• DOLAR 35.447
  • EURO 36.345
  • ALTIN 3071.01
  • ...
"Mevsimlik işlere mecbur kalınmaması için iş alanları oluşturulmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümetin mevsimlik tarım işçilerine dönük ciddi iyileştirmelere gitmesi gerektiğini söyleyen HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, her yıl yaşanan ölümlü trafik kazalarıyla gündeme gelen "Mevsimlik Tarım İşçileri"nin yaşadığı sorun ve sıkıntılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mevsimlik tarım işçilerin durumunun sosyoekonomik bir gerçeklik olduğunu ifade eden Şahin, "Özellikle bölge insanı işsiz olduğundan dolayı yılın belli mevsimlerinde özellikle Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerine tarım işlerinde çalışmak üzere aile bütçelerine katkı sunabilmek için ağırlıklı olarak ailece gitmektedirler. Batman'ımızda da işsizlik hat safhada olduğu için bu mevsimde ilimizde de birçok aile tarım işlerinde çalışmak üzere Karadeniz, İç Anadolu ve Ege bölgelerine gidiyorlar." dedi.  

İşçilerin büyük sorunlarının olduğunun bilinmesine rağmen yetkililerin buna herhangi bir çözüm bulmadığını dile getiren Şahin, "Buradan iş yapacakları illere gidene kadar, orada barınmadan tutun, eğitimlerine, sosyal haklarına ve oradaki insanlarla sosyal ilişkilerine kadar büyük sıkıntılar çekmektedirler. Maalesef bu kesimlerin sorunları genelde trafik kazaları meydana geldikten sonra Türkiye'nin gündemine geliyor. Çoğu kez ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarına maruz kalıyorlar. O zaman Türkiye gündemine gelip bu işçi kesiminin sorunları gündeme getiriliyor ve çözüm önerileri üzerinde duruluyor. Onun dışında bu kesimimiz maalesef unutuluyor." diye konuştu.

İşçilerin çok zor şartlarda çalışmak zorunda kaldığına işaret eden Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: "İşçilerin gittikleri bölgelerde çok ilkel şatlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar. Tabi ki bütün sıkıntılara rağmen aldıkları ücret gayet düşük ve onları oraya götüren 'dayı başı' dedikleri aracılar ücretlerinin bir kısmını onlardan alıyor. Özellikle barınma, sosyal haklar dediğimiz gibi oradaki insanlarla bölgeden kaynaklı bazı olumsuzluklardan dolayı aralarında çıkan sorunlar maalesef bizi üzmektedir."  

"Bölgede büyük kapasiteli istihdam oluşturulabilecek tek bir devlet tesisi yoktur"

Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara karşı çözüm önerilerini de aktaran Şahin, "Bölge insanının bu hayat şartlarına mecbur kalmamaları için istihdamı artıracak iş alanları oluşturulmalıdır. Bölgede büyük kapasiteli istihdam oluşturulabilecek tek bir devlet tesisi yoktur. Örneğin Batman'da istihdama büyük ölçüde çözüm üreten, işçi çalıştıran bir Türkiye Petrolleri var, onu da son zamanlarda küçültüyorlar. Böyle olunca ailelerimiz, aile bütçelerine katkı sunabilmek için çoluk çocuk batı illerine gidip çalışmak durumunda kalıyorlar ve büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Mağduriyetlerinin giderilmesi için genelge yasaya dönüştürmeli"

İşçilerin büyük mağduriyetler yaşadığını ve bir an önce bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, "2010 yılında Başbakanlık tarafından yayınlanan bir genelgeyle bu işçilerin sorunlarına eğilmiş görünüyor, fakat bu çıkarılan genelgede sadece kâğıt üzerinde kalmış. Yaptığımız araştırmalara ve konuştuğumuz işçilerden aldığımız bilgilere göre, bunlar sahaya yansımamakta, ellerini güçlendirmemekte ve bu haklarına kavuşmamış bulunmaktadırlar. Devletin bu kesimi ciddi şekilde ele almalı ve bunların mağduriyetlerinin giderilmesi için bu genelgeyi yasaya dönüştürmelidir. Bu genelgenin sahaya yansıyıp yansımadığını bir mekanizmayla takip etmelidir. Denetim olmazsa bazı yasalar sadece kâğıt üzerinde kalmaktadır." açıklamasında bulundu.

"Mevsimlik tarım işçilerine dönük ciddi iyileştirmelere gidilmeli"

Mevsimlik tarım işçilerin en büyük sıkıntılarından bir tanesinin sigortasız çalışmaları olduğuna dikkat çeken Şahin, son olarak şunları söyledi: "Emeklerinin karşılığı olmayacak düşük ücretlerle çalıştırılıyorlar. Özellikle taşınma durumlarında büyük riskler yaşıyorlar. Bire bir konuştuğumuz işçilerden bazıları, 'topladığımız tarımsal ürünler römorklara yükletiliyor ve bizlerde römorkun üzerinde ürünlerle birlikte bir yerden bir yere gitmek durumunda kalıyoruz' diyorlar. Bundan dolayı çoğu zamanda trafik kazaları yaşanıyor. Devletin bu mevsimlik tarım işçilerine dönük ciddi iyileştirmelere gitmeli, bu kesime sahip çıkması gerekir." (M. Fatih Akgül-İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir