Diyarbakır otogarında tek taraflı hareketlilik yaşanıyor
Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarılmasına rağmen Diyarbakır otogarında tek taraflı hareketlilik yaşanıyor.
Kurban Bayramı'nın başlamasına sayılı günler kalırken, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmelerinde (DİŞTİ) otobüsler batı illerine neredeyse yolcu olmadan gidiyor.
Güneydoğu Otobüsçüler Derneği Başkan Yardımcısı ve bir otobüs firmasının genel müdürü Şaban Doğmuş, yolcu sayısında büyük oranda düşüş yaşadıklarını söyledi.
Doğmuş, "Geçmiş bayramları çok arıyoruz. Keşke elimizde olsa da geçmişi geri getirebilsek. Geçmişte bir ay önceden Diyarbakır'dan hem gidişlerde hem batıdan Diyarbakır'a dönüşlerde vatandaşlar yer bulamıyordu. Biz onları mağdur etmemek için sürekli ilave servisler koyuyorduk. Şu an çıkan her bir aracımız 15 müşteriden fazla olmamak üzere yolcu taşıyor. Gelişlerde yoğunluk var." dedi.
Satmak istedikleri araçları satamadıklarını belirten Doğmuş, şunları söyledi: "Şu an Türkiye'de büyük bir belirsizlik var. Biz nereye gidiyoruz, ne yapıyoruz? Satmak istediğimiz araçları satamıyoruz. Euro 3 TL civarıyken şu anda 4 TL'nin üstünde. Durum böyleyken biz de yenilenmeye gidemiyoruz. Biz, 2 yaşından büyük araçları çalıştırmıyorken şu anda 3 yaşını aşmış araçlarımız var. Sebebi, ekonomi almış başını gidiyor. Biz araba satamıyorken yenisini de alamıyoruz. Dua ediyoruz, inşallah bu belirsizlik biter, Türkiye yolunu bulur. Biz de ticaretimize devam ederiz."
Yolcu uçaklarında motorin ve benzin için ÖTV alınmadığını bildiren Doğmuş, "Uçağa verilen motorinde de benzinde de ÖTV alınmıyor ama otobüslerde öyle bir şey yok. Bizde de böyle bir imkân olsa biz de fiyatlarımızı aşağıya çekebiliriz. Devlet tarafından uçak fiyatlarına tanınan imkân asla karayollarına tanınmadı. Gidip kimseye de derdini anlatamıyorsun. Aslında şu anda karayolunu bitirme gibi bir şey var. 5 yıldır böyle bir politika izleniliyor. Umarım yetkililer bunun farkına varırlar, bir an önce gerekli adımı atarlar. Bunu durdurmaya yönelik ne yapılırsa onun için bir çalışma yaparlar. Uçaklarda Türkiye geneli 15 bin insan çalışıyorsa bizim sektörümüzde belki 50 binin üzerinde insan çalışıyor. Firma olarak Türkiye genelinde 135 şubemiz var. 300'ün üzerinde istihdam ettiğimiz insan var. Umarım devlet bu anlamda bir çalışma yapar, bizi de görür." ifadelerini kullandı.
10 yıl öncesine göre yolcu sayısında yarı yarıya azalma olduğunu sözlerine ekleyen Doğmuş, "10 yıl önce bir günde taşıdığımız yolcu sayısı 800 iken şu anda 300 yolcu taşıyoruz. 65 otobüsümüz var. Günde 300 yolcuyu bölersek araç sayısına kaç kişi düşecek ki? Bu da bizi tatmin edecek bir rakam değildir." şeklinde konuştu.
Bir seyahat firmasının yetkililerinden Mehmet Akgün, her bayram tek taraflı yoğunluk yaşandığını belirterek, "Her bayram Diyarbakır otogarında buradan gidişte yolcu olmaz, gelişte yolcu olur. Yani bayramın üçünden sonra burada yolcu kapasitesi fazla olur, orada azalır. Mesela; bugün gelen araçlar dolu olur, gidişte buradan boş giderler, dolu gelirler. Bayramdan sonra buradan dolu gider, oradan boş gelir." dedi.
Otobüs şoförlerinden Nihat Oruç ise gidiş seferlerinde yoğunluk olmadığını ancak kente dönüş seferlerinde yoğunluk yaşandığını ifade etti. (Abdurrahman Tetik, Emrah Deniz - İLKHA)