• DOLAR 32.474
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2434.44
  • ...
Saygı, Göstererek Öğretilir !
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SÜMEYYE AKSOY / DOĞRUHABER

Saygılı olmak her iyi insanda bulunması gereken temel özelliklerden biridir. Çocuklarımızın saygılı olmalarını hep istemişizdir. Ancak çocuklar her şey de olduğu gibi saygıda da görerek öğrenebilirler. Bize düşen onlara saygıyı öğretmek.

Çocuklarımıza ilk olarak, Allah`a, Resulüne ve Kitabına saygı duymayı öğretmeliyiz. Allah`ın ve Resulünün emrine karşı sesini çıkarmaması gerektiğini öğreterek yola çıkabiliriz. Allah`ın emirlerine karşı boynumuzun kıldan ince olduğunu bizzat göstermeliyiz. Çocuklarımızın yanında eşler olarak birbirimizle tartışmaktan ve saygısız ifadelerden uzak durmalıyız. Annesinin babasına saygı göstermediğini gören çocuk, babasını saygı değer bir varlık olarak görmez. Evdeki otoritenin babada olduğunu kabullenemez.  Karşımızdaki kim olursa olsun toplumdaki insanlara saygılı davrandığımız zaman, çocuğumuz da toplumdaki yerini saygıyla alacaktır.

Onların yanında sevmediğimiz kişiler hakkında kötü sözlerden, saygısızlıktan son derece kaçınmalıyız. Kaçınmadığımız takdirde çocuklarımız saygıyı yüzeysel olarak algılayacaklardır. İnsanların yüzlerine sahte saygı gösterecek, arkalarından saygısızlık edeceklerdir. Bu ise ikiyüzlülüğün ahlak haline gelmesine yol açacaktır.

Çocuklarımızı ahlak konusunda en çok etkileyen şey televizyondur. Ne yazık ki çocuklarımızı saygısızca yetiştiren ama hepimizin ev düzenini dahi ona göre ayarladığı bir aletle yaşıyoruz. Dizilerde edep dışı, terbiye ve görgü kurallarına uymayan davranışlar sergileniyor. Çocuklar kişileri örnek aldıkları için televizyon onları çok etkilemektedir. Dizilerde karşılaştıkları bu ahlaksızlıkları iyi bir şeymiş gibi hayatlarına geçiriyorlar. Bu durumda çocuklarımızı doğru üslupla uyarmalıyız.

En önemlisi ise çocuklarımızın özel hayatlarına saygı duymalıyız. Onlara ait bir şeyi alırken izin isteyebiliriz mesela. Dolaplarını, defterlerini karıştırmamalıyız. Böylece çocuklarımız bizlere, kardeşlerine, çevresine karşı saygılı olmayı öğreneceklerdir. Birbirimize karşı sınırlarımız olmalı. Aile içinde sınırlar olmadığı takdirde çocuklarımız arkadaşlarının, sevdiklerinin sınırlarına girerler ve toplumda sürekli rahatsız eden insan olarak anılır.

Eğer ki çocuklarımız, argo kelimeleri hiç çekinmeden kullanıyorsa, arkadaşlarına karşı her zaman sert davranıyorsa, sürekli herkesi tersliyor, ses tonunu yükseltiyorsa, teşekkür etmeyi, özür dilemeyi bilmiyorsa saygı eğitimimizi gözden geçirmeliyiz. Evlatlarımız özgüvenli yetişsinler diye her yerde her şeyi yapmalarına izin vermek doğru değildir. Özgüven ve saygı ayrımını iyi yapmalıyız.

Saygılı bir nesil yetiştirmek dileğiyle…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir