• DOLAR 34.484
  • EURO 36.348
  • ALTIN 2934.801
  • ...
Gaziantep`te düzenlenen konser ve festivallere tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halkın manevi değerleri, inancı, örf ve adetleriyle uyuşmayan konser ve festival türü etkinlikler yerine toplumunun yararına olacak etkinlikler ve hizmetler istediklerini belirten Gaziantep'teki gazeteciler ve vatandaşlar, yetkilileri seslendi.

Gaziantep'te son zamanlarda belediye ve diğer kurumlar tarafından organize edilen konser ve festival türü etkinlikler, halkın tepkisini çekiyor.

Eğlenceye yönelik festivalleri doğru bulmadığını belirten Gazeteci-Yazar Hamza Mercanoğlu, bu tür etkinliklerin halkın inancıyla, örf ve geleneklerine daha uygun bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Mercanoğlu, "Ülke olarak çok ciddi bir tehlikenin içerisinden geçiyoruz. Dört koldan savaş halindeyiz. Gerek siber savaşlar, gerek sınırda PKK/PYD'ye karşı yürüttüğümüz operasyonlar var. Ülke olarak yakın zamanda bir darbe, işgal girişimi atlattık, henüz tehlike de geçmiş değil. Şu an FETÖ örgütüyle gerek ulusal bazda gerek uluslar arasında ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Böyle bir dönemde bu nevi eğlenceye yönelik festivallerin olmasını doğru bulmuyorum. Kamuoyunda maalesef bir meşruiyeti olmayan sebeplere yol açıyor." dedi.

Çok ciddi bütçelerle sanatçıların getirtilmesini, konser ve festivalleri de doğru bulmadığını ifade eden Mercanoğlu, "10'uncu Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali" için kente çok sayıda sanatçının çağrılmasının ciddi anlamda tepkilere neden olduğunu belirtti.

Mercanoğlu, "Eğer fıstık tanıtımı yapılacaksa bu daha farklı bir şekilde yapılabilirdi. Daha kurumsal ve uluslararası ölçekte tanıtılabilirdi. Fıstık festivali yapıldı ama bu sene fıstık yoktur. Fıstığı olmayan bir fıstık festivali yürütüldü. Madem bu yapılacaktıysa Gaziantep'te yerel sanatçılar, yazarlar, çizerler var. Bu kişilerden faydalanılmalıydı, katkı alınmalıydı. Hem de çok ucuz maliyetlerle bu yapılabilirdi. Bence yerinde ve zamanında olmamıştır." ifadelerini kullandı.

Yarı çıplak sanatçıların konser vermesinin de doğru olmadığını belirten Mercanoğlu, "Türkiye'de farklı yerlerde buna benzer yapılan konserler gerçekten de içler acısı. Çünkü halkımızın manevi değerleriyle, inançlarıyla, örf ve adetleriyle hiç uyuşmayan bir şekilde sunumlar yapan, şehevi duygulara hitap edebilecek bir şekilde gösteriler yapan belediyeler oldu. Bunlar yanlıştır. Daha farklı bir şekilde tanıtmanın bir yolunu bulmak lazım. Biz Müslüman'ız ve Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. İnançlarımıza, örf ve geleneklerimize daha uygun bir şekilde tanıtımların yapılması lazım. Her tanıtımda sanatçı çağrılacak diye bir kaide yok. Birkaç sanatçının gelmesi veya üç-beş ünlü artistin gelmesi ve boy göstermesi ürünün çok iyi tanıtıldığı anlamına gelmez." şeklinde konuştu.

"Sanatçılara verilen bu paralar çalışmalara yatırılsa daha iyi olur"

Belediyelerin düzenlediği konser etkinliklerine sert tepki gösteren Mustafa Ademoğlu, "Bu sanatçılar az para ile gelmiyor. Kenar semtlerdeki çalışmalar çok az. Sanatçılara verilen bu paralar çalışmalara yatırılsa daha iyi olur. Hep şehrin elit kesimlerine yönelik çalışmalar var. Ama kenar mahallelerde ise çalışmalar çok az. 10-15 tane sanatçının gelmesi yanlıştır. Neden diğer aylarda gelmiyor, hepsi fıstık festivaline geliyor? Neden bu kadar masraf yapılıyor? Bu sanatçılara verilen paralar fakirlere verilmelidir." dedi.

Ahmet Zülfü Bars ise bir çok sorunun yaşandığı bir ortamda bu tür organizasyonlara gerek olmadığını belirtti.

"Antep fıstığının ve çiftçilerin sorunlarını dile getirmiyorlar"

Fıstık üreticilerinden Mehmet Yılmaz ilk defa fıstık festivaline şahit olduğunu ifade ederek Karadeniz'de fındık tanıtımının milletvekillerinin yaptığını hatırlattı.

Yılmaz, "Gaziantep'te 2 bakanımız var. Bölgede o kadar milletvekili ve bakanımız var. Antep fıstığının ve çiftçilerin sorunlarını dile getirmiyorlar. Fıstığın değerini anlatmamışlardır, piyasaya sürmemişlerdir. Sanatçıları ise toplumu kazanmak için çağırdılar. Yani kalabalık olması için çağırdılar. Sanatçıya verilen bu paraları çiftçiye verseler daha iyi olur. Çiftçi devletten ne kadar hizmet, yardım görürse o kadar devlete karşı da sevgisi olur." diye belirtti.

"Antep fıstığını sanatçı ile tanıtmanın hiçbir manası yoktur" diyen Mehmet Polat, tepkisini şöyle aktardı:

"Bu festivallerden ziyade alt yapı sorunu, yol ve diğer sorunlara çözüm bulunması lazım. Milyonlarca atama bekleyen kişi var. Bence en önemlisi de bu. Bunun yerine hizmet çalışmaları yapılması devletin daha çok yararına olur. Sanatçılar, festival ve buna benzer programlar yerine milletin hizmetine sunulacak şeyleri hazırlamak lazım. Karataş ikinci bölgede ikamet ediyoruz. Halen bazı yollar yapılmamış, yollar toprak. Su sıkıntısı aldı başını gidiyor. İki günde bir su ve elektrik kesiliyor. En önemli mesele milletin devamlı alacağı hizmeti sunmaktır."

"Bu paraların halka harcanması lazım"

Konser ve festivallerin, kız-erkek karma yapılan faaliyetlerin ahlaki yozlaşmaya neden olduğunu dile getiren Halil Kılıç, "Bu sanatçılar büyük meblağlarla geliyorlar. Belediyenin ne kadar verdiğini biz bilmiyoruz. Bu noktada halkı da hiç aydınlatmıyorlar. Bu paraların sanatçılara verilmemesi lazım. Bu paraların halka harcanması lazım. Piyasa da işsiz insanlar varken, sanatçılara verilen paralar iyi değil. Bu tür şeyleri gereksiz buluyorum. Benim evimin yanı Antep'in göbeği sayılır. Halen çöp ve pislik içerisinde. Bir rüzgar olduğu zaman kapı ve pencereyi kapatıyoruz. Hangi belediyeye söylesem birbirlerinin üstüne atıyor. Bu şekilde Fuzuli para harcayacaklarına halka yatırım yapsalar en azından hayır duası alırlar." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir