• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"Çilekten farklı ürün elde etmeyi hedeflemekteyim"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen ve "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı ile Batman'da 75 kadın çiftçi arasından "Çıtır Çileğim" adlı projesi ile il birincisi olan Lale Basut, projesinin Türkiye finali değerlendirmesi için Bakanlığa sunulduğunu, birinci olması halinde hayalini gerçekleştireceğini söyledi.

Sason ilçesine bağlı Kavaklı köyünde ikamet eden Lale Basut, "Çıtır Çileğim" adlı projesiyle çilek üretiminin yapıldığı Sason'da yılda iki defa hasadı yapılan çileği güneş enerji sistemiyle çalışan fırında kurutarak, hem çileğin ömrünü uzatıp hem de çilekten farklı bir ürün elde ederek piyasaya sürmeği hedefliyor.

Yapacağı projeyle hem kadın girişimcilere örnek olmayı amaçladığını hem de ilçenin büyük geçim kaynakları arasında olan çilekle istihdamı artırmayı düşündüğünü belirten Basut, Türkiye'nin illeri başta olmak üzere Avrupa ülkelerine kadar farklı ürün elde ettiği çileğin pazarını oluşturmak istediğini söyledi.

Türkiye'de birinci seçilmesi halinde projesi sayesinde ailesinin geçimini sağlayacağını gibi ilçede çilek üretimi yapan çiftçiler arasında çileğin kurutulmasının yaygınlaştırılacağını vurgulayan Basut, çileğin Sasonluların kaderini değiştireceğini dile getirdi.

Projesi hakkında İLKHA muharibine konuşan Basut, şunları söyledi: "Sason'da tek geçim kaynağımız şu an çilektir. Çilekten önce tütün üretimini yapıyorduk. Tütünle geçimimizi sağlayamıyorduk. Çünkü çok az verim elde ediyorduk. Tütüne kota sisteminin getirilmesiyle birlikte çilek ilçemizde yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte insanlar biraz toparlanmaya başladı."

"Çıtır Çileğim projesiyle birinci seçildim"

Çilek üretimiyle birlikte kadınların istihdamdaki gücünün arttığını söyleyen Basut, "Aileler çocuklarını okutmaya başladı. Eskiye oranla karşılaştırdığımız zaman okuyan kız çocukların sayısı gittikçe artmaya başladı. Şu anda çilek üretimini yapıyoruz. Benim projem Batman'da gerçekleştirilen ve Türkiye genelinde gerçekleştirilen "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" proje yarışmasında Batman birincisi seçildim. Projemin adı "Çıtır Çileğim" projesidir." dedi.

"Çileği kurutup daha farklı ülkelere, daha çok yere ulaştırmayı hedeflemekteyim"

Çileği farklı bir ürün yapıp daha iyi bir gelir getirmeyi amaçladığını belirten Basut, "Amacım; 5 dönüm çilek üretimi yapıp, sofralık olarak satılan çileği güneş enerji sistemiyle çalışan fırında kurutarak, hem çileğin ömrünü uzatıp hem de çilekten farklı bir ürün elde edip piyasaya sürmektir. Zaten Sason çileği Türkiye'nin birçok şehrine ve Avrupa'ya da ulaştırılmış durumda. Aynı şekilde bende çileği kurutup daha farklı ülkelere, daha çok yere ulaştırmayı hedeflemekteyim." şeklinde konuştu.

"Aileler geçimlerini sağladıkça çocuklarını daha iyi şartlarda okutabilecek"

Ailesinin geçimini sağlayıp ilçe sakinlerine yeni iş alanları açmayı arzuladığını vurgulayan Basut, "Projem birinci seçildikten sonra her şehrin birincileri kendi aralarında yarışacak. Hedefim Türkiye birincisi olmaktır. Projemle birlikte en büyük hedefim ailemin geçimini sağlamak, çilek üretimi yapan çiftçiler arasında çileğin kurutulmasının yangınlaştırılmasını hedeflemekteyim. Bununla birlikte kadınların kendilerine güveni daha da artacak. Aileler geçimlerini sağladıkça çocuklarını daha iyi şartlarda okutabilecek. İnşallah Sason'daki birçok kadın çiftçiye örnek olurum. Umarım Sason daha çok güçlenir." ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir