• DOLAR 35.329
  • EURO 36.83
  • ALTIN 2998.97
  • ...
Ek Gıdalara Geçişte Besin Seçimine Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ZEYNEP ARSLAN / DOĞRUHABER

Geçiş döneminde bebeklerin mide kapasiteleri, dolayısı ile öğünde alacakları miktarlar kısıtlıdır. Az miktarda besin ile verilmek istenen enerjiye ulaşılması gerekir. Bu nedenle ek gıdalar enerji açısından yoğun besinlerden seçilmelidir. 

İlk kez verilen yiyeceklerin alerjik belirtilere neden olup olmadığı kontrol edilir. Besinler temiz ve taze pişmiş olmalıdır.

Tuzlu, baharatlı ve alerji yapma olasılığı yüksek besinler bebeklere verilmez.

Bu aylarda başlanması önerilen meyve suyu ve daha sonra meyve püreleri kalori, mineral ve vitamin bakımından bebeği destekler.  Ancak fazla miktarda verilmesi iştahı azaltır. Bu nedenle tercihen sütlü, unlu mamalar ve yoğurt anne sütü yanında bebeğe ilk verilecek ek gıdalar olmalıdır.

Ek gıdalar kaşık ya da bardak ile verilmelidir. Ek gıdalara geçerken önce tekli besin grubu (yoğurt, meyve suları) kullanılır daha sonra ikili karışımlara (sebze çorbası) geçilir.  Püreler 6-8 aylar arasında verilmelidir. Bebek fazla zorlanmamalıdır.

Konserve, dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler verilmemelidir. Hazırlanan yiyecekler uzun süre oda ısısında bekletilmemelidir.

Bebeğin hazırlanan besinlerine ilk bir yıl tuz ya da şeker eklenmemelidir.

Demir içeriği yüksek sebzelerden bebek için hazırlanan sebze çorbaları 6-8. ayda bebeğin diyetine eklenmelidir. 

Referans protein olarak kabul edilen yumurta sarısı katı pişmiş halde 6. ayda verilmeye başlanabilir.

Dana eti, balık ve tavuk eti gibi protein kaynaklarının diyete eklenmesi 7-8. aylarda olmalıdır. Başlangıçta sebze çorbalarına eklenen kıyma şeklinde tüketilen et, daha sonraki aylarda, çiğnemeyi öğrenen bebeğe köfte şeklinde sunulabilir.  7-9. aylarda pilav, makarna, ekmek gibi besinler verilmeye başlanabilir.

Bir yaşına doğru bebek artık aile ile birlikte her çeşit besini tüketmeye başlayabilir.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir