"Van kahvaltısına sahip çıkalım"
Van kahvaltısının mucidi olarak bilinen ve ilk kahvaltı tescilline sahip yarım asırlık kahvaltıcı Yusuf Konak, Van kahvaltısına sahip çıkılması gerektiği çağrısında bulundu.
Van kahvaltısı 2014 yılında 51 bin 793 kişilik rekor ile dünyanın en kalabalık sofrası olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesinin ardından, Van kahvaltısının mucidi olarak bilinen Yusuf Konak tarafından da ilk tescil belgesi alındı.
"Van Kahvaltısı" adıyla tescil hakkı alan kahvaltı, Türk Patent Enstitüsü nezdinde yapılan coğrafi işaretlerde ise "Van Kahvaltısı" ismiyle başvurusu kabul edilmedi. Bu durumda kahvaltıda yer alan ürünlerin tek tek tescillenmesi gerektiği belirtildi.
Bu noktada harekete geçen Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ve paydaşları olan kentteki kahvaltıcılar, ilk olarak Van kahvaltısının olmazsa olmazı Murtuğa (Gıncirok) için Türk Patent Enstitüsü nezdinde yapılan coğrafi işaret tescili başvurusunda bulundu.
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan konuyla ilgili yaptığı açıklamada Van kahvaltısının olmazsa olmazı Murtuğa'nın tescilleneceğini duyurdu. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Asan'ın açıklamasında sonra birçok Vanlı kahvaltıcı, haberi sevinçle karşıladı.
Van kahvaltısının bireysel ürünlerinden olan 'Murtuğa'nın tescillenmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Yusuf Konak, "Van kahvaltısını benle ekibim, Van halkı ve tüm kahvaltı salonları ile dünyaya tanıttık. Yıllardan beri özellikle Van otlu peynirini, murtuğasını, kavutunu, cacığını Van TSO öncülüğünde 52 bin insana kahvaltı verdik. Verdiğimiz kahvaltı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Ardından Van kahvaltısı tescillendi ve ilk tescil belgesini de ben aldım. Kahvaltı Guinness Rekorlar Kitabı'na girip, tescillenince sıra Murtuğa'ya geldi." dedi.
Girişimlerinden dolayı Van TSO'ya teşekkür eden Konak, Van adına diğer STK'ların da çalışması gerektiğini söyledi.
Konak, "Bu bir ekip işi Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve ekibi bu kahvaltıyı Guinness'e sokmuş, tescillemişse hâli hazırda murtuğanın Türkiye'nin gündeminde konuşulmasından başka güzel bir şey olabilir mi? Bizler, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve ekibine minnettarız. Çünkü bu bir Van sevdasıdır ve amacımız ise Van içindir. Kahvaltının tescilini herkes alabilir. Vanlı STK'lar da bu konuda tanıtım için başka işlere el atsınlar. Neredeyse 'kahvaltı Van'ın değil' deme durumuna getirdiler. Tabi bu da bizleri çok üzdü." diye konuştu.
"Bizim için bir bayram havası oldu"
Murtuğanın tescillenmesinin gündeme gelmesinin ardından, Vanlı kahvaltıcılar olarak bayram havası yaşadıklarını ifade eden Konak, "Bugün Türkiye'nin gündeminde Van murtuğası konuşuluyor. Bu yüzden telefonlarımız kitlendi. 'Bu murtuğa nedir?' şeklinde sorular geliyor. Murtuğa'nın yakından tescillenmesi bizim için bir bayram havası oldu. Kahvaltı ve murtuğa Van'ındır. Her şey Van içindir." şeklinde konuştu.
"Van kahvaltısına sahip çıkalım"
Birlik ve beraberlikle Van kahvaltısına sahip çıkılması konusundan çağrıda bulunan Konak, şunları kaydetti: "Yakında otlu peynirin, ardından kavutun, kara kovan balının, cacık ve çöreğin de tescili gelecek. Bizler bunun peşini bırakmayacağız. Şimdi sadece murtuğa tescilleniyor, ardından otlu peynirimiz olacak. Van kahvaltısının da ismi tescillendi, yalnız içeriği daha tescillenmedi. Şu anda içeriği tescilleniyor. Yeter ki birlik ve beraberlik olsun, birbirimize çamur atmayalım, birbirimize sahip çıkalım, Van kahvaltısına sahip çıkalım. Malatya'nın kaysısı, Elazığ'ın üzümü, Antep'in baklavası, Hatay'ın künefesi, Maraş'ın dondurması, Konya'nın etli ekmeği tescilliyken, Van kahvaltısına niye sahip çıkmıyoruz? Kahvaltı bizim olmazsa olmazımızdır."
"Patent işlemleri devam ediyor"
Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonu işletme sorumlularından Fariz Gül ise Van kahvaltısının sadece isminin tescillendiğini, içerisinde yer alan yöresel isimlerin de yakında bireysel olarak tescillendiğini dile getirdi.
Gül, "Tescil marka değerler açısından önemlidir. Bizim yöreye ait ürünlerin tescillenmesi hususunda resmi başvurularımızı yaptık. Van TSO ve paydaşları olan kahvaltıcılarla girişimlerde bulunuyoruz. Nihayetinde patenti alınan Van kahvaltısının içerisinde yer alan bireysel ürünlerin tescilinin alınması gerektiği yönünde bir karar alındı. Bununla ilgili Van TSO başvuruda bulundu şu an patent işlemleri devam ediyor." dedi.
Murtuğa nasıl yapılır?
Murtuğa'nın yapılış aşaması ve tarifi ise şöyle: "Murtuğayı doğal anlamda tam kıvamını tutturabilmek için el değirmeninde öğütülmüş köy unu olması gerekiyor. Yaklaşık 4 kişilik bir murtuğayı yapmak için 150 gram un, köy tereyağı ve yumurta gerekiyor. Önce tereyağı bir tavada eritilir. Bununla beraber değirmende öğütülmüş un eklenir. Un, eritilmiş tereyağında iyice kavrulmasından sonra sarımtırak bir renk alana kadar karıştırılır. Ardından 2 tane yumurta iyice çırpıldıktan sonra un ve tereyağının üzerine dökülerek bir buçuk dakika kadar ateş üzerinde kıvamını yakaladıktan sonra servise hazır bir şekilde işlem tamamlanır." (Yılmaz Sönmez- İLKHA)