• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Açlık sınırı bin 713 lira oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Temmuz ayında Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı  bin 713,7 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 801,17 TL olarak tespit edildi.

Yapılan araştırmaya göre temmuz ayında haziran ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,33'lük bir artış yaşandı. Temmuz ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 43,93 artışla sivri biber, yüzde 40,83 artışla çarliston biber, yüzde 12,15 artışla kuru soğan, yüzde 11,97 artışla taze fasülye; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 39,66 azalışla karpuz, yüzde 28,01 azalışla erik, yüzde 23,15 azalışla şeftali, yüzde 12,61 azalışla patates, yüzde 12,49 azalışla kayısı madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise temmuz ayında haziran ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Isınma ve giyim madde fiyatlarında düşüş yaşandı

Temmuz ayında haziran ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama y yüzde 2,09'luk bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında haziran ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 1,59 artışla karışım kumaşlar, yüzde 1,43 artışla ayakkabı tamiri madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında haziran ayına göre yüzde 7,67 azalışla kadın gömleği, yüzde 7,51 azalışla kadın ceketi, yüzde 6,34 azalışla elbise, yüzde 6,11 azalışla kadın tişörtü madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Temmuz ayında haziran ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,05'lik bir düşüş gözlenirken; temmuz ayında haziran ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,99'luk bir artış oldu.

Haberleşme ve eğitim fiyatlarında artış yaşandı

Temmuz ayında haziran ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 11,62'lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 86,67 artışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında haziran ayına göre herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,96'lık bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında haziran ayına göre değişimin yüzde 46,8 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 4,73 artışla bilgisayar madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,31 azalışla tablet, yüzde 0,98 azalışla oyun konsolu madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 1,27'lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 3,01 artışla elektrikli saç bakım aletleri, yüzde 2,81 artışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında haziran ayına göre yüzde 1,06 azalışla tuvalet kağıdı madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Sağlık ve ulaşım madde fiyatlarında artış yaşandı

Temmuz ayında haziran ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,63'lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimin yüzde 3,18 artışla röntgen ücreti madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte sağlık madde fiyatlarında haziran ayına göre yüzde 0,24 azalışla ilaçlar fiyatında düşüş gözlemlendi.

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,78'lik bir artış olduğu belirlendi.  Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 16,2 artışla vapur ücreti şehir hatları, yüzde 5,53 artışla şehirlerarası otobüs ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,24 azalışla LPG dolum ücreti madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,78'lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,28 artışla sıhhi teçhizat malzemeleri (musluk)  madde fiyatında olduğu gözlendi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir