• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

Rüzgar enerjisinde kritik ihalelere imza atan Türkiye, gözünü denizlere dikti. Denizlere rüzgar türbini yatırımının nispeten daha maliyetli olsa da daha çok enerji üretme potansiyeli barındırdığını belirten enerji uzmanları, "Enerjide deniz hamlesi bizi çok ileri taşır" yorumunda bulundu.

Rüzgar enerjisinde çok önemli hamlelerde bulunan Türkiye, rüzgarda daha güçlü enerjiyi denizlerde gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Enerji uzmanları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bu konunun masada olduğuna işaret ederken, "Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Çünkü rüzgar türbinlerinin enerji üretimi rüzgar hızının küpüyle doğru orantılı artıyor. Deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15'lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor" değerlendirmesi yaptılar. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da yeni hedefin 'denizlerden enerji kazanmak' olmasını gerektiğine vurgu yaptı.

1.5 KAT DAHA KARLI

Kumbaroğlu, şöyle devam etti: "Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Rüzgar hızının 22 km/saat düzeyinden 25 km/saat düzeyine çıkması elektrik üretimini 1.5 katına çıkarıyor. Diğer bir deyişle, deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15'lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor."

Prof. Dr. Kumbaroğlu, deniz üstü rüzgar türbinlerinin karadakilere göre yatırım maliyetleri yüksek olmasına rağmen aradaki makasın hızla kapandığının altını çizdi.

Yenişafak