• DOLAR 34.275
  • EURO 37.675
  • ALTIN 2917.584
  • ...
44 Kurum: Eğitimin Üzerindeki İdeolojik Vesayet Kaldırılsın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Eğitim sisteminde değişikliliği öngören 4+4+4 ile ilgili Diyarbakır`da bulunan 44 Sivil Toplum Kuruluşu kitlesel basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Ofis semtinde bulunan AZC plaza önünde yapılan basın açıklamasını kurumlar adına Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş okudu.

Mevcut Sistem Talepleri Karşılamaktan Uzaktır
Bu meselenin yandaşlık-karşıtlık temelinde ele alınacak bir mesele olmadığını ifade eden Memiş, ancak maalesef Türkiye`de bütün önemli meselelerin "kör döğüşü" şeklinde tartışıldığını söyledi. Mevcut eğitim sisteminin toplumun taleplerini karşılamaktan çok uzak bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Memiş, bu sistem içerisinde özgürlükten, genişletmeden ve çeşitliliği kucaklamaktan asla söz edilemeyeceğini söyledi.

Yüz Binlerce Öğrenci Bu Sistemin Kurbanı Oldu
Türkiye`de önce 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması ve ardından katsayı eşitsizliğiyle İmam Hatip`lerin önü kesilmek istendiğinin altını çizen Memiş, hafızlık eğitiminin neredeyse imkansız hale getirildiği, haliyle hafız yetiştiren Kur`an Kurslarının sayısı azaldığını söyledi. Memiş, "İmam Hatip Okullarıyla ilgili paranoya nöbetlerine tutulan 28 Şubat zihniyeti, 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasıyla aslında bütün eğitim sistemini alt üst etti. Mesleki ve teknik eğitim süreci dumura uğratıldı, yüz binlerce öğrenci sırf bu sistemin kurbanı oldu" dedi.

Reform Olarak Nitelendirilmesi Abartılıdır
Bugün uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz eğitimin verileri başlı başına skandal niteliğinde olduğunu ifade eden Memiş, yeni düzenlemenin olumlu bazı yangılarına rağmen "reform" olarak nitelendirilmesini abartılı olarak değerlendirdi. Memiş, "Eğitim ve öğretim konusunu bir nitelik gelişimi üzerinden değil teknik bir takım planlamalar ve basit ideolojik tercihler üzerinden tartışmak sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Nitekim 28 Şubat sürecinde de el çabukluğuyla uygulamaya konulan 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması sorunları çözmediği gibi daha da artırmıştır. Öte taraftan Eğitim Sen`in bu düzenleme üzerinden meseleyi İHLİ karşıtlığına getirip indirgemesi de oldukça manidardır. CHP, MHP gibi siyasi partilerin, TÜSİAD, KESK, Türk İş gibi kurumların tepkilerine baktığımızda Türkiye`de değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz" diye konuştu.

İşte 5 Maddelik Talepler
Memiş sözlerini şöyle sürdürdü; "Bizler mevcut değişikliğin olumlu yanlarına rağmen aşağıda belirlenen temel sorunların da çözülmesi gerektiğini düşünmekteyiz; 1- Eğitim sistemindeki mevcut zorunluluğun kesintili hale getirilerek uygulanmasını istiyoruz. 2- Eğitim sistemi üzerindeki tüm ideolojik vesayetin kaldırılmasını istiyoruz. 3- Aşırı bir şekilde yoğunlaştırılan müfredatın hafifletilmesini. 4 - Tekçi anlayışın biran önce sonlandırılarak din, dil konusunda yaşanan tüm mağduriyetlerin giderilmesini, 5 - Kılık kıyafet konusundaki dayatmaların hem öğrenciler hem de çalışanlar için sonlandırılmasını talep ediyoruz."

Açıklamaya Destek Veren Kurumlar
Anadolu Gençlik Der, Ay Der, Bayındır Memur Sen, Bem Bir Sen, Birlik Haber Sen, Büro Memur Sen, Cami Der, Çarıklı Der, D. İnsani Yardım Der, Dem Der, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Din Bir Sen, Diyanet Sen. Eğitim Bir Sen, Enerji Bir Sen, Gönül Köprüsü Derneği, Hayat Der, Hizmet Der, Hür Der, Islah Der, İhvan Der, İkra Eğitim Der, İlim Der, İmam Hatip Yardımlaşma ve Dayanışma Der, İnsan ve Erdem Hareketi, İrşat Der, Köy Der. Kültür Memur Sen, Memur Sen, Mustazaf Der, Öğ Der, Özgür Der, Özgür Eğitim Sen, Sağlık Sen, Sahabe Der, Sek Der, Şafak Der, Şefkat Der, Şura Der, Toç Bir Sen, Ulaştırma Memur Sen, Yeni İhya Der, Yetim Der ve İlim Yayma Cemiyeti.
(M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir