Kayıp mayınlara bir can daha vermek istemiyorlar
Bingöl'ün Solhan ilçesindeki Asmakaya köyünde karakol güvenliği için araziye döşenen, temizlenmeye başlanmasının ardından kayboldukları ortaya çıkan mayınlarşimdiye dek 3 köylünün ölümüne neden olurken kayıp mayınlar tehlike saçmaya devam ediyor.
Bingöl'ün Solhan İlçesine bağlı Asmakaya köyünde 90'lı yıllarda askeri karakolun güvenliği için 100 dönümlük köy arazisine 208 adet mayın döşenmişti. Güvenlik tehdidinin kalkmasıyla birlikte 1997 yılında mayınlar temizlenmeye başlandı ancak çalışmaların sonlanmasıyla 33 mayının kayıp olduğu anlaşıldı.
Kayıp DM11 AP/P tipi mayınların 1997 yılında 8, 12 ve 2003 yılında ise 15 yaşında olmak üzere 3 köylünün ölümüne, bazı kişilerin de yaralanmalarına neden olduğu öğrenildi. Tüm bu ölüm ve yaralanmalara rağmen ise kayıp mayınların tehlike saçmaya devam ettiği görüldü.
İLKHA'ya konuşan köy sakinleri, kayıp mayınların bulunmaması halinde yeni can kayıplarının yaşanabileceğinden endişe duyduklarını belirttiler.
Kayıp mayınların 3 köylünün ölümüne, bir köylü ve bir astsubayın da yaralanmasına neden olduğunu hatırlatan İhsan Karcı, onlarca hayvanın da telef olduğunu söyledi.
"Köylünün can güvenliği yok"
Karcı, "1990'lı yıllarda köylüler olarak çok sıkıntı yaşadık. O dönemde döşenen mayınları birçok kez yetkili mercilere söylememize rağmen bir türlü temizlenemedi. Daha önce güvenlikten dolayı köyün içinde bulunan karakolun çevresine döşenen mayınlar temizlendikten sonra 33 mayının kayıp olduğunu söylediler. Bu mayınlar 3 can aldı, yaralanıp sakat olanlar oldu. Hayvanlarımız telef olmasına rağmen kayıp 20'ye yakın bulunamayan mayın var. Mayınlar dolayısıyla 100 dönüme yakın arazi var. 30 yıldır ekilemiyor, bir fayda sağlanamıyor. Bu kayıp mayınların bulunduğu bölge açık bölge. Oraya çocuk giriyor, hayvanlar giriyor. Anlayacağınız yeni canları kaybedebiliriz. Köylünün can güvenliği yok. Devletin gelip buna bir çare bulması lazım."
"İmha edilmesi gereken mayın orta yerde duruyor"
Kayıp mayınların gün yüzüne çıkmaya devam ettiğini vurgulayan Karcı, "Şu anda bir mayın çobanlar tarafından bulundu. Askere haber verildi, gelip etrafını normal güvenlik bandıyla çevirip o şekil bırakıp gittiler. İmha edilmesi gereken mayın orta yerde duruyor her an patlayabilir." uyarısında bulundu.
Mayına basmaları sonucu 15 Mayıs 1997 yılında 8 yaşındaki Musa Demir ve 12 yaşındaki Necla Turhan ile 30 Ağustos 2003 yılında 12 yaşında Mehmet Can Çiçek'in hayatların kaybettiğini hatırlatan köylülerden Asıf Karcı, güvenlik için yapılan karakolun, köylülerin güvenliğini sağlayamadığını söyledi.
Karcı, "Arazi sahibi köylüler mayınların çıkarılması için müracaatta bulundular. Köy arazine döşenen mayınlar gelen uzmanlar tarafından çıkarıldı. Yapılan sayım sonucunda 33 mayının kayıp olduğu söylendi. Askeri yetkililer, 'Hocanıza söyleyin minareden anons yapsın, kimse o araziye gitmesin' dediler. Tam 30 yıla yakın o mayınlar kayıp ve köyde birkaç can almasına rağmen halen temizlenmedi. Bir süredir bulunan bir mayın var, gelip imha eden yok." ifadelerini kullandı. (İLKHA)