Yıl boyunca yetiştirdiği develeri bayramda satışa çıkarıyor
Gaziantep'te 14 yıl önce bir müşterisinin talebi üzerine kurbanlık deve getiren kasap, her geçen bayram develere ilginin artması üzerine yıl boyunca yetiştirdiği develeri Kurban Bayramı'nda satışa çıkarıyor.
Gaziantep'te son yıllarda Kurban Bayramı'nda koyun, dana, düve ve ineklerin yanı sıra develere de ilgi arttığını belirten Cumali Güven, son yıllarda talep dolayısıyla kurbanlık deve yetiştirmeye başladığını ve yıl boyunca beslediği develeri bayramda satışa sunduğunu söyledi.
Gaziantep'te 25 yıldır geçimini besicilik ve kasapçılık yaparak sağladığını belirten Cumali Güven, büyük ve küçükbaş hayvan çiftliğinde deve yetiştirmeye de başladı. 25 yıldan bu yana büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiren Güven, 2003 yılında bir müşterisinin talebi üzerine Aydın'dan Gaziantep'e bir deve getirdi.
2003 yılının Kurban Bayramı'ndan bu yana bayramlarda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının yanı sıra deve satışına da başladığını belirten Güven, ilk olarak bir deve satışı ile başladığını, her bayramda ise bu sayının giderek arttığını belirtti.
Son yıllarda Kurban Bayramı'nda koyun, dana, düve ve ineklerin yanı sıra develere de ilgi arttığını ve kentte tek deve satışının kendisinin yaptığını belirten Güven, "Türkiye genelinde bir ilke imza atmak için deve satışına başladım. Deve satışı Gaziantep'te sadece bizde var. Bu develerimizi biz veteriner gözetiminde Aydın'dan getiriyoruz."dedi.
Güven, "Bu develerimiz beş yaşından aşağı kurban olmuyor. Son yıllarda artan talep üzerine deve getirdim. Önceki yıllarda deve dönemi bitmişti. Kimse deve nedir, bilmiyor. Eski zamanlarda özellikle de Arapların zamanında deve çoktu. Türkiye'de ve Antep'te deve çok azdı. Bizde Antep halkı deve eti yesin ve kurban yapsın diye bir ilke imza atmak istedik. Bundan dolayı böyle bir hizmete karar verdik. Gazianteplilerde bu hizmetten çok memnun."ifadelerini kullandı.
Her yıl Kurban Bayramı'nda 5-6 tane deve sattığını ve bu sayının ise her geçen yıl arttığını ifade eden Güven, şöyle konuştu:
"Şu an bu deve müşterisini bekliyor, aslında müşterisi var bir türlü fiyatta anlaşamıyoruz. Ama bayrama kadar develerimiz satılır. Çünkü her sene getiriyorum. Hiçbiri kalmıyor. Her yıl Kurban Bayramı'nda 5-6 deve satıyorum. Antep halkı da yavaş yavaş alışıyor. Vatandaşlar deve etinin tadını bilmedikleri için 'deve eti yeniliyor mu?' diye soruyorlar. Ama hâlbuki en güzel et deve etidir."
Bayram dışında da deve satışı yaptığını belirten Güven, "Eğer bir sektöre adım atıyorsanız, bu sektör bitene kadar ben bu işe devam edeceğim. Benden sonra çocuklarım Antep'te deve satışını yapacak. Bu sektör artık devesiz olmayacak. Bende sürekli deve olduğunu Türkiye ve Gaziantep halkı da bilsin. Gaziantep halkı zaten biliyor. Önümüzdeki yıllarda deve kurban etmek daha çok yayılacak."şeklinde konuştu.
Güven, ilk olarak bir deve ile başladığını, her sene bu sayının giderek arttığını ve ileri ki zamanlarda da büyükbaş hayvan yerine deveye talebin artacağını savundu.
Deve etinin çok lezzetli olduğunu, bundan dolayı her yıl belli müşterilerinin olduğunu söyleyen Güven, "Deve eti daha lezzetli, yumuşak ve diğer etlere göre daha hafiftir. Deve etinin yiyen kişi bence başka bir et yemez. Ama hâlen deve etinin yendiğini çoğu kişi bilmiyor. Deve eti dana ve koyun etinden güzel. Çoğu hayvanlardan da eti daha lezzetlidir. Deve eti yendiğinde kişiyi incitmiyor. Hangi yemekte kullanılırsa kullanılsın çok lezzetli oluyor." diye konuştu.
Devenin 5 yaşından sonra kurban edilebileceğini, diğer hayvanlara göre de kesiminin farklı olduğunu ifade eden Güven, "450 kilodan bir tona kadar deva var. Deve beş yaşından aşağı da kurban olmaz. Dana da nasıl ki yaş 2 ise koyunda 7-8 ay ise deve de yaş 5'tir. Beş yaşından aşağı olan deve kurban olarak kesilmez."dedi.
Geçen sene 8 deve sattıklarını, bu yıl ise ellerindeki tüm develerin tükeneceğine inandıklarını ve deve fiyatlarının 14 bin liradan başladığını, kilosuna göre fiyatının değiştiğini sözlerine ekleyen Güven, diğer büyükbaş hayvanlar da olduğu gibi deveye de en fazla 7 hisse ile girilebildiğini ifade etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)