• DOLAR 35.395
  • EURO 36.489
  • ALTIN 3038.08
  • ...
Tüp satıcılarının `KİMLİK` sıkıntısı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz yıl bölgede yaşanan çatışmalı süreçten dolayı patlayıcı düzeneklerinde kullanılan tüplerin satışına sıkı denetim getirildi. Kararın bayilere tebliğiyle tüp satışlarının TC kimlik numarası ve tüpün seri numarasına göre yapılmaya başlandı. Kararın bayilere tebliğiyle TC kimlik numarası ve tüpün seri numarasına göre tüp satışları yapılıyor.

Uygulamanın Resmi Gazete'de yayınlamasının ardından tüp bayilerinin satış yaparken TC kimlik numaraları ya da kredi kartı bilgileri ile ad-soyad bilgisinin kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi. Uygulamaya karşı çıkan bayi ve dağıtıcılara ise Kabahatler Kanunu'nun 'emre aykırı davranış' kabahatinden idari para cezası kesiliyor.

Son bir yıldır kararı yerine getirdiklerini belirten Tüpçüler Sitesi esnafı, bazı müşterilerinin TC kimlik numarası vererek kararı doğru bulduğunu, ancak bazı müşterilerinin kimlik numaralarını vermediği için rahatlıkla satış yapamadıklarından dolayı dert yanıyor.

Tüpleri müşterilerine ulaştırırken gündüz vakti genellikle kadınların ve çocukların evde olduğunu, dolayısıyla kendilerinden TC kimlik numarası istediklerinde vermediklerini söyleyen tüp dağıtıcıları, bu karardan dolayı son zamanlarda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler.

"Hiçbir dönem bu kadar sıkıntı çekmedik"

Yaklaşık 40 yıllık tüp satıcısı olan Serdar Orhan, müşterilerden TC kimlik alınması zorunluluğu kararından bu yana ilk defa bu kadar sıkıntı yaşadıklarını belirterek, yetkililerden konuyla ilgili destek talep etti.

Orhan, "40 senedir tüp sektöründe çalışıyorum. Buradaki arkadaşlarımız da eski esnaftırlar. Yıllardır biz bu işi yaptık ama hiçbir dönem bu kadar sıkıntı çekmedik. Doğal gazın gelmesiyle sektörümüz çok daraldı iş de yapamıyoruz. O sıkıntı yetmiyormuş gibi şimdi yeni çıkan bir kanunla müşteriye gittiğimizde TC kimlik numarasını ve adresini almak zorundayız. Burada bizim muhatabımız her zaman müşterinin kendisi olmuyor. Elemanımız müşterinin evine tüpü götürdüğü zaman ya eşi evde oluyor, ya bakıcısı, ya da çocuğu evde oluyor. Bu yüzden TC kimlik numarasını vermiyor." dedi.

"Bu cezayı hak etmiyoruz"

Müşterilerinden TC kimlik numarası alamadıkları için para cezasına maruz kaldıklarını ve bu cezayı hak etmediklerini dile getiren Orhan, "Müşterilerimiz TC kimlik numarası vermediği için geçen hafta hepimiz cezaya maruz kaldık. Bu cezayı hak etmiyoruz. Zaten sattığımız tüpün adresi ve verdiğimiz evler bellidir. Bu işin sorumluları bakkallardır, LPG istasyonlarıdır. Gaz istasyonları kaçak dolum yapıyor. Adam bu işi kötü emelinde kullanacaksa LPG istasyonlarında istediği gibi kaçak kullanabiliyor. Bakkallar ve işle ilgisi olmayan insanlar tüp satıyor. Maalesef defalarca yaptığımız müracaatlara rağmen bir sonuç alamadık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'ne gittik, Valiliğe dilekçe verdik ve maalesef işimizle ilgilenmediler. Van'da 30 bayii değil, 500 bayii var. 500 kişi bayii gibi tüp satıyor. Onların yetkisi ve vergisi yok ama denetlemeye gelince sıkıntıyı biz çekiyoruz ve cezayı da biz yiyoruz. Bakkallar ve gaz istasyonları kontrol altına alınsın, emniyet de bizi fazla sıkmasın bize ceza yazmasın zaten biz faturalı mal alıp satıyoruz." diye konuştu.

"Müşteriden TC kimlik numarası alamıyoruz"

Israrla istemelerine rağmen müşterilerinden TC kimlik numarası alamadıklarını ve bu yüzden rahatlıkla satış yapamadıklarını ifade eden Maşallah Kral isimli tüp satıcısı ise "En büyük sorunlarımızdan bir tanesi tüp satışında uygulanan tüpün seri numarasıyla birlikte, tüpün satıldığı kişiye TC kimlik numarası karşılığı verilmesidir. Biz müşteriden TC kimlik numarası alamıyoruz. Bu sorun bizi sıkıntıya sokuyor. TC alınması konusunda emniyet bizi zorluyor. Vatandaş da TC'sini vermek istemiyor. Bizlerde vatandaştan adres alıyoruz tabi bu da yeterli olmuyor." şeklinde konuştu.

"Vergi ödeyen esnaf şu an çok zor durumdadır"

Vergisini ödeyen esnafın zor durumda olduğunu söyleyen Kral, "Bugün Van'da birçok oto gaz istasyonunda tüp dolumu yapılıyor. İran Sınır Kapsı'nda günde yüzlerce tüp Van'a getiriliyor. Bakkalların çoğu da oto gaz istasyonlarından tüp doldurup satıyor ve kontrolü yapılmıyor. Sorgu yok, sual yok, vergi yok, ruhsat yok hiçbir şey yok ama resmiyette gözüken, vergi ödeyen, sigortasını yatıran, iş güvenliği için irtibat halinde olan bizleriz. Bu konuda resmiyette gözüken esnaf şu an çok zor durumdadır. Asıl tüpü satan da bakkal ve gaz istasyonlarıdır." ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir