Motosiklet hırsızlarının pişkinliği pes dedirtiyor
Şanlıurfa'da çaldıkları motosikleti aracılar göndererek sahibine satmaya çalışan hırsızların pişkinliği pes dedirtti. Motosiklet sahipleri, polisin ilgisizliğinden yakınarak hırsızlardan motosikletleri geri satın almak zorunda kaldıklarını söyledi.
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde motosiklet sahiplerinin hırsızlarla başı dertte. Motosikletlerinin çalınması yetmiyormuş gibi hırsızlar, aracı göndererek motosikleti sahibine tekrardan satmaya çalışıyor. Polisin, hırsızları yakalamak için gereken çabayı sarf etmediğini iddia eden motosiklet sahipleri, bu nedenle kendi mallarını yeniden satın almak zorunda kaldıklarını söyledi.
Yaşadıkları duruma tepki gösteren motosiklet sahipleri, hırsızları bu kadar rahat davranmaya sevk eden sebebin emniyetin suçu önlemede gerekenleri yapmaması olduğunu söyledi.
Bir arkadaşının başından geçen hırsızlık serüvenini anlatan Murat Çimender, motoru çalınan arkadaşının 400 TL vererek motorunu hırsızlardan geri satın aldığını söyledi.
Bir gün sonra motorunun tekrardan çalındığını belirten Çimender, ikinci defa yine aracı diye tabir edilen kişilerin geldiğini ve pişkince 'motosikletini bulalım mı?' diye sorduklarını bunun üzerine arkadaşının da "Yok. Ben motorumdan vazgeçtim." dediğini aktardı.
"Polis parmak izi almaya gelmedi"
Motosikleti çalınan Salman Tungaç isimli mağdur ise başından geçenleri şöyle anlattı: "Bir gece saat 02.00 sıralarında uyudum. Sabah saat 08.00 sıralarında kalktığımda motosikletimi görmedim. İçeriye sprey mi sıktılar bilmiyorum o gün hiç birimiz sabah namazına dahi kalkamadık. Motorum, evin içerisinde ve kilitli vaziyetteydi. Kilidi kırmışlar, plakayı söküp atmışlar. 155'i aradım. Polis bana 'biz gelmiyoruz. Sen kendin karakola gel, ifade ver' dedi. Ben de gelip parmak izi falan alın dedim ama gelmediler. Bunun üzerine ben de gitmedim."
"Motorumu tekrardan parayla aldık!"
Daha sonra kendi çabalarıyla motosikletini bulduğunu söyleyen Tungaç, "Motoru bulduk. Sonra bizden bin 500 TL istediler. Biz de verdik. Motorumu tekrardan parayla aldık yani. Motoru bulup emniyete gittiğimde bana nerde bulduğumu sordular. Ben de 'saman pazarında' dedim. Nasıl bulduğumu sorduklarında terk edildiğini söyledim. Bunun üzerine oradaki görevli memur 'sen bunu benim külahıma anlat, kaç para verdin.' dedi." ifadelerini kullandı.
Kendilerini emniyette hissetmediklerini söyleyen Tungaç, gündüz olmasına rağmen motosikletini artık evin içerisinde kilitli vaziyette tutmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Bir sabah vaktinde motosikleti çalınan bir başka mağdur Erdal Gökdoğan da güvenlik kamerası kayıtlarına rağmen polisi gerekeni yapmamakla suçladı.
"Polis, hırsızı çok iyi tanıdığını söyledi"
Gökdoğan, "155 arayarak motorumun çalındığını söyledim. Olay yeri inceleme ekipleri geldi. İfademi aldılar. Ben de komşumuzun güvenlik kamerasına bakarak hırsızın motosikleti nasıl çaldığını gösteren kayıtlar ile Emniyete gittim. Kayıtları gören polis, hırsızı çok iyi tanıdığını, telefonu bile olduğunu ama aradığında şimdi gelmeyeceğini bana söyledi. Görevli polis, 'senin motorun Suruç'a gitmiştir. Sen ümidini kes' dedi. Hırsızı tanıyorsunuz; gerekli işlemleri yaparsınız, diyerek Emniyetten ayrıldım. Hırsızı ben de tanıdım. Aradan 2-3 gün geçmesine rağmen hırsız, evine girip çıkmaya, çarşıda gezmeye devam ediyor. Ellerinde görüntü ve video olmasına rağmen Emniyetin yakalama gibi bir durumu olmadı ve herhangi bir işlem yapmadı. Ben de bu duruma sinirlenerek tekrardan İlçe Emniyet Müdürlüğüne gidip yetkili kişiyle görüşerek durumu izah ettim. Görüntüler var, tespit edilmiş ama adam hâlâ evine girip çıkıyor. Ben, 'bu şahsa bir şey yapsam düşman kazanacağım. Siz neden yakalamıyorsunuz, görevinizi yapmıyorsunuz?' deyince bana, 'tamam. Biz ilgileneceğiz.' dediler. Birkaç gün sonra hırsızın yakalandığını öğrendim." diye konuştu.
"Bize 300 lira verirsen senin motorunu getireceğiz!"
Ardından "aracı" denilen kişilerin geldiğini ve kendisine, "Biz, senin motorunun yerini biliyoruz. Motorun Suruç'ta. Bize 300 lira verirsen biz senin motorunu getireceğiz." dediklerini aktaran Gökdoğan, "Ben bunu kabul etmedim. Birecik sahipsiz bir şekilde kalmıştır. Aracılardan motorlarımızı çıkarmayı ümit eder bir vaziyete gelmişiz. Yetkililerden görevlerini tam olarak yapmalarını istiyoruz. Bizim yazılı ifadelerimizi alıp bizi kaderimizle başbaşa bırakıyorlar. Güvende değiliz."
Yetkililerden ümitlerinin kalmadığını ve işlerinin aracılara kaldığını söyleyen Gökdoğan, bir kimsenin motosikleti çalındığında artık emniyete gitme gereği duymadıklarını söyledi.
Hırsızlar nedeniyle gece defalarca uykusunun kaçtığını söyleyen Kadir Bozdağ, aldıkları onca güvenlik önlemine rağmen motosikletlerinin çalındığını, hırsızı yakalayıp darp ettiklerinde de suçlu duruma kendilerinin düştüğünü söyledi. (Bahattin Coşkunkan- İLKHA)