Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin!
Su, insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. Yaş ve cinsiyete göre değişiklik gösterse de yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının ortalama %60`ı sudur. İnsanoğlu besin almadan haftalarca yaşayabilmesine rağmen, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir.
Yetişkin bir bireyin vücut suyunun %20 oranında eksilmesi ölümle sonuçlanır. Çünkü su; besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, besin ögelerinin hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların akciğer ve böbreklere taşınıp atılması, eklemlerin kayganlığının sağlanması, elektrolit dengesinin ve vücut ısısının düzenlenmesi gibi birçok işleve sahiptir.
Vücutta depolanmayan su idrar, dışkı, ter ve buharlaşma yolu ile kaybedilmekte ve kaybedilen miktar kadar da alınması gerekmektedir. Yetişkin bir insan günde ortalama yiyeceklerden 1200 ml, içeceklerden ise 1000 ml su alır. Ancak, deri yoluyla 500, akciğerlerle 300, böbreklerden idrarla 1500 ve bağırsaklardan 200 ml su yitirir.
Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Çünkü susama duygusu oluştuğunda zaten %2 oranında vücut suyunuz azalmış olabilir.
Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması için özellikle de günümüz sıcaklarını da düşündüğümüzde her gün en az 10-12 bardak su içilmelidir.
Su tüketiminizi arttırmak amaçlı dilerseniz sularınızın içerisine hoşlandığınız lezzetli yaz meyvelerini ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Unutmayın ki, sağlıktan daha büyük bir zenginlik yoktur.
ZEYNEP ARSLAN