• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Milyonlarca öğrenciye burs ve öğrenim kredisi müjdesi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dün geceyi memleketi Rize'nin Güneysu İlçesi Merkez Mahallesi'ndeki evinde geçiren Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 14:00 sıralarında helikopterle geldiği Trabzon'un Beşikdüzü İlçesi'nde Beşikdağı'nda yapımı süren teleferik projesi çalışmalarını havadan inceledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı 

"TÜRKİYE'DE DERSLİKLER 30'A İNMİŞ DURUMDA"

Eğitime önem verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

"Şuanda geldiğimiz noktada eğitim dedik. Eğitimde Türkiye`nin üniversitesi olmayan il kalmadı. Nereden nereye Beşikdüzü bu işin incelediğini iyi bilir. 270 bin derslik yaptık. Eğitimde en büyük desteği Milli Eğitime veriyoruz. Çünkü öğretmenlere ihtiyacımız var. Boş ders olmayacak dedik. O eski günleri sınıfımızda 75 öğrenci vardı öyle okuduk. Başbakanlığım döneminde bir karar aldım biz öğrenci sayısını 30`a indireceğiz dedim. Şimdi tüm Türkiye`de derslikler 30`a inmiş durumda. 20`ye düştüğü yerlerde var, daha da düşecek.

"BURS VE KREDİLER ARTACAK"

Şu an da fakir fukara öğrencilere burs veriyoruz. Parayı anneye veriyoruz niye? Babaya versek sigara içecek. Dedik bunu anneye verelim sigarada içmez çocuğuna harcar. İnşallah şimdi yeni eğitim ve öğretimde bu rakam biraz daha artacak. Burs ve krediler artacak. Lisansüstü doktora onlarda artacak. Hesabımız bu ülkede biz batı ile yarışacağız ve üniversitelerimizde kalite artacak. İnşallah bunlar için çok önemli adımlar atmamız lazım. Eğitimde bu adımları atarken sağlıkta şuanda Türkiye`nin dört bir yanında hastanelerimiz var. Şimdi bir taraftan şehir hastanelerine başlıyoruz. İnşallah Trabzon`un şehir hastanesi de yakında başlıyor. Artık Trabzon`un sağlıkta hastane diye bir sorunu kalmayacak. Çünkü layığı neyse onu yapıyoruz. Bunu yapmaya mecburuz."

BU YIL BURS VE ÖĞRENİM KREDİSİ KAÇ PARA

2017 Ocak itibari ile KYK Burs ve Kredileri, 25 TL bir

artış ile 425 Türk Lirası olarak belirlendi. Bu sene zam oranı geçtiğimiz yıla göre bir hayli az oldu. 2016'da KYK Burs ve Kredileri 70 TL kadar bir zam almıştı ve 400 TL'ye çıkmıştı. 2017'de ise KYK Burs ve Kredi tutarı 400 TL'den 425 TL'ye yükseldi. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun burs ve kredilerinden Önlisans ve Lisans öğrenciler yararlanabiliyor. Yüksek Lisans için ise KYK kapsamında ayrı burs bulunuyor.

BURS VE KREDİ BAŞVURUSUNU KİMLER YAPABİLİR?

->Ön lisans öğrencileri

->Lisans öğrencileri

->Açık Öğretim öğrencileri (Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)

->İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler

->Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri (hazırlık sınıfında burs verilmez)

->Vakıf Üniversitesi öğrencileri

->LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler (öncelikli olarak)

->Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler

->Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler

->İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.

BURS VE KREDİ BAŞVURUSUNU KİMLER YAPAMAZLAR?

->Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,

->Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibariyle bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,

->Yabancı uyruklu öğrenciler,

->Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,

->Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,

->Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenci

->Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,

->Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,

->Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, burstan yararlanamazlar.

Öğrenciler aldıkları kredi-burs miktarını üniversiteyi bitirdikten 2 yıl sonra geri ödenmeye başlıyor. İşe başlayamayan öğrenciler borcunu erteletebiliyor.

BURS VE KREDİ BAŞVURULARINDA YENİ SİSTEM!

KYK, bu yıl yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Geçen yıl kısmi olarak uygulanan sistem bu yıl hayata geçecek ve öğrencilerin okul bilgileri, YÖK`ün sistemi üzerinden alınacak. Uygulama sayesinde öğrencilerin başvuru esnasında yanlış işaretleme yaparak mağdur olmayacak.

Öğrencilerin başvuru sırasındaki kodlama hatalarını ortadan kaldırmayı amaçlayan KYK, geçen yıl kısmi olarak uyguladığı sistemi bu yıl tam olarak hayata geçirecek.

Buna göre, öğrencilerin okul bilgileri, YÖK'ün sistemi üzerinden alınacak. Uygulama sayesinde öğrencilerin başvuru esnasında yanlış işaretleme yaparak, mağdur olması engellenecek.

ADAYLARIN KYK BAŞVURULARIYLA İLGİLİ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER!

->Bu nedenle öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle e-devlet'e girip, okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde yanlışlık olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleri bürolarıyla görüşerek düzelttirmeleri gerekecek. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapılamayacak.

->Bilgilerinde hata olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek.

->Ayrıca başvurular e-devlet üzerinden alınacağı için, e-devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimlikleri ile PTT şubelerinden e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet'e giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekiyor.

Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere ait kontroller ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamda alınarak, yapılmaktadır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir