İstihdamlarla dış illere iş göçü engelleniyor
Muş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile özel şirketler işbirliğinde sağlanan istihdamlar sayesinde dış illere olan göç engelleniyor.
Muş Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, 2017 yılı içerisinde 7 büyük firma ile istihdam garantili kurs açarak, dış illere olan göçün önüne geçiyor.
Muş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile özel şirketler işbirliğinde açılan kurslar sayesinde özellikle kadınlar başta olmak üzere kursiyerler, meslek öğrenerek, istihdam ediliyorlar.
Hayata geçirilen kurslar çerçevesinde eğitimlere katılan kursiyerler, kurs sonrası istihdam ediliyor. İş başı eğitim programlarını tamamlayan ve özellikle büyük bir bölümünü kadınların oluşturduğu kursiyerler, eğitim gördükleri firmalarda istihdam edilme şansı elde ediyor.
İŞKUR İl Müdürü Mehmet Emin Taylan, istihdam garantili kursların açıldığı firmaları ziyaret ederek, kursiyerlerle bir araya geldi.
Hedeflerinin yılsonu itibarı ile yaklaşık 3 bin kişinin istihdamının gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Taylan, "Malumunuz bizim önceliğimiz, dezavantajlı gruplarımızdır. Dezavantajlı gruplarımız içerisinde bayanlar, engelliler, eski hükümlüler ve gençler vardır. Biz bu yıl ki kurslarımızda bayanlarımıza çok daha büyük bir ağırlık verdik. Açılan güneş panelleri kursumuzda, yalnızca bayanlarımız çalışıyorlar. Şu anda açılmış ve yılsonuna kadar açılmasını beklediğimiz yaklaşık 6 tane firmamızla da ağırlıklı olarak bayan çalıştırıyoruz. Çünkü annelerimiz, bizlerin geleceğidir. Annelerin yetiştirdiği çocuklar eğer sağlıklı olursa, mutlaka toplumda sağlıklı bir toplum olur. Bu nedenle biz istiyoruz ki, geleceğin anneleri olan kızlarımız bir meslek sahibi olsunlar, rahat etsinler, ailelerine destek olabilsinler ki daha bir eğitimci olabilsinler." ifadelerini kullandı.
Yıl içerisinde garantili istihdam kurslarını açtıklarının söyleyen Taylan, "Biz bu yıl içerisinde Muş İŞKUR olarak toplamda bin 300 tane istihdam garantili kurs açtık. Bunların ortalama yüzde 70'i bayan ağırlıklıdır. İş verenlerimiz kursiyerlerimizi istihdam ediyor. Bu daha çok açılacak, daha çok işçi alacağız inşallah. Buradaki birinci amacımız ilimiz içerisindeki bu gençlerimizi iş sahibi yaparak, yetiştirmek. İkinci amacımız ise ilimizden batı illerine olan göçü engellemektir. Yılsonu itibariyle şu anda ki temennimiz ve yapmayı planladığımız; 3 bin artı istihdamı gerçekleştirip, gençlerimizin batıya gitmesini engellemektir. Çünkü bu insanların evleri, aileleri, her şeyleri burada. Memleketimizde de inşallah bir sahamız olacak, bu insanların batıya gitmesini engellemiş olacağız. İlimiz İç Anadolu illeri kadar güvenebilir bir ildir. Havayollarımız, karayollarımız, demir yollarımız vardır. Bir iş veren için en iyi yatırımın yapılabileceği, en mükemmel illerden bir tanesiyiz. İşçi artışımızda çok fazladır. Yeter ki insanlarımız gelip Muş'ta yatırım yapsınlar. Biz onlara elaman yetiştirelim." diye konuştu.
Önceden İstanbul ilinde faaliyet gösterdiklerini belirten tekstil firması sahibi Emrah Demirel ise, kendi memleketleri olan Muş'a yatırım yapma kararı verdiklerini ifade ederek, "Daha önce firmamız İstanbul'daydı. Kendi memleketimize yatırım yapmak amacıyla firmamızı Muş'a taşıdık. 2013 yılında 50 kişi istihdam ederken, 2017 yılında şu an 100 kişi çalıştırıyoruz. Kendi markalarımızı üretiyoruz. Pazar alanımız Ortadoğu ülkeleri olsa da iç pazarda da ürünlerimiz satılıyor. İstihdam ettiğimiz insan sayısını yılsonuna kadar 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz bu yöndedir. İlimizin gelişip kalkınması için burada işveren olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaktan gurur duyuyoruz. Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) Muş İl Müdürlüğü bizlere ciddi anlamda destek veriyor. Bu yöndeki çalışmalarımızı desteklemeleri işimize önemli derecede katkı sağlamıştır. Bu konuda bize verdikleri desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz, bizim gibi işverenlerle ilimizin iş göçünün önüne geçmeyi planlıyoruz." dedi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)