• DOLAR 35.45
  • EURO 36.357
  • ALTIN 3055.08
  • ...
Jandarma Cezaevi Güvenliğini Bırakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bakanlık tarafından hazırlanan kanun taslağı Bakanlar Kurulu`nda imzaya açıldı. İmzanın ardından Meclis`e sevk edilecek olan tasarıya göre cezaevlerinin iç ve dış güvenliğinin Adalet Bakanlığı`na devri, 5 yıl içinde kademeli geçişle sağlanacak.
Adalet Bakanlığı`na bağlı 373 cezaevinin güvenliğini artık jandarma değil, yetiştirilecek özel personel yapacak. Jandarma şu anda 17 bin kişiyle cezaevlerinin güvenliğini sağlıyor. Adalet Bakanlığı ise bunu 24 bin 500 personelle yapacak. Personelin eğitimini bakanlık yapacak. Jandarma ve polisten de eğitim desteği alınacak. Cezaevlerinin dış güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla kurumların silah, mühimmat, teçhizat, araç, gereç ve diğer ihtiyaçları, satın alma veya kiralama yoluyla sağlanacak.
 
Dış güvenlik görevlileri, nöbet ve vardiya şeklinde çalışacak. İnfaz ve koruma şefi ile infaz ve koruma memurları, kurumların iç ve dış güvenlik hizmetleri dışında, başka bir şekilde görevlendirilemeyecek. Dış güvenlik görevlilerine zor kullanma yetkisi de veriliyor. Direniş, firar, firara teşebbüs, ayaklanma veya asayişi bozan benzeri olayların ortaya çıkması halinde; bu olayların önlenmesi, saldırının, saldırıda bulunanların etkisiz hale getirilmesi, direnişin kırılması amacıyla veya kanuna uygun bir emrin yerine getirilmesinde, aktif veya pasif direniş gösterilmesi halinde zor kullanabilecek. Zor kullanma yetkisi kapsamında, asayişi bozan olaylar veya direnmenin kapsam ve derecesine göre, asayişi bozanları, direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde, kademeli olarak artan oranda bedeni kuvvet veya maddi güç kullanılabilecek.
SİLAH TAŞIYABİLECEKLER
Dış güvenlik görevlileri, zor kullanma yetkisi kapsamında, asayişi bozan olayları sona erdirmek, direnmeyi etkisiz kılmak için kullanacağı araç-gereç ile kullanacağı zorun derecesini kendisi takdir ve tayin edecek. Ancak, toplu kuvvet kullanılarak müdahale edilen durumlarda, bunları, müdahale eden görevlilerin en üst amiri belirleyecek. Dış güvenlik görevlileri, ateşli silah taşıyabilecekler veya bulundurabilecekler; ancak ateşli silahları, görev gerekleri dışında kullanamayacaklar. Kanunen yetkili kılındıkları haller dışında, kurum içine silahla giremeyecek.
 
Meşru savunma hakkının kullanılması, bedeni kuvvet veya maddi güç kullanarak etkisiz hale getiremediği asayişi bozan bir olay, direniş karşısında, bu olayın önlenmesi ya da direnişin kırılması, hükümlü ve tutuklunun, kurumdan veya nakil ve sevk sırasında bulunduğu yerden kaçmaya kalkışması ya da bu amaçla saldırıda bulunması halinde dış güvenlik görevlileri silah kullanabilecek.
 
CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir