• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Türkiye'nin ilk uzay merkezinin temeli atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Gökmen Projesi kapsamında projelendirilen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi'ni (GUHEM) temeli Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinin yanında atıldı.

13 bin metrekarelik alanda temeli atılan GUHEM, Türkiye'nin uzay temalı ilk eğitim merkezi olacak.

BTSO'nun projelendirdiği TÜBİTAK desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi'nin maliyeti ise 125 Milyon TL.

Programa bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Bursa'nın kendisini her zaman heyecanlandırdığını söyledi.  Projeyi çok fazla önemsediğini belirten Işık, "Bilimin temeli merak ve sorgulamadır. Eğer bir insan merak ederse hele hele bu çocuksa, gençse orada bilimsel faaliyet için en önemli unsur mevcut demektir. Bilimin ikinci önemli gerek şartı da sorgulamadır. Eğer sizler çocuklarınızın merak etmesini sorgulamasını istiyorsanız çocuğunuzun geleceğinin teminat altına alınmasını istiyorsunuz demektir." şeklinde konuştu.

Müfredat tartışmalarına da değinen Işık, "Son dönemde müfredat tartışmaları var. 'Şu niye müfredatta var, bu yine yok' diyorlar. Tamamen aktüel, ideolojik tartışmalar. Bu tartışmalar yapılırken acaba şu kodlama dersi ne oldu? Sistem eğitimi dersleri olan matematik, fen, teknoloji mühendislik eğitiminde neredeyiz? Bu müfredatın neresinde? Acaba bu kodlama işini biz müfredatta hak ettiği kadar yerleştirebildik mi, yerleştiremedik mi? Sorularını ya ben hiç duymuyorum ya da çok az duyuyorum.  Hz. Ali'nin bir sözü var. Der ki; 'Çocuklarınızı bugüne göre değil, geleceğe göre yetiştirin.' Eğer kodlamayı bilmeyen matematik, fen, mühendislik dersini almayan çocukların oluşturduğu bir toplumda bizim olacağımız yer tüketici olmaktır." ifadelerini kullandı.

"4'üncü sanayi devrimini yakalama fırsatımız var"

4'üncü sanayi devrimini yakalama fırsatının olduğunu aktaran Bakan Işık, 4'üncü sanayi devrimini yakalama fırsatının olduğunu bunun için de hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

"20 yıl sonra 'Türkiye'nin havacılıkta en iyi şehri hangisi' derseniz ben size Bursa derim." Işık, "Çünkü bugün temeli atılıyor. Diğer bütün bakanlıklarda icraatlar bakarak bugünü veya yarını değerlendirirsiniz ama Bilim ve Teknoloji alanında 20 yıl sonra nerde olmak istiyorsunuzun cevabı bugünkü politikalarınızda saklı." dedi.

Başbakan Yardımcısı Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: "ABD'de uzay ve havacılık alanında çalışan insan sayısı yaklaşık 260 bin. Rusya'da 240 bin civarında. Çin'de 50 bin civarında. İngiltere, Fransa gibi ülkelerde 30 bin civarında. İran'da bile 5 bin civarında. Türkiye'de maalesef bu sayı binin altında. Niye bu kadar az sayımız var? Bu sorunun cevabı, bu gibi tesislerimizin olmayışındandır." (Mustafa Bikeç-İLKHA) 













Bu haberler de ilginizi çekebilir