"Van'da merkezi bir acil şart"
Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, şehir merkezinde merkezi bir acilin şart olduğunu söyledi.
Van'ın merkez İpekyolu ilçesinde acil servis konusunda halkın yaşadığı mağduriyetler devam ediyor. Mevcut devlet hastanelerinin kent merkezinden uzak olması nedeniyle acil hastaların hastaneye ulaştırılması noktasında da sıkıntılar mevcut.
Acil durumlarda yaralı bir hastayı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürünceye kadar can kayıplarının yaşanabileceği ihtimaline dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için merkezi bir acile ihtiyaç olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Bilgin, kalp krizi ya da bir trafik kazasında saniyelerin önem taşıdığı bu dönemde merkezi bir acilin olmamasının büyük eksiklik olduğunu belirtti.
Bilgin, "Bu kadar büyük bir şehirde ilçe hastanelerimiz yok. İpekyolu, Edremit ve Tuşba olmak üzere ilçemizde de ilçe hastaneleri bulunmadığından dolayı her vakıa ciddi manada risk taşıyor. 112'deki sağlık çalışanlarımız çok özverili bir şekilde çalışıyor ve ellerinden gelen her türlü imkânı seferber ediyor ama bazen bir kalp krizinde veyahut da bir trafik kazasında saniyelerin önem taşıdığı bir dönemde Van'da merkezi bir acilin olmaması büyük bir eksikliktir." dedi.
"Merkezi acil servisi için yer mevcuttur"
Merkezi acil servisi için yer önerisinde bulunan Bilgin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Eski devlet hastanesinin yeri olabilir, FETÖ'den Sağlık Bakanlığına geçmiş olan İstanbul Hastanesi olabilir veyahut uygun bir yerde basit ameliyatların yapılabildiği, merkezden müdahalenin en erken yapılabileceği bir yerin seçilmesi gerekiyor. Sadece acile bakması yeterli olacaktır. Ayaklı tedaviler için hastalarımız devlet hastanesine veyahut Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezine gönderilebilir ancak ambulansla getirilen hastalarımızın uğrayabileceği bir acil servis olması gerekiyor. Netice itibariyle trafikte tıkanma durumu olabiliyor. Bu durumda sadece 112 ambulanslarının getirdiği hastalara bakacak merkezi bir acil şarttır."
"Merkezi acil, hastanelerdeki yoğunluğu rahatlatacaktır"
Merkezi bir acil servisinin, mevcut hastanelerde yaşanan yığılmaların da önüne geçeceğini dile getiren Bilgin, "Merkezi bir acil yapılırsa hastanelerimizdeki aciller de çok rahatlayacaktır. Şu anda hastanelerimizin acil servislerine gittiğinizde ana-baba günü gibi çok yoğun. Sadece iki ayrı uçta hastanelerimizin olması, Van merkezde bir acilin kurulmasını zorunlu hale getiriyor. Özellikle de siyasilerimizin, sağlık camiamızın başındaki idarecilerimizin bunu göz önünde bulundurup, en kısa süre içerisinde getirmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.
Kentte trafiğe kayıtlı araç sayısının her gün arttığını ve özellikle akşam saatlerinde trafikte tıkanmaların meydana geldiğini belirten Bilgin, buna bağlı olarak ambulansların hastaları zamanında hastaneye ulaştırmakta sorun yaşadıklarını söyledi.
Son olarak Bilgin, "Van'da araç sayısı gün geçtikçe fazlalaşıyor. Özellikle de akşamüzeri iş çıkışlarına denk gelindiği zamanda bir araç 2-3 ışıkta ancak ışıkları geçebiliyor. Karayolları ambulanslar için güvenlik şerit yolları açmışken, maalesef bizde uyulmayan bir gerçektir. Orayı boş bulan her araç sahibi bir adım öne geçmek için orayı tıkıyor. Tıkadıktan sonra ister istemez ambulanslar defalarca siren çalmak zorunda kalıyor. Hastayı almak bizim için önemli değil, önemli olan hastayı güvenilir bir şekilde acile yetiştirmektir. Bir dakika önce müdahale edilmesi gereken hastalar 40 dakika yolda kalabiliyor. Bunun önüne geçmek için merkezi bir acilin olması şart." ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez - İLKHA)