyla hapisten çıktı. Hapisten çıktıktan sonra kardeşinin yanına gitti ve orada tezgahtar olarak çalışmaya başladı. . Kardeşinin evinde tam bir Müslüman evi havası vardı. Kardeşi ona gusül almayı ve namaz kılmayı öğretti. Mağazada da namazlarını hiç aksatmadan kılıyorlardı, diğer çalışanlardan habersiz olarak yapıyorlardı bunu. Malcolm namaz kılmayı çok sevmişti, bütün din kardeşleriyle birlikte ALLAH’a yöneliyorlardı. Malcolm Müslümanların birbirini görünce selamlaşmaları ve birbirlerine karşı; ‘Kardeşim’, ‘Bacım..’, Hanımefendi...’, ‘Efendim...’ diye seslenmeleri onun için fevkalade bir şeydi. Malcolm Elijah Muhammet’le buluşmuş, tanışmıştı.
Bu arada Malcolm soyadını değiştirecekti. Elijah Muhammed onlara ‘X’ soyadını kullanmalarını öğütlemişti. ‘X’ Matematikte bilinmeyenin simgesidir. Bir gün gelip ALLAH’a dönünceye değin ve kendi ağzından bize kutsal isim verinceye kadar bu ‘X’i kullanacaklardı. Artık onun ismi Malcolm ‘Little’ değil, Malcolm ‘X’ti.
Gün geçtikçe Elijah Muhammet’e daha çok bağlanıyordu. Elijah Muhammed, Malcolm’u Boston’a yolladı. Burada on bir numaralı mabedi açtılar. Mart 1954’te ise onu Philedelphia’ya göderdi. Burada çok çalıştı ve mayıs ayının sonunda on iki numaralı mabet açıldı.
 

Ertesi yıl başarılarından dolayı Elijah Muhammet Malcolm X’i Newyork’u teşkilatlandırması için görevlendirdi. Malcolm X bu arada Müslüman bir hemşire olan ve yine Müslüman teşkilat için çalışan Betty X adında birisiyle, Elijah Muhammet’ten onay aldıktan sonra evlendi. Malcolm çok çalışıp birçok zenciyi Müslüman yapmıştı. Elijah Muhammed onu vekili olarak tayin etmişti. Malcolm artık televizyon, radyo programlarına çağrılıyor üniversite kampüslerinde konuşmalar yapıyordu. Elijah Muhammed 1963 yılında bir konuşmasında: “İşte benim en sadık, en yılmaz vekilim. Ölünceye dek ayrılmayacaktır izimden” diyordu Malcolm için..
 

Ancak Elijah Muhammed hakkında bazı haberler çıkmaya başlamıştı. Malcolm bu haberlere çok üzülüyor, böyle bir şeyi düşünmek bile ona edepsizce geliyordu. Gazeteler Elijah Muhammet’in sekreterleriyle çeşitli ilişkileri olduğunu yazıyordu. Malcolm X dayanamayıp Elijah Muhammet’le bir görüşme yapmaya karar verdi. Görüşmede aynen şunları söyledi Malcolm’a; “Davud’u okurken, bir başkasının karısına nasıl göz diktiğini öğrenmişsindir, işte o Davudum ben. Nuh’u okumuşsundur; şu sarhoşu, işte ben onun ta kendisiyim. Lut’un serüvenini okumuşsundur: şu kendi kızlarıyla aynı yatağı paylaşanı... Bana da bunları yapmak caiz oluyor herhalde” demişti.
 

22 kasım 1963’te Amerika başbakanı öldürülmüştü. Elijah Muhammed vekillerine bu konuda hiç konuşma yapmamaları için buyruk göndermişti. Malcolm’a; “Başkan Kennedy’nin ölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorulunca Malcolm; “Siz sabah tavuklarınızı bahçeye gönderdiğinizde akşam komşunuzun kümesine değil de tekrar sizin kümesine gelecektir. Evet şeytan onu tekrar yanına aldı.” Diyerek kendi görüşünü açıkladı. Bu konuşmadan sonra Malcolm 90 gün konuşmama cezası aldı Elijah Muhammet’ten.. Biraz tatil yapmak için Malcolm X ve eşi o zamanlar yeni yeni İslam cemaatine katılan ve boksör olan Muhammed Ali’nin evine gittiler.
 

Hidayeti
Malcolm X bu sıralarda hac görevini yerine getirmek için Mekkeye gitmeyi düşünüyordu. Kardeşinden borç aldı ve önce Mısır’a gitti. Sonra da Mekke’ye. Malcolm X’in kavramının değiştiği zamandı. Karısına mektubunda şunları yazmıştı: “İnanamayacaksın ama; tenleri beyazdan daha beyaz olan insanlarla aynı bardaktan su içtim, ve aynı tabaktan yemek yedim. Hepimiz bir kardeştik. Ben artık ırkçı bir Müslüman değilim. Gerçek peygamberimiz olan Hz. Muhammed ırkçılığı yasaklamıştır.”
 

Malcolm artık El-hac Malik El-Şahbaz’dı. Mekke’de gerçek Müslümanlığı öğrenmişti o.
Amerika’ya geri döndüğünde basına ırkçılığı bıraktığını, kendisinin yeni bir örgüt kuracağını, beyazların bu örgüte katılabileceklerini açıkladı. Irkçılığı bırakması Elijah Muhammed ve çeşitli siyah kuruluşlar tarafından doğru bulunmadı. Malcolm X artık bir çok tehditler almaya başlamıştı. Malcolm X artık gerçek İslamı anlatmaya adamıştı kendini. Gece yarısı evine Molotof kokteyli atıp evini ateşe vermişlerdi ama o saat 4 uçağıyla Chicago’ya gidip Detroit’teki konferansa yetişmişti.
 

Şehadeti
21 Şubat 1965 Pazar günü bir eğlence salonunda bir konferans vardı, 400 sandalye kurulmuş, salon hazır hale getirilmiş, herkes yerini almıştı. Malcolm X’in eşi de dört çocuğuyla birlikte en önde yerini almıştı. Malcolm X takdim edildikten sonra kürsüye doğru yürüdü ve ‘Esselamu aleyküm’ dedi; salondakiler hep birlikte: ‘ve aleyküm selam’ dedikten sonra salonun bir yerinde bir karışıklık çıktı. Herkes dikkatini tam oraya çevirmişken birkaç kişi Malcolm’a ateş açtılar. Herkes dışarı kaçmaya çalıştı. Kendisine isabet eden on altı kurşundan ilkini yer yemez Malcolm X’in dinleyicileri sakinleştirmek için kalkmış olan sağ eli derhal göğsüne düştü, öteki eli havaya kaktı orta parmağını bir kurşun uçurup gitti, sakalının arasından kanlar sızıyordu, ve vücudu arkaya iki sandalyeyi devirerek düştü. Tetikçiler yere düşmüş vücudunu iyice kurşunladıktan sonra kaçtılar. Dört çocuğunun üzerine kapanan eşi ve dinleyicilerden bazıları hemen sahneye koştular; ancak kurşunlar tam can alıcı noktalara isabet etmişti, yakındaki bir hastaneye götürülürken yolda ŞEHİD oldu.
Bir sözünde “En iyi nasihat; iyi örnek olmaktır” diyen Malcolm X bize hayatıyla, mücadelesiyle, şahadetiyle örnek olup, en iyi nasihat’ ini yaptı. Şimdi bizde en iyi nasihatimizi yapalım…
 

Ramazan İnan / İstanbul (Başakşehir) - Yaş: 19

 

Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.

Bu haberler de ilginizi çekebilir