"Hac ibadeti değişim ibadetidir"
Hac mevsimiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Gaziantep İl Müftüsü,hac ibadetinin bir değişim ibadeti olduğunu söyledi.
Hac ibadetinin İslam dininde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, her yıl dünyanın dört bir yanında milyonlarca Müslümanın bir araya gelmesine vesile olan hac ibadeti için hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı.
Hac mevsimiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Çelik, hac başta olmak üzere ibadetlerdeki asıl gayenin Allah'ın rızasını kazanmak olduğunu vurguladı.
Gaziantep'te bu yıl yapılan kura sonucu bin 800 kişinin hacca gideceğini bildiren Çelik, ilk kafilenin 11 Ağustos Cuma günü uğurlanacağı bilgisini verdi.
Hac ibadetinin İslam'ın 5 temel şartından biri olduğunu belirten Çelik, "Her Müslümanın, şartlar el verdiğinde ömründe bir defa yapması farzdır. Allah'a şükürler olsun, dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi ülkemizden de her yıl milyonlarca kardeşimiz hac ibadetini yerine getirmek için ibadetin yerine getirileceği kutsal topraklara gitmektedir. Kutsal topraklarda Kâbe'yi, Peygamber Efendimizin Ravza-i Mutahhara'sını ziyaret ederek onun mescidinde namaz kılıp müjdesine, şefaatine nail olmaya gayret gösteriyorlar." dedi.
Kentte bin 800 hacı adayının bu ibadeti yerine getirmek için gruplar halinde kutsal topraklara gideceğini dile getiren Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Her zaman olduğu gibi bu sene de hac mevsimi geldi. Kayıtlar tamamlandı, işlemler yerine getirildi. Yarın itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığımızın ilk hac kafilesi yola çıkacak. Allah, salimen ve ğanimen gidip dönmeyi, ibadetleri amacına ve gayesine uygun bir şekilde samimiyetle, özveriyle ve sağlıkla, afiyetle ifa etmeyi nasip etsin. Bu sene Gaziantep'ten bin 800 hacı adayımız hac ibadetini yerine getirmek için gruplar halinde kutsal topraklara gidiyor. Bin 100 kişi Diyanet İşleri Başkanlığımızın organizasyonuyla inşallah hacca gidecek. 700 hacı adayı kardeşimiz de acenteler dediğimiz firmalarla hacca gidecek."
Geçen yıl Kâbe'de genişletme çalışmaları olduğu için Gaziantep'te yaklaşık bin 300 kişinin hacca gittiğini ifade eden Çelik, "4-5 yıldan beri de normal kontenjanımızda bir düşüş olmuştu. Her halde oradaki çalışmaların çoğunluğu tamamlandığından dolayı bu sene tekrar Türkiye genelinde 85 bin kişi hacca gidecek. Geçen yıla göre Gaziantep'te 500 kişi arttı. Tabi, çok yoğunluk var. Geçen yıla göre bu sene sadece Gaziantep'te 6-7 bin kayıt fazlalığımız var. Vatandaşlarımızın maddi imkânları el verdikçe, gidiş ve geliş kolaylığı arttıkça, hizmetlerden memnuniyet duyuldukça hac ibadetine talep artıyor. Türkiye genelinde bu sene 2 milyon civarında kuraya giren vardı. Bundan dolayı üzüntüler de oldu. Tabi, yaşı gelmiş, kaç yıldan beri bekleyen kardeşlerimiz vardı. Bu sene bunların bir kısmına yine nasip olmadı. İnşallah önümüzdeki yıl nasip olur." şeklinde konuştu.
"Hac ibadetine rağbetin artışı hem sevindiriyor hem düşündürüyor." diyen Çelik, "Peygamberimiz, usulüne uygun olarak yapılan haccın karşılığının cennet olduğunu buyuruyor. Manevi bakımdan annesinden yeni doğmuş gibi olduğunu söylüyor. Çok büyük müjdelerin olduğu bir ibadeti yerine getirmek üzere taleplerin bu kadar çok olması sevindiricidir. İnşallah bunlar çok uygun bir şekilde ahlaki davranışlarımıza da yansır. Üzücü olan da bu kadar talep var ve bu talepler karşılanamıyor. Verilen belli bir kota var. Bundan dolayı gitmek isteyip gidemeyenlere üzülüyoruz ama elimizden gelen başka bir şey de yoktur. İnşallah gidemeyen kardeşlerimize de sıra gelir." ifadelerini kullandı.
Hac ibadetinin bir değişim ibadeti olduğunu söyleyerek, hacı adaylarına tavsiyelerde bulunan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Ömrümüzde bir defa yapacağımız bir ibadete gidiyoruz. Ömrümüzde bir defa yapacağımız bir ibadetin her anını ve zamanını bir nimet bilelim. Ele geçmeyecek bir fırsat ve Rabbimizin bize sağladığı bir imkân bilerek, hiç boş durmayalım. Vaktimizi Kâbe'de değerlendirelim. Sağlımıza ve yeme içmememize de dikkat edelim. Çünkü sağlık önemlidir. Sağlık olmazsa Kâbe'ye gidemeyiz. Hocalarımızın tavsiyelerine uyalım. Orada her anımızı ya tavafla ya da Kâbe'yi seyirle veya Kur'an-ı Kerim okuyarak değerlendirelim. Çünkü gittiğimiz yerler öyle sıradan mekânlar değil. Peygamberlerin ayak izlerinin, göz nurlarının bulunduğu, Cebrail'in vahiy kaleminin cızırtılarının ve kanat seslerinin duyulduğu mekânlardır. Peygamberimizin bütün insanlığı kurtuluşa, selamete, imana ve inanca davet ettiği bir mekândır. Tarihle bütünleştirerek değerlendirmeye çalışmalıyız. Dünyanın dört bir ucundan din kardeşlerimiz geliyor. O din kardeşliğimizin hakkını vererek değerlendirelim. Bir de hırslarımızı şeytanı taşlarken taşlayıp dönelim. Çünkü hac ibadeti değişim ibadetidir." (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)