• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çiftçi desteklemelerine bloke koyan DEDAŞ`a bir tepki de Batman`dan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, devletin çiftçiye tarımsal destekleme primi ödediğini ancak DEDAŞ'ın (Dicle Elektrik A.Ş.) çiftçinin bankadaki bu parasına elektrik borcu olduğu iddiasıyla bloke koyduğunu söyleyerek, çiftçinin böyle bir borcunun olmadığını, bu durumun mağduriyetlere sebep olduğunu söyledi.

Devletin buğday, arpa, mısır, pamuk gibi ürün eken çiftçilere tarımsal destekleme primi adı altında para ödediğini ancak DEDAŞ'ın bankalardaki hesaplarına koyduğu bloke nedeniyle çiftçilerin parasını alamadığını aktaran Doğan, DEDAŞ'ın hiçbir alacağı olmadığı halde çiftçinin hesabına yatırılan pirime bloke koymasının çiftçiyi mağdur ettiğini dile getirdi.

Doğan, "2-3 yıl öncesinden desteklemelerle ilgili kanun değiştikten sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilerimize 'verilen desteklere haciz konulabilir' diye bir ibare getirildi. Dolayısıyla çiftçilerimizin devlet tarafından verilen prim destekleri bankaya yattığı için DEDAŞ yetkilileri kendilerine bir hak iddia ederek icra yoluyla el koyuyorlar ya da o parayı bloke ediyorlar. Çiftçilerimiz bu parayı çekemiyor. Bundan dolayı çiftçilerimiz gelip 'bizim paramıza el konulmuş, bloke edilmiş, bize yardımcı olun' diyerek şikâyette bulunuyorlar." dedi.

"DEDAŞ arazilerin nasıl sulandığına bakmadan bloke koyuyor"

3 yıldan fazladır bu sorunun yaşandığını ve her defasında yaşanan sorunu dile getirmelerine rağmen ilgilenilmediğini belirten Doğan, "Biz defalarca çiftçilerimizle DEDAŞ'a, gerekli yetkililere gittik ama maalesef DEDAŞ aynı şeyi devam ettiriyor, çözemedi. Çiftçilerimiz bugün yine aynı sorunla karşılaşıyor. Bu nereden çıktı? Bakanlık mısır, buğdaya prim veriyor. DEDAŞ'ta, 'sen eğer bu araziyi suluyorsan mutlaka elektrikle suluyorsundur' diyor. Tabi DEDAŞ gidip arazilerin 'Sol Sahil Sulama Kanallarından' sulandığına bakmadan evrak ya da ÇKS bilgilerine bakıyor, ÇKS bilgilerinde 'eğer suluysa, bu elektrikle suluyor' diyor ve direk oraya bloke koyuyor." diye konuştu.

"Defalarca bildirmemize rağmen hâlâ sorun yaşıyoruz"

Kimsenin çiftçiyi zor durumda bırakmaya hakkının olmadığını ifade eden Doğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: "Artık teknoloji çağında yaşıyoruz. DEDAŞ yetkilileri eğer zahmet edip Google'den baksa o arazilerin aslında devlet tarafından yapılan Sol Sahil Sulama Kanallarından sulandığını, bunun aslında DEDAŞ ile hiçbir alakasının olmadığını, orada elektrik direklerinin bile olmadığını göreceklerdir. Çiftçilerimiz de bu kadar sıkıntı yaşamayacaktır. Maalesef biz defalarca gidip ilgili yetkililere başvurmamıza rağmen hâlâ bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bizim DEDAŞ yetkililerinden ricamız şudur; DEDAŞ bloke yazısı bankalara göndermeden önce arazilerin kanaldan mı yoksa elektrikle mi sulanıyor diye baksın. Eğer elektrikle sulanıyorsa DEDAŞ'ın hakkıdır, parasını alacak ama sulanmıyorsa, eğer kanaldan sulanıyorsa çiftçilerimizi götürüp getirmeye hakları yoktur."

"Artık kimse elektrikle sulama yapmıyor"

Yaşanan sorunun bir an önce çözülmesini talep eden Doğan, "Ziraat Odasına üye olan çiftçi sayısı bin 500'ü geçiyor. Bunun neredeyse 600-700'ü bu şekilde sulama yapıyor. Bu 600-700 kişiden belki 50'sinin borcu yoktur. Sol Sahi Sulama Kanalı faaliyete geçtiğinden bu yana artık kimse elektrikle sulama yapmıyor. 1995, 2000'li, 2005'li yıllara kadar çiftçilerimiz dinamo vasıtasıyla sulama yapıyordu ama bu geride kaldı. Artık Sol Sahi Sulama Kanalımız var. Bazı çiftçilerimiz kendi imkânlarıyla motorinle çalışan motopompla yine elektrik kullanmadan yapıyor, onlara bile bloke konuyor, bu ilginç bir durumdur." ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir