Rüzgar YEKA tüketicinin cebine de olumlu yansıyacak
Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Ata, `Rüzgar YEKA ihalesinde elektriğin kilovatsaatine 3,48 dolar/centlik teklif, fiyatları aşağı doğru çekecek. Bu da tüketiciyi doğrudan olumlu etkileyecek dedi.
Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, rüzgar YEKA ihalesinde konsorsiyum olarak verdikleri kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent fiyatın elektrik fiyatlarını aşağı çekeceğini ve tüketiciyi olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) tarifesinde kilovatsaat başı 10,5 dolar/cent olan satış fiyatı, böylece üçte bire düşmüş oldu. Rüzgar YEKA için 2019`da türbin fabrikası üretime geçer. Geçer geçmez de santral kurulumuna başlarız ve 2021`in sonuna kadar bin megavat kapasiteyi tamamlamış oluruz." dedi.
Ata, Siemens Gamesa-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu olarak geçen hafta düzenlenen Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde en iyi teklifi vermelerinin ardından, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türbin fabrikasını Siemens Gamesa`nın kuracağını, Türkerler ve Kalyon Holding olarak da kendilerinin santralin yapımını üstleneceklerini belirten Ata, santral yatırımında Türkerler ile yüzde 50-50 ortaklık yapısıyla hareket edeceklerini söyledi.
Türkerler ve Kalyon analiz ekipleriyle türbin üreticisi konumunda bulunan Siemens Gamesa'nın da global ölçekte dünya ofislerindeki uzmanlarının katılımıyla bu bölgelerdeki enerji potansiyeli çalışmalarına katkıda bulunduğunu vurgulayan Ata, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın açıkladığı bölgelerin kapasite faktörü çok yüksek. Biz bu bölgelerden, bin megavatlık kapasitenin 700`ünü Trakya`da kurmak istiyoruz, 200 megavatı Sivas`ta ve kalan kısım da Eskişehir'de olabilir. Bu şekilde bölgeler arasında kapasite faktörleri en yüksek olanlarını seçeceğiz.” diye konuştu.
"Finansman birkaç farklı kaynaktan"
Rüzgar YEKA projesi kapsamında yapacakları toplam yatırımın 1 milyar dolar seviyesinde olacağını hatırlatan Ata, Bu yatırım için olabildiğince fazla finansman kullanmak istediklerini eximbanklar, kalkınma bankaları ve Türk bankaları olmak üzere birkaç farklı yerden kaynak kullanacaklarını söyledi.
Projenin 49 yıllık lisansı olacağını ve 15 yıl boyunca elektriğin kilovatsaatinin 3,48 dolar/centten verileceğini hatırlatan Ata, "2019`da türbin fabrikası üretime geçer. Geçer geçmez de santral kurulumuna başlarız ve 2021`in sonuna kadar bin megavat kapasiteyi tamamlamış oluruz. Piyasaya elektrik satmaya başlayacağımız 2033 yılına gelindiğinde ise serbest piyasadaki elektrik fiyatlarının günümüze göre çok yükseleceğini düşünmüyoruz. Bizim bu konudaki öngörümüz, fiyatın kilovatsaat başı 5 dolar/cent seviyesinde olacağı.” değerlendirmesinde bulundu.
"Verimlilik yüksek, 4 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek"
Ata, santralde kullanılacak türbinlerin verimlilik oranının yüksek olduğunu ve Siemens Gamesa`nın en son geliştirdiği teknolojisinin kullanılacağını vurguladı.
Bu verimliliğin Çinlilerin türbinlerinin verimliliğinden yüzde 8-9 daha yüksek olduğuna işaret eden Ata, “Bu sayede biz rüzgar YEKA kapsamında yılda 4 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğiz. Proje sahaları için öngörülen yıllık üretim 3 milyar kilovatsaat olarak konuşuluyordu ama teknolojik üstünlük sayesinde elektrik üretimi çok daha yüksek gerçekleşecek.” ifadelerini kullandı.
Türkiye`de rüzgar enerjisi yatırımlarında uzun zamandır önemli gelişmeler yaşandığını belirten Ata, güneş enerjisinin henüz yeni bir alan olduğunu ve daha çok yapılacak işler bulunduğunu söyledi.
Kaynak: AA